Sari direct la conținut

Analiza Stratfor: Europa are patru variante pentru independenta energetica fata de Rusia

HotNews.ro

Majoritatea guvernelor europene au inceput sa lucreze din nou la gasirea de alternative la gazul rusesc, pe fondul recentei crize a gazului ruso-ucrainene, agenda unui plan paneuropean de reducere cu doua treimi a volumului de gaz din Rusia pana la sfirsitul lui 2010 aflandu-se in termen, relateaza Stratfor, citata de Mediafax. Agentia de analiza propune patru variante pentru ca Europa sa devina independenta din punct de vedere energetic de Rusia: conducta Poseidon, energia nucleara, centralele de gaz natural lichefiat si conducta Nabucco.

  • Conducta Poseidon: Este o conducta submarina cu o capacitate anuala intre opt si zece miliarde metri cubi, care va lega Grecia de Italia pe sub Marea Adriatica. Poseidon va face legatura cu linia care urca din Turcia in Grecia. Odata activa, linia va oferi Italiei posibilitatea sa distribuie gazele naturale din Orientul Mijlociu, dar si pe cele din Bazinul Caspic. Aceasta va slabi influenta Rusiei pe piata italiana. In prezent, Gazprom mentine legaturi foarte stranse cu societatea nationala italiana de distributie de enregie ENI, dar proiectul Poseidon este administrat de Edison, celalalta companie nationala de distributie, care nu se afla in relatii de afiliere cu Gazprom si ale carei servicii sunt mult mai eficiente. In prezent, Poseidon este planificat sa fie finalizat la sfarsitul lui 2009.
  • Energia nucleara: Mare parte din Europa (cu exceptia Frantei) a incercat sa stea departe de optiunea energiei nucleare, cele zece state care s-au alaturat UE in 2004 fiind obligate sa negocieze inchiderea unora dintre reactoare in clauzele din tratatele lor de aderare. Tarile cele mai afectate de oprirea livrarilor de gaz de catre Rusia sunt cateva dintre acestea, precizeaza agentia. Guvernul bulgar organizeaza intalniri de urgenta pentru a discuta posibila redeschidere a centralei nucleare de la Kozlodui, care trebuia inchisa odata cu intrarea in UE, in 2007, iar stoparea livrarilor impinge multe tari sa inceapa planuri pentru noi centrale nucleare, pentru construirea carora este nevoie de ani de zile. In Europa de Est sunt in constructie numai doua centrale nucleare, ambele in Bulgaria. Acestea sunt destinate producerii de energie electrica, deci nu acopera din nevoile de gaze naturale.
  • Gaz natural lichefiat: Acesta este o versiune a gazului natural care poate fi transportat dupa inghetare. Centralele de productie sunt, insa, greu de construit si foarte scumpe, desi, pe termen lung distribuirea de gaz lichefiat este relativ ieftina si rapida, raportat la construirea de gazoducte. In prezent, in Europa de Sud-Est, doar Grecia detine o astfel de centrala, dar Croatia planuieste de mult timp sa construiasca una la Krk, lucrarile de ridicare fiind programate sa inceapa la sfarsitul anului 2009 si sa se desfasoare pana in 2014. Centrala din Krk este planificata la o capacitate anuala de zece miliarde metri cubi si costa peste un miliard de dolari americani.
  • Conducta Nabucco: Criza ruso-ucraineana ar putea readuce acest proiect la viata, care nu a trecut de faza de schita, in pofida celor aproape zece ani de sustinere din partea Comisiei Europene. Principala problema a Nabucco este aceea ca nu este clar cine va aproviziona cu gaz natural linia. Intre candidati se afla Azerbaidjan, Turkmenistan, Iran (care ar trebui sa isi revizuiasca relatiile cu Occidentul), Irak, Qatar si Egipt. Ultima schimbare majora inregistrata in acest proiect este imbunatatirea securitatii in Irak, suficient pentru lansarea de proiecte de dezvoltare a energiei. Aceasta ofera posibilitati pentru gazul natural din Orientul Mijlociu, fie provenind din Irak, fie (mai degraba) tranzitand Irakul catre Turcia, pentru a ajunge in conducta Nabucco. Din nefericire, chiar si in cel mai optimist scenariu, proiectul aducerii acestui gaz pe piata europeana ramane la cinci ani departare, pentru ca Nabucco abia urmeaza sa fie construit.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro