Sari direct la conținut

Anti-occidental și macho: Cum este perceput Putin în Asia de Sud-Est

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Profimedia Images
Vladimir Putin, Foto: Profimedia Images

Nostalgia epocii sovietice și sentimentul anti-occidental alimentează sprijinul online pentru Vladimir Putin și războiul său împotriva Ucrainei. În timp ce Occidentul s-a unit în condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina, opiniile diferă semnificativ în părți ale lumii în curs de dezvoltare, unde Rusia nu este înjurată, ci venerată pentru ceea ce unii consideră a fi poziția sa împotriva Occidentului și a ipocriziei acestuia, scrie Al Jazeera.

În Asia de Sud-Est, o regiune dominată timp de decenii de lideri politici „bărbați puternici” și unde nostalgia pentru Uniunea Sovietică persistă în unele părți, președintele rus Vladimir Putin are un număr mare de adepți în rândul utilizatorilor de rețele sociale care simpatizează cu invazia sa în Ucraina și consideră atractivă imaginea sa de macho.

„Popularitatea lui Vladimir Putin în Indonezia este ceva destul de izbitor”, a declarat Radityo Dharmaputra, lector de studii rusești și est-europene la Universitas Airlangga din Indonezia.

Imaginea militarizată hipermasculină a lui Putin se potrivește cu cultura politică indoneziană și cu istoria sa de conducători în uniformă, spune Dharmaputra, observând că, deși sentimentul public este amestecat în ceea ce privește invazia Moscovei în Ucraina, există o minoritate pro-rusă activă și zgomotoasă pe rețelele sociale indoneziene.

Pentru susținătorii lui Putin din social media, Rusia este văzută ca o putere nobilă anti-occidentală care sfidează hegemonia unui Occident ipocrit, spune el.

„Indonezienii au tendința de a avea încredere, nu mai mult în autoritarism, ci mai mult ca într-un lider puternic, cineva care poate fi foarte asertiv împotriva țărilor străine”, a declarat el pentru Al Jazeera.

Vladimir Putin, la pescuit Foto: Captura YouTube

„Rusia prietenă” / Activitate puternică în online a pro-rușilor

„Rusia, ca succesor al Uniunii Sovietice, este considerată ca fiind acest tip de putere anti-imperială și anti-colonială”, a declarat Dharmaputra pentru Al Jazeera, ceea ce adaugă o altă dimensiune la sprijinul local pentru Putin și antipatia față de Occident.

Uniunea Sovietică a sprijinit noua Indonezia independentă – din punct de vedere politic și militar – în disputa sa cu fosta putere colonială Olanda asupra provinciei Irian Jaya (în prezent Papua de Vest) la începutul anilor 1960. Intervenția Moscovei i-a determinat pe olandezi să renunțe în cele din urmă la pretențiile lor.

La fel ca vechii prieteni, sprijinul pentru Rusia rămâne în rândul indonezienilor, a explicat Arief Setiawan, profesor de relații internaționale la Universitatea Brawijaya din Indonezia, și din aceleași motive ca în anii 1950, inclusiv aversiunea indonezienilor față de „hegemonia SUA”.

Războaiele purtate de Washington în țări musulmane, precum Afganistan și Irak, nu au făcut, de asemenea, nimic pentru relațiile cu Indonezia – țara cu cea mai mare populație de musulmani din lume, a declarat el pentru Al Jazeera.

„Majoritatea prietenilor mei susțin Rusia”, a adăugat el.

Sprijin și în Malaezia / Dispreț pentru Occident și presa mainstream

În Malaezia vecină, cercetătorii care au investigat sentimentul pro-Putin pe rețelele de socializare au descoperit, de asemenea, animozitate față de Occident și sprijin pentru Rusia datorită legăturilor percepute ale Moscovei cu musulmanii și lumea islamică.

Viziunea mondială pro-Rusia pe rețelele de socializare din Malaezia tinde să opună „imperialiștii occidentali răi” unei Rusii binevoitoare, care a fost „acuzată pe nedrept” ca fiind agresorul, cu complicitatea mass-media și a experților occidentali.

„Rusia este percepută ca o „superputere” alternativă , care poate concura cu neocolonialismul și influența occidentală pe picior de egalitate”, au scris Benjamin Loh, lector senior la Universitatea Taylor din Kuala Lumpur, și Munira Mustaffa, director executiv al Chasseur Group, o firmă de cercetare malaeziană.

Și, indiferent dacă se situează la stânga sau la dreapta politicii, susținătorii pro-ruși de pe rețelele sociale din Malaezia nutresc un „dispreț comun pentru Occident”, în special pentru Statele Unite și pentru mass-media occidentală mainstream, au constatat autorii.

Astfel de opinii nu sunt întotdeauna marginale, și nu doar pentru social media.

În 2019, prim-ministrul malaezian de atunci, Mahathir Mohamad, a pus la îndoială implicarea Rusiei în doborârea avionului MH17 al companiei Malaysian Airlines, în ciuda dovezilor care indică rolul acesteia.

Joi, un tribunal din Olanda a găsit vinovați de crimă trei bărbați – dintre care doi ruși – care au legături cu separatiștii și i-a condamnat la închisoare pe viață.

Un sondaj al Pew Research Center, realizat între februarie și mai anul acesta în rândul a aproape 23.500 de adulți din 18 națiuni, a constatat că marea majoritate a persoanelor intervievate au o părere „foarte” nefavorabilă despre Rusia, cu excepția Malaeziei.

Racheta balistica intercontinentala la o parada din Piata Rosie, Moscova Foto: Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

„Putin-mania” în Vietnam

A fi trimis în Uniunea Sovietică pentru educație în anii postbelici din Vietnam, în anii 1970 și 1980, era considerat o mare onoare, scrie cercetătorul vietnamez To Minh Son, iar Moscova este amintită pentru că a sprijinit recuperarea Vietnamului după războiul împotriva SUA.

Generații de academicieni, oameni de știință, lucrători guvernamentali și funcționari politici vietnamezi au fost educați în Uniunea Sovietică, subliniază To Minh Son, iar un sondaj de opinie internațional realizat în 2017 a arătat că vietnamezii erau mai fervenți susținători ai lui Putin decât chiar rușii înșiși.

În Vietnam, liderul rus avea o rată de aprobare de 89% în rândul vietnamezilor.

Narațiuni concurente se desfășoară pe Facebook în Vietnam, unde susținătorii lui Putin sunt pătrunși de „nostalgia sovieto-vietnameză și susțin că Ucraina primește ceea ce a meritat pentru că a provocat ursul rusesc de alături prin expansionismul NATO.

Pe de altă parte, există și o grupare care critică războiul dus de Rusia în Ucraina și care câștigă teren.

To Minh Son a declarat pentru Al Jazeera că a detectat unele schimbări subtile în acoperirea vietnameză a războiului din Ucraina în ultimele luni.

Pe măsură ce forțele rusești s-au împotmolit în război, cei mai vocali susținători ai Kremlinului de pe rețelele de socializare au părut să fi devenit „dezamăgiți și sceptici” din cauza incompetenței armatei ruse în executarea războiului.

Iar mass-media de stat a devenit mai factuală în ceea ce privește raportarea a ceea ce s-a întâmplat pe câmpul de luptă, în loc să promoveze pur și simplu o narațiune favorabilă Moscovei.

Cambodgia: Oamenii au nevoie de „eroi”

În Cambodgia, țara vecină, personajul de om puternic al lui Putin are afinități pentru o populație obișnuită cu liderii autoritari, explică Ou Virak, președintele think-tank-ului de politică socială Future Forum, cu sediul în Phnom Penh.

Pentru mulți cambodgieni, stilul de conducere al lui Putin este un model de guvernare mult mai ușor de înțeles decât natura complexă a democrației, cu cerințele sale de reprezentare, transparență și proces, a declarat Ou Virak pentru Al Jazeera într-un interviu recent.

Salvini (FOTO: Matarazzo-Fotogramma-Ropi)

„Țarul” Vladimir Putin / De ce contează cultul internațional al lui Putin?

Putin e reprezentat în media oficială ca un bărbat hotărât, inteligent și cu mână forte. El pilotează avioane, merge călare, se scufundă la mare adâncime etc. În altă parte, multe dintre aceste lucruri ar părea ridicole, dar nu și în Rusia, unde lui Putin i se creează în acest fel imaginea unui lider providențial.

Când Vladimir Putin a apărut prima dată ca lider al Rusiei în anii 1999-2000 el părea o anomalie – un lider forte naționalist în era unor tehnocrați globaliști. Angela Merkel, fostul cancelar german, a sugerat odată că Putin încerca să aplice tehnicile secolului XIX într-o eră diferită.

După cum remarca comentatorul rus Dmitri Trenin: „Putin este un lider pre-comunist. El este un țar”.

Unul dintre marile pericole ale actualei crize din Ucraina era că, dacă Putin ieșea aparent victorios, stilul său de conducere va deveni și mai prestigios și va atrage și mai mulți imitatori din întreaga lume, scrie Financial Times.

Acaparările de teritoriu, amenințările militare, minciunile și asasinatele vor părea tehnicile unui câștigător. Putin a servit deja drept model pentru o nouă generație de lideri autoritari și populiști, inclusiv din Europa și Statele Unite.

Acesta este motivul pentru care actuala confruntare dintre Rusia și Occident nu ține doar de independența Ucrainei, oricât de importantă ar fi ea. Deznodământul acestei crize va determina de asemenea tonul politicii mondiale.

Dacă Putin reușește să intimideze democrațiile occidentale, stilul său de bandit cu mână forte va părea valul viitorului.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro