Sari direct la conținut

Anatomia unui scandal național. Cine este femeia de la care au pornit declarațiile false ale lui Trump despre haitienii care mânăncă animale de companie

HotNews.ro
Imagine generată de AI. FOTO: Contul de X al lui Donald Trump Jr.
Imagine generată de AI. FOTO: Contul de X al lui Donald Trump Jr.

O femeie care locuiește Springfield, Ohio, a scris pe Facebook că imigranți haitieni mănâncă animalele de companie ceea ce a provocat un adevărat scandal național în SUA. Totul a fost amplificat de fostul președinte american, Donald Trump, care a preluat informațiile pe care le-a prezentat în dezbaterea pe care a avut-o cu vicepreședinta SUA, Kamala Harris, contracandidata miliardarului la alegerile prezindețiale.

Erika Lee a scris pe rețeaua de socializare deținută de Mark Zuckerberg despre dispariția pisicii unui vecin, precizând că i s-a spus că felina a fost victima unui atac din partea vecinilor săi haitieni, notează Sky News.

Acest lucru s-a răspândit rapid și a devenit o discuție de interes național imediat după ce candidatul republicanilor a repetat afirmațiile în timpul dezbaterii urmărite de peste 63 de milioane de oameni.

Lee a fost una dintre primele persoane care a publicat zvonul online, potrivit NewsGuard, o companie cu sediul în SUA care monitorizează dezinformarea.

„Nu sunt rasistă”

Postarea femeii a stârnit o frenezie, afirmațiile nefondate fiind repetate și de partenerul în cursa prezidențială a lui Trump, JD Vance.

„Pur și simplu a explodat în ceva ce nu am vrut să se întâmple”, a declarat Erika Lee pentru NBC News.

„Nu sunt rasistă”, a spus Lee, adăugând că atât ea, cât și fiica ei sunt de altă etnie și că este membră a comunității LGBTQ.

Ea a declarat că toată lumea pare că a devenit rasistă și că nu aceasta a fost intenția ei.

Kimberley Newton, vecina la care făcea referire Erika Lee în postarea care a provocat un scandal național, a declarat pentru NewsGuard că femeia a prezentat greșit povestea ei.

Alte postări care au contribuit la afirmațiile false au inclus o fotografie a unui bărbat care ține în mână o gâscă moartă, care a fost făcută, de fapt, în Columbus, Ohio, dar a fost răspândită de internauți ca așa-zisă dovadă a informațiile despre ceea ce se afirma că se întâmpla în Springfield.

Ulterior, o femeie a fost acuzată că a ucis și încercat să mănânce o pisică. Ea este din Canton, Ohio, și nu are nicio legătură cu comunitatea haitiană, fiind cetățean american.

Alerte cu bombă, școli evacuate

Deși autoritățile locale și polișiștii din Springfield, Ohio, au anunțat în mod repetat că nu există nicio dovadă că animalele de companie sunt mâncate, acest lucru nu a împiedicat răspândirea afirmațiilor în întreaga țară.

Ba mai mult, două şcoli primare au fost evacuate, un colegiu a fost închis, iar o alertă cu bombă primit la sediul Primăriei Springfield a forțat autoritățile să evacueze clădirea.

Erika Lee a declarat că nu și-a imaginat niciodată că postarea sa de pe Facebook va deveni subiect pentru teorii ale conspirației.

Boom demografic în Springfield

Ea a spus că există probleme reale în oraș, care a fost luat prin surprindere de un boom demografic atunci când a sosit un număr tot mai mare de imigranți.

„Nu credeam că se va ajunge vreodată dincolo de Springfield”, a spus ea, adăugând că și-a retras fiica de la școală din cauza îngrijorărilor pentru siguranța ei.

Springfield, un oraș industrial, avea în trecut în jur de 80.000 de locuitori, însă numărul lor a scăzut drastic după ce multe fabrici s-au închis. Localitatea, ajunsă la 60.000 de locuitori, a primit un aflux de haitieni în ultimii ani.

O statistică clară nu este deocamdată disponibilă, dar se estimează că întregul comitat Springfield are o populație totală de imigranți de 15.000 de persoane, potrivit Associated Press, iar alte estimări vorbesc despre 20.000 de persoane.

„Violența politică a devenit ceva obișnuit”

Grupurile de susținere a imigranților au declarat că acest tip de afirmații pot fi periculoase.

„Comunitatea haitiano-americană din Springfield, Ohio, și din întreaga țară se simte vizată și nesigură deoarece conspirații dezumanizante, dezmințite și rasiste sunt avansate la cele mai înalte niveluri ale politicii americane și sunt încă repetate”, a declarat pentru NBC News Vanessa Cárdenas, director executiv al America’s Voice, o organizație non-profit care militează pentru reforma imigrației.

„Afirmația falsă că imigranții de culoare atacă violent familiile americane furându-le și mâncându-le animalele de companie pune o țintă pe spatele oamenilor și este amplificată de MAGA (sloganul Make America Great Again folosit de Donald Trump, n.r.) când violența politică a devenit ceva obișnuit și am fost deja martori la incidente violente incitate de o astfel de retorică”, a subliniat Cárdenas.

INTERVIURILE HotNews.ro