Sari direct la conținut

Andreas Treichl, CEO Erste Group: În prezent, România nu e pregătită pentru a trece la euro/ Vrem să fim cea mai bună bancă din România, nu cea mai mare

HotNews.ro
Andreas Treichl, la conferinta de miercuri de la Viena, Foto: Hotnews
Andreas Treichl, la conferinta de miercuri de la Viena, Foto: Hotnews

​Una din ultimele ieșiri publice a lui Andreas Treichl ca CEO al grupului bancar Erste Bank a avut loc miercuri, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare, discuțiile vizând și situația din România. Din ianuarie, el va demisiona și se va ocupa de fundația Erste, deși mandatul lui urma să se încheie în luna iunie 2020. Discuțiile de miercuri cu presa internațională au fost foarte relaxate, iar unul din subiectele abordate a fost și cel al României. Și asta nu pentru că interpretările ”interesante” (după cum le-a catalogat Treichl) ale legii (vezi cazul BCR BpL) au provocat un cost de peste 150 de milioane de euro grupului bancar austriac, ci pentru că reprezentanții presei române au dorit să afle cum se vede economia noastră prin ochii unui bancher versat cum e Andeas Treichl.

”În prezent, România nu e pregătită pentru a trece la euro în mod clar. Poate că peste 5 ani- când înțeleg că și-au propus autoritățile să adere la euro- situația va fi foarte diferită. Pentru moment nu aș sugera însă României să treacă la euro, deși e bine să își mențină acest obiectiv ca țintă. Ar fi nevoie de o consolidare fiscală în următorii 2-3 ani în România. Cu un deficit de cont curent atât de ridicat cum îl are România, nu ai ce căuta în zona Euro”, crede Treichl.

El s-a referit voalat și la atacurile venite din țară la adresa băncii naționale, a celor comerciale și la adresa multinaționalelor, spunând că nu băncile ori sistemul bancar sunt problema României. ”România are alte probleme, dar n-aș vrea să insist acum asupra acestora”. De altfel, a mai adăugat Treichl, omul care a introdus taxa bancară (taxa pe lăcomie, cum a fost denumităă inițial) e acum la pușcărie, acolo unde și trebuia să fie”, a mai adăugat Treichl, cu referire la fostul lider PSD Liviu Dragnea.

  • Cine este Andreas Treichl

Treichl a condus unul dintre cele mai mari conglomerate financiare din Europa prin criza financiară de acum 10 ani, dar și prin criza datoriilor din zona euro. Au urmat câteva achiziții controversate, dar Andreas Treichl a continuat să supraviețuiască profesional, scriau recent jurnaliștii de la Financial Times (sursa, pentru abonați).

Treichl e de 21 de ani la conducerea Erste Group. De 25 de ani circulă cu o motocicletă Harley-Davidson. Acum, Treichl are 67 de ani și spune că trebuia să fi fost demis de mai multe ori. Motivul? ”Am făcut greșeli mari și am contribuit la formarea unei viziuni care s-a dovedit a fi una greșită”, spune el.

O altă mare greșeală a fost că nu a reușit să ”simtă” repercusiunile globale ale exceselor de pe piața creditelor ipotecare subprime din SUA de acum un deceniu. „Nu le-am văzut la timp!”, spune el.

Ca urmare, Erste a înregistrat pierderi ale activelor de 700 milioane euro în 2011 (net) pe care a dublat-o apoi în 2014, iar portofoliul de credite s-a deteriorat consistent. Economiile din Europa Centrală și de Est au fost cele mai afectate de recesiunea care a urmat.

Guvernul austriac a preluat un pachet de 2,7 miliarde de euro din acțiunile băncii, ca parte a unei strategii de urgență pentru a susține sistemul bancar al țării – deși dl Treichl e de părere că ar fi putut găsi și alți investitori. Acțiunea Erste scăzuse în februarie 2009 la 6,5 euro, un minim istoric.

Dl Treichl provine dintr-o dinastie bancara – in anii ’70 tatal sau a condus banca austriacă Creditanstalt, dar lui nu-i place să se considere un bancher, ci un ”antreprenor care se ocupă de sectorul bancar”.

Stilul de conducere al tatălui său a aparținut unei ere foarte diferite, crede Treichl. „Mi-a plăcut mult de tata, dar l-am găsit întotdeauna incredibil de pompos.”

Imaginea lui Erste a avut de suferit în criză, clar. A vândut credite în franci elvețieni în Ungaria, Croația sau Austria. ”Clienții au beneficiat atunci de dobânzi reduse, dar au fost afectați apoi de cursul valutar…Toată lumea știa că e o decizie proastă. . . Privind retrospectiv, sigur, că a fost o decizie care nu ar fi trebuit luată”, spune dl Treichl. Dar a existat o cerere pentru asemenea produse, clienții au beneficiat de ele, iar acolo unde Erste nu a oferit împrumuturi în franci – de exemplu în România – a pierdut din cota de piață”, spune bancherul.

În Ungaria, Erste a încheiat o înțelegere cu premierul Viktor Orban. „Ne-a folosit cu îndemânare poziția slabă și asta ne-a costat foarte mulți bani”. Provizioanele și costurile suplimentare asociate dificultăților din Ungaria începând cu 2011 au depășit 500 de milioane de euro.

Ca manager de bancă este genul de lider-locomotivă, care trage banca după el. Următorul CEO, Spalt, este genul de coleg care lasă mai mult loc coechipierilor săi să se afirme.

  • Despre România și ambițiile Erste pentru țara noastră

CEO-ul Erste Group spune că lumea se schimbă, iar clasamentele băncilor în funcție de active nu mai spun nimic în ziua de azi. BCR, banca pe care o operează Erste în România a pierdut în ultimii 10 ani o importantă cotă de piață, lucru care nu-l îngrijorează pe Treichl. Nu vrem să fim cea mai mare bancă. Vrem să fim cea mai bună bancă în România, a repetat el de câteva ori în conferința de miercuri.

”​Ultima oară când am auzit că poziția unei bănci în vreun clasament e legată de volumul activelor deținute a fost de la tatăl meu, în 1981, care era foarte mândru la acea vreme că Creditanstalt era cea mai mare după active și că avea cei mai mulți angajați și cea mai mare rețea de unități. Al doilea exemplu pe care mi-l dădea tata era Deutsche Bank, care este și acum cea mai mare bancă după active și după multe alte criterii. E atât de demodat aceast criteriu încât pot spune că nu mai spune nimic. Uitați-vă la ce sunt aceste bănci în ziua de azi! Dacă aș vrea să fiu cea mai mare bancă după active în România doar fixați-mi o dată până la care să realizez asta! Și o fac fără discuții. Ținta noastră e să fim cea mai bună bancă în România. Cu tot respectul pentru Banca Transilvania, care face o treabă minunată în România, dar le transmit că nu au nicio șansă să bată BCR la capitolul ”cea mai bună bancă”, spune Treichl.

Deși în piață circulau zvonuri cum că problema BCR BpL ar putea pune în pericol soarta CEO-ului român Sergiu Manea, Treichl a spus clar: ”Sunt un mare susținător al lui Sergiu Manea- e unul dintre cei mai buni oameni pe care îi avem”. Cel mai probabil, mandatul lui va fi prelungit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro