Sari direct la conținut

ANRE, despre cum s-a ajuns la dubla taxare a certificatelor verzi de catre ENEL: A fost o interpretare eronata a unor prevederi legislative

HotNews.ro

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) considera ca s-a ajuns la „așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică de către SC ENEL SA” in urma interpretarii eronate din partea companiei a unor prevederi privind aplicarea prețurilor și tarifelor. In urma unui control, ANRE ar fi constatat aceasta eroare si a decis regularizarea prin „reducerea tarifelor cu 1,3% , făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar”. Aceasta explicatie contrazice afirmatiile presedintelui ANRE care spunea ca, initial, se calculase o reducere necesara de 6%, dupa care s-a decis 4,7%.

Contactat saptamana trecuta de HotNews.ro pentru a explica ce este cu reducerea facturilor, presedintele ANRE Niculae Havrilet a spus catoate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi. O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%. „Intr-un an, un an si jumatate, depinde de fiecare companie cat avea de returnat”, a spus Havrilet. Acesta sustine ca are incredere in membrii comisiei care au estimat ca este necesara reducerea tarifelor cu 4,7%. Presedintele ANRE considera ca nu este nimic ilegal in aceasta decizie, insa este posibil ca vicepresedintele sa se fi laudat ca a rezolvat el in asa fel incat sa se ajunga la esalonare si la reducerea de doar 1,3%. Havrilet a spus ca 1,3% era o reducere doar intr-o prima etapa, urmand apoi sa se ajunga treptat la 4,7%. Cei 8 distribuitori de energie sunt: ENEL Distributie Banat, ENEL Distributie Dobrogea, ENEL Distributie Muntentia, CEZ Distributie, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Muntentia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Transilvania Nord.

  • Explicatiile ANRE despre dubla taxare:

„Sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie prin certificate verzi care a fost instituit prin Legea nr. 220/2008, prevede acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, a căror valoare este facturată apoi de către furnizori consumatorilor finali de energie electrică din Romania.

La data de 26 iulie 2012, a intrat în vigoare Legea nr. 134/2012 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505/23.07.2012) care a modificat și completat legislația pentru stabilirea sistemului de promovare prin certificate verzi, printre modificările și completările aduse numărându-se și prevederea prin care valoarea certificatelor verzi se facturează separat de tarifele/prețurile pentru energia electrică (art. 8, alin. 4).

Ca urmare a acestor modificări, în perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, la prețul reglementat anterior stabilit de ANRE, preț care includea deja componenta de achiziție de certificate verzi, furnizorii de energie electrică au facturat certificatele verzi în continuare conform prevederilor Legii nr. 220/2008, cu modificările și completările ulterioare, evidențiind, apoi, și separat, în factură, valoarea acestora, conform Legii 134/2012.

În urma acțiunilor de control, pe care le desfășoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronată a unor prevederi privind aplicarea prețurilor și tarifelor, si, în baza competențelor sale de reglementare și calculelor efectuate în conformitate cu prevederile Metodologiei de stabilire a prețurilor și tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 30/2012, a luat măsura regularizării, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementată a energiei electrice pentru perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, prin micșorarea prețului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar.

Totodată, ca urmare a acestor măsuri, după data de 1 ianuarie 2013, tarifele pentru furnizarea reglementată a energiei electrice nu mai conțin componenta de achiziție de certificate verzi, valoarea acestora fiind calculată în conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008, cu modificările și completările ulterioare și evidențiată, separat, în factură”.

Reamintim ca DNA a anuntat joi seara ca i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro