ANALIZĂ RADET – cronica unei morți anunțate. De ce rămân bucureștenii tot mai des fără apă caldă și căldură
De la începutul iernii, aproape nu există zi fără nicio avarie la rețeaua RADET, sute de oameni din zeci de blocuri neavând apă caldă și căldură. Cum s-a ajuns în această situație? Declinul a început după Revoluție și s-a accentuat în timpul primarilor Sorin Oprescu și Gabriela Firea. În timp ce alte orașe și-au modernizat rețeaua de termoficare aproape în integralitate cu bani europeni, Bucureștiul nu a făcut nimic în acest sens, investițiile de la bugetul local în rețeaua RADET fiind doar de 130 milioane lei, din care doar 17 milioane în ultimii 2 ani. Asta în condițiile în care Regia avea nevoie de investiții de 1,4 miliarde de euro, eșalonate pe o perioadă de 20 de ani.
Speranțe foarte mari nu sunt nici pentru viitor. Regia are datorii de 3,8 miliarde lei, este în insolvență din 2016, planul de reorganizare încă nu a fost aprobat, cererea de finanțare pentru accesarea a 176 milioane de euro pentru fonduri europene pentru modernizare rețelei nu a fost depusă, iar soluția salvatoare a primarului Gabriela Firea este transferul de business către Compania Municipală Energetica, a cărei hotărâre de înființare a fost anulată în instanță, iar acum se judecă desființarea ei.
Starea rețelei RADET este una critică, circa 70% din rețeaua primară având o vechime mai mare de 25 de ani. În cazul rețelei secundare, circa 50% are o vechime mai mare de 25 ani.
Prea puține investiții
La începutul anului, primarul Gabriela Firea anunța că în 2018 se vor face investiții de 17 milioane de euro (circa 76 milioane lei). Până la finalul anului au rămas în bugetul de investiții al regiei doar 9,7 milioane lei, circa două milioane de euro, restul fiind tăiați la rectificările bugetare fiindcă investițiile nu s-au făcut.
- La începutul anului 2017, erau programate în buget investiții de 86 milioane lei. La final au rămas doar 7,5 milioane lei. La începutul anului 2016 erau programate investiții de 40 milioane lei, suma regăsindu-se și la finalul anului, deci putem trage concluzia că investițiile au fost făcute.
- În 2015, la începutul anului s-au alocat 55 milioane lei, însă după rectificări au rămas 25 milioane lei.
- În 2014, la începutul anului s-au alocat 50 milioane lei, iar după rectificări a rămas aceeași sumă.
În concluzie, în ultimii 5 ani s-au investit circa 130 milioane lei în RADET din care, în ultimii 2 ani, în timpul primarului Gabriela Firea doar 17,2 milioane. Cifrele sunt luate de pe site-ul Primăriei Capitalei, din bugetele aprobate la începutul anului și ce a rămas în urma rectificărilor.
Pentru modernizarea rețelei RADET este nevoie de nu mai puțin de 1,4 miliarde de euro, pe o perioadă de 20 de ani, relevă documentele oficiale ale municipalității. Astfel, cifra investită în ultimii 5 ani este minusculă.
Subvenția crește de la an la an, dar nu rezolvă problema
În comparație cu investițiile, Primăria Capitalei a plătit subvenții în valoare de 3,6 miliarde lei către RADET, pentru a acoperi diferența dintre prețul real al gigacaloriei și prețul plătit de populație. Subvenția este una dintre cele mai mari din țară, peste jumătate din prețul gigacaloriei. Iar acești bani merg la toată populația abonată la RADET, indiferent de venit.
În 2018, subvenția pentru RADET a fost de 879 milioane lei, în 2017 – 719 milioane lei, în 2016 – 717 milioane lei, în 2015 – 737 milioane lei, iar în 2014 – 553 milioane lei. În cei 5 ani, Primăria Capitalei a dat pe subvenții circa 3,6 miliarde lei, suma crescând de la an la an. Subvenția însă nu rezolvă problema RADET, doar face suportabil tariful pentru populație și acoperă pierderile din sistem.
Până acum nu s-au accesat fonduri europene
Primarul Gabriela Firea a declarat în mai multe rânduri că va accesa fonduri europene pentru modernizarea rețelei RADET. Termenul inițial pentru depunerea cererii de finanțare pentru accesarea banilor era finalul anului 2018. Primăria Capitalei încă nu a depus cererea de finanțare, dar spune că termenul de depunere a fost prelungit, astfel că nu s-au pierdut banii.
”Termenul de depunere a cererii de finanțare aferentă proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București”, conform Ordinului MDRAPFE nr. 6769 din 10.11.2017 este 31.12.2019 ora 16”, explică Primăria Capitalei situația într-un răspuns adresat la solicitarea HotNews.ro.
Detaliind demersurile efecutate, Primăria Capitalei susține că „pentru a putea beneficia de fonduri europene pentru acest proiect este necesară existența unui operator viabil, motiv pentru care cererea de finanțare se va depune după delegarea către Compania Municipală Energetică București a serviciului de transport și distribuție energie termică”. Acest demers ar urma să fie finalizat „până în luna martie a acestui an”.
Plan de reorganizare / Administrator special plătit cu „35.000 de euro pe lună”
RADET a intrat în insolvență în 2016. Până acum, administratorul judiciar trebuia să vină cu un plan de reorganizare, iar acesta să fie aprobat. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Într-un răspuns adresat la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei spun că planul de reorganizare va fi supus la vot adunării creditorilor pe 14 ianuarie.
”La 19.12.2018 s-a depus un Addendum la Planul de reorganizare a RADET București din data de 02.02.2018 prin care s-a arătat că planul de reorganizare a R.A.D.E.T. București este actualizat. În acest context, administratorul judiciar a convocat Adunarea Creditorilor RADET pentru data de 14.01.2019 prin BPI nr. 24285/20.12.2018 având ca ordine de zi Prezentarea și reluarea votului creditorilor asupra Planului de reorganizare a RADET R.A. depus la grefa Tribunalului București în dată de 02.02.2018 actualizat conform HCGMB 296/17.05.2018 prin Addendum-ul Planului de reorganizare depus la Tribunalul București în data de 19.12.2018”, se arată în răspunsul trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.
Singurul care a avut de câștigat de pe urma acestei prelungiri ar fi administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, care ar fi plătit cu circa 35.000 de euro pe lună, spune Roxana Wring, consilier General USR.
„În toată această perioadă, aşa-zisele soluţii propuse de Gabriela Firea au fost de fapt nişte improvizaţii la care ea însăşi a fost nevoită să renunţe rând pe rând. Să ne amintim că administratorul judiciar al RADET a venit cu ideea ca datornicul să înghită creditorul, iar Gabriela Firea a spus că asta este soluţia. Apoi tot Administratorul judiciar RADET a venit cu ideea preluării unei părţi din creanţa ELCEN, iar Gabriela Firea iarăşi ne-a spus că asta este soluţia. Numai că preluarea creanţei de la ANAF nu este posibilă pe legislaţia actuală. Iar Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET plătit cu 35.000 de euro pe lună, ar fi trebuit să ştie acest lucru”, a explicat Roxana Wring pe pagina de Facebook.
Planul de reorganizare al ELCEN, aflată și ea în insolvență, a fost aprobat în septembrie 2018 de Adunarea Creditorilor. Mai exact, Adunarea creditorilor şi-a dat acordul pentru fuziunea dintre ELCEN, ai cărui acţionari principali sunt Ministerul Energiei (97,5%) şi Romgaz (2,5%), cu RADET, aşa cum a propus Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Operaţiunile rezultate din fuziune vor fi preluate de Compania Municipală Energetica SA, care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET (Sistemul de Alimentare Centralizat cu Energie Termică al Capitalei).
Soluția Primăriei: Transferul către Compania Municipală Energetica
Din punctul de vedere al Primăriei Capitalei, vina pentru situația actuală a RADET o poartă fostele administrații.
”Subliniem că actuala situație în care se găsesc RADET și ELCEN este cauzată de modul în care domeniul termoficării a fost gestionat de administrațiile anterioare, fapt pentru care considerăm profund incorect să fie acuzată tocmai echipa care dorește să o soluționeze”, se arată într-un punct de vedere transmis de municipalitate către HotNews.ro în luna decembrie.
Deși primarul Gabriela Firea a promis în campania electorală că salvarea RADET constituie o prioritate, până acum nu s-a conturat o soluție clară. Inițial, edilul a propus contopirea RADET cu ELCEN și ștergerea datoriilor, apoi a propus cumpărarea acțiunilor de la ELCEN, apoi un transfer de afacere către Compania Municipală Energetica, iar Consiliul General a aprobat o majorare de capital la Compania Municipală Energetica – 1,2 miliarde lei – pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET.
”Primaria Capitalei a decis înființarea Companiei Muncipale Energetica București S.A., prin decizia HCGMB nr.94 din 29.03.2017, cu scopul de a crea un nou operator care să presteze serviciul de producător și distribuitor al energiei termice în Capitală, la standarde europene, cu implementarea unui management performant, în condiții de profitabilitate. S-au pus astfel bazele realizării SISTEMULUI DE ALIMENTARE CENTRALIZATĂ CU ENERGIE TERMICĂ –SACET- prin intermediul căruia municipalitatea va delega serviciul de producere, transport și distribuție a energiei termice către Compania Municipală Energetica București S.A., în scopul eficientizării sistemului centralizat, a eliminării pierderilor, prin realizarea de investiții în infrastructura de distribuție și pentru diminuarea poluării, prin construcția de noi centrale termice cu tehnologie de ultimă oră. Astfel, pentru Compania Municipală Energetica București (cea care va îngloba cele două entități, RADET și ELCEN), în urma aprobării Consiliului General, în luna august, s-a făcut o majorare de capital de 1,2 miliarde de lei pentru preluarea creanțelor deținute de creditorii ELCEN, cât și a investițiilor realizate de ELCEN”, se arată într-un răspuns transmis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.
Reprezentanții Primăriei Capitalei explică în ce stadiu se află transferul celor două entități la Compania Municipală Energetică în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET):
- În data de 17 mai 2018 s-au aprobat de principiu acțiunile necesare, prin Hotărârea nr. 296 adoptată de Consiliul General al Municipiului București;
- În data de 13 august 2018 , prin Hotărârea nr. 12 a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Companiei Municipale Energetică București S.A. s-a hotărât majorarea capitalul social al CMEB prin emiterea unui număr de 126.258.215 acțiuni în valoare de 10 lei fiecare acțiune, în valoarea totală de 1.262.582.150 lei;
- La data de 23 august 2018 s-a aprobat participarea Municipiului București, prin Consiliul General al Municipiului București, la majorarea de capital social al Companiei Municipale Energetica București S.A. cu suma de 1.262.582.150 lei;
- În prima jumătate a lunii decembrie 2018 atât ANAF cât și Ministerul Finanțelor publice au comunicat către Compania Municipală Energetica București S.A. acordul de principiu cu privire la întocmirea contractelor de cesiune.
- În luna decembrie s-a înaintat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov către CMEB, Testul Operatorului Economic Privat, acest test fiind necesar majorării de capital social;
- În luna septembrie, prin Ordonanța de Urgență nr. 88, art VII, s-a completat Codul de Procedura Fiscală prin introducerea art. 2641: „Cesiunea creanțelor bugetare”(acte normative în domeniul insolvenței). Până în prezent nu a fost publicat Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind procedura cesiunii creanțelor bugetare.
- La începutul lunii decembrie 2018 au fost înființate de către Compania Municipală Energetica București S.A, RADET București și Electrocentrale București S.A. grupuri mixte pe domenii specifice (tehnic, proiecte de investiții, financiar – fiscal, juridic etc) care începând cu luna ianuarie își vor desfășura activitatea prin întâlniri de lucru în vederea transferului efectiv al activității.
”Realizarea transferului de afacere ne propunem să se realizeze în prima jumătate a anului curent”, spun reprezentanții Primăriei Capitalei într-un răspuns adresat HotNews.ro.
Compania Municipală Energetica București are în vedere următoarele intervenții pentru modernizarea sistemului de termoficare din București, potrivit Primăriei Capitalei:
- 1. Construcția a noi unități de producție energie termică în cogenerare
- 2. Modernizarea Centralei Termice Zonale Casa Presei
- 3. Modernizare Centralelor termice de cvartal
Situația este însă în aer deoarece, la finalul anului trecut, Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare a companiilor municipale, printre care și Compania Municipală Energetica. Procesul a fost intentat de USR, pe motiv că acestea au fost aprobate ilegal. Mai mult, pe rolul instanțeor se află încă un proces de desființare a companiilor, fiindcă au fost înființate nelegal.
Dezastrul de la RADET în cifre
RADET a avut în 2017 pierderi totale de căldură de 28,61%, valoarea pierderilor de energie termică și apă de adaos ridicându-se la circa 80 milioane lei, potrivit bilanțului energetic al sistemului de termoficare postat pe site-ul municipalității. Pierderile au fost acoperite din bani publici, printr-o hotărâre de Consiliu General.
La nivelul anului 2017 s-au produs în sistem nu mai puțin de 7.596 incidente și avarii. Dintre cele 7596 evenimente produse, 2890 au fost avarii: 818 s-au produs în circuitul de transport apă fierbinte şi 2072 pe rețelele de distribuţie aferente punctelor şi centralelor termice.
”Pierderea tehnologică totală, efectiv realizată în anul 2017, a fost de 28,61% echivalentul a 1.459.517 Gcal, din care pierderea pe rețelele primare de transport 20,20%, echivalentul a 1.030.644 Gcal, iar pe rețelele secundare de distribuţie 11,10%, echivalentul a 428.873 Gcal. (…)Starea tehnică a sistemului de conducte, în special de transport, impune lucrări urgente și masive de modernizare. Funcționarea sistemului de transport apă fierbinte, în condițiile de vechime date, a impus reducerea presiunii de regim, dar și în aceste condiţii de funcţionare se înregistrează pierderi prin neetanșeităţi și apar un număr tot mai mare de avarii. Eforturile operatorului nu vor mai putea susține funcţionarea sistemului în condiţiile de deteriorare la care s-a ajuns, în care 790 km conductă de transport apă fierbinte este corodată şi poate ceda în orice secțiune”, se arată în document.
Bilanțul energetic relevă și starea proastă în care se află sistemul de termoficare din București:
- din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
- din 2.964,64 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.
Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro, investiții desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai precizează documentul.
De sistemul de alimentare cu energie termică al Municipiului Bucureşti beneficiază circa 1.200.000 locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.
Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea RADET, se compun din:
- 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
- rețelele termice primare – 987,34 km;
- puncte termice și module termice – 1.012 buc.;
- rețele termice secundare – 2.964,64 km.