Sari direct la conținut

ANI explica efectele modificarii Legii privind integritatea prin proiectul lui Florin Iordache: Este contrara deciziilor CCR si recomandarilor MCV / Se diminueaza pana la eliminare sanctiunile pentru incompatibilitate sau conflict de interese

HotNews.ro

Agentia Nationala de Integritate aduce vineri precizari cu privire la potentialele efecte ale adoptarii proiectului de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, proiect initiat de deputatul PSD Florin Iordache, care a trecut luni de comisia juridica din Camera Deputatilor. Potrivit ANI, solutia preconizata de aceasta modificare legislativa va avea ca efect diminuarea pana la eliminare a sanctiunilor care decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor. ANI atrage totodata atentia ca propunerea legislativa este contrara deciziilor Curtii Constitutionale 418/2014 si 81/2013, precum si recomandarilor adresate de Comisia Europeana prin rapoartele MCV.

Agentia de Integritate transmite vineri intr-un comunicat ca, avand in vedere solicitarile adresate de catre mai multe organizatii mass-media cu privire la potentialele efecte ale adoptarii propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 cu amendamentele admise in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, face urmatoarele precizari:

„Amendamentul adoptat in Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor prevede faptul ca destituirea din functie a persoanelor fata de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) sa poata fi realizata numai din functia ori demnitatea publica in care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010).

Astfel, solutia preconizata de aceasta modificare legislativa va avea ca efect diminuarea pana la eliminare a sanctiunilor care decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor, astfel:

Functionarul sau demnitarul va putea ocupa aceeasi functie care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum si orice alta functie, acest lucru fiind posibil prin incetarea interdictiilor, fiind incalcat astfel principiul neretroactivitatii deciziilor Curtii Constitutionale si a legii civile;

Se instituie posibilitatea de rotire in functiile publice a persoanelor care au incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor sau al conflictului de interese, contrar dispozitiilor Deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/2014″.

Concret, arata ANI, modificarea art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 ar putea da nastere la urmatoarele situatii juridice:

„Avand in vedere considerentele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate nu sustine adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrara Deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/2014 si Deciziei Curtii Constitutionale nr. 81/2013, precum si recomandarilor adresate de Comisia Europeana prin rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verificare”, conchide Agentia de Integritate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro