Sari direct la conținut

Angajații Washington Post, în grevă pentru „salarii decente” / 18 luni de discuții privind un nou acord

HotNews.ro
sediul Washington Post, Foto: Eric BARADAT / AFP / Profimedia
sediul Washington Post, Foto: Eric BARADAT / AFP / Profimedia

Sute de angajați ai Washington Post au intrat joi în grevă pentru a se face auziți de conducerea prestigiosului cotidian american, după un an și jumătate de negocieri dificile privind un acord, potrivit AFP.

Scandând „vrem salarii decente” și afișând pancarte pe care scria „arătați-ne dolarii”, zeci de angajați și susținători au pichetat în fața sediului cotidianului din centrul capitalei americane.

Sindicatul Washington Post Guild face apel la public să nu citească ziarul în această zi și denunță lipsa de voință a conducerii de a „negocia cu bună credință”, în condițiile în care aceasta evocă spectrul unor noi concedieri.

Întreruperea activității timp de 24 de ore intervine după 18 luni de discuții privind un nou acord care să acopere revendicările salariale și telemunca.

„Nu cerem milă”, a declarat la fața locului Katie Mettler, jurnalistă și unul dintre liderii sindicatului, pentru AFP. „Nu putem redeveni profitabili dacă angajații noștri pleacă, pentru că această instituție nu ne mărește salariile pentru a ține pasul cu inflația”, a regretat ea.

Potrivit sindicatului, care reprezintă aproximativ 1.000 de angajați, 750 dintre aceștia participă la greva de joi.

Conducerea ziarului deținut de miliardarul și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, „a întrerupt în mod repetat și ilegal negocierile pe probleme cheie, inclusiv salariile, sprijinul pentru sănătatea mintală a angajaților și concedierile voluntare”, potrivit sindicatului.

Optimism excesiv

În octombrie, la câteva luni după închiderea revistei sale de duminică, WP a anunțat reduceri de personal, cu planuri de concediere voluntară pentru 240 de persoane dintr-un total de 2.500 de angajați.

Potrivit șefei interimare a ziarului, Patty Stonesifer, managerii anteriori au fost „excesiv de optimiști” în ceea ce privește situația și viitorul companiei.

Obiectivul ziarului „rămâne același ca la începutul negocierilor: să ajungă la un acord cu sindicatul care să răspundă nevoilor angajaților și ale afacerii”, a precizat conducerea într-un comunicat.

peste 2.500 de ziare s-au închis în ultimii 20 de ani

Presa tradițională americană se confruntă cu dificultăți de câteva luni, numărul cititorilor scăzând puternic în favoarea platformelor de socializare.

În martie, postul public de radio NPR a anunțat o reducere cu 10% a forței de muncă și eliminarea a patru podcasturi.

De asemenea, au avut loc greve la New York Times și la cea mai mare rețea de ziare din țară, Gannett, care editează USA Today și peste o sută de ziare locale.

Sectorul media din SUA a înregistrat peste 17.500 de pierderi de locuri de muncă numai în prima jumătate a anului 2023, potrivit unui raport al companiei de consultanță în resurse umane Challenger, Gray and Christmas.

Iar în ultimele două decenii, peste 2.500 de ziare s-au închis în această țară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro