Sari direct la conținut

ANRMAP nu va mai elabora puncte de vedere la solicitarile de clarificare facute de autoritatile contractante

HotNews.ro

Guvernul a modificat HG 525/2007 privind functionarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), in sensul ca aceasta institutie nu se va mai ocupa de elaborarea unor puncte de vedere la solicitarile de clarificare pe care le fac autoritatile contractante. Potrivit unei hotarari de guvern publicate in Monitorul Oficial, a fost abrogat un aliniat din HG 525/2007 care prevede ca una dintre atributiile ANRMAP este elaborarea punctului de vedere „la solicitarile de clarificare pe care autoritatile contractante/potentialii ofertanti le transmit cu privire la modul de interpretare a prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice”.

Potrivit actului normativ, ANRMAP va solutiona toate solicitarile de elaborare a punctelor de vedere inregistrate pana la data intrarii in vigoare, adica in termen de 15 zile de la publicare. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial pe 2 august.

De asemenea, mai prevede ca pana la publicarea anuntului de participare, SEAP are obligatia de a asigura numai ANRMAP accesul imediat si nerestrictionat la documentatia de atribuire si notele justificative incarcate integral de autoritatile contractante.

Actul normativ mai prevede, in cadrul atributiilor ANRMAP, evaluarea, in cazurile reglementate de legislatia in domeniul achizitiilor publice, conformitatea cu legislatia aplicata din domeniul achizitiilor publice a documentatiei de atribuire care intra sub incidenta prevederilor OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune.

ANRMAP va propune Guvernului un set de modificari legislative in domeniul achizitiilor publice, a anuntat Dan Vladescu, presedintele autoritatii, in urma cu o luna. Atunci a spus ca ANRMAP nu ar mai trebui sa emita puncte de vedere catre autoritatile contractante. „In loc sa avem o functie de reglementare si monitorizare, ANRMAP a devenit o agentie de consultanta”, a spus Vladescu.

Una dintre aceste modificari mai vizeaza cresterea pragului pana la care autoritatile contractante pot face achizitii publice directe. „Vrem ca acel prag de 15.000 de euro de la care autoritatea contractanta este obligata sa organizeze o procedura de achizitie publica sa fie ridicat”, a spus Vladescu. O alta modificare vizeaza scoaterea din atributiile ANRMAP a evaluarii documentatiilor de atribuire pentru contracte mai mici de 125.000 de euro pentru bunuri si servicii si 4,85 milioane de euro pentru lucrari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro