Sari direct la conținut

Antonescu: Nu se pune problema gratierii lui Adrian Nastase de catre presedintele interimar Crin Antonescu pana in 29 iulie sau pana la alegeri

HotNews.ro
Crin Antonescu la Antena 3, Foto: Captura Antena 3
Crin Antonescu la Antena 3, Foto: Captura Antena 3

Crin Antonescu a declarat duminica seara, in cadrul emisiunii „Punctul de intalnire” (Antena 3), ca „nu se pune problema gratierii lui Adrian Nastase de catre Crin Antonescu, presedinte interimar, pana in 29 iulie sau eventual pana la alegeri”.

Declaratiile lui Crin Antonescu:

  • S-a interpretat (raspunsul sau anterior pe aceasta tema, n.r.) drept un raspuns evaziv, nu este evaziv deloc; am spus foarte clar ca pana in 29 iulie eu inteleg sa uzez limitat si numai la nevoie de toate prerogativele, cele mai importante de altfel exista, prezidentiale. Pentru ca nu sunt un presedinte ales, pentru ca il consider inca, pana la verdictul din 29 iulie, presedinte pe Traian Basescu, chiar daca suspendat, si ca un act cum ar fi cel al gratierii implica asumarea unei raspunderi politice pe care si-o poate lua sau nu doar un presedinte ales. Nu se pune problema gratierii lui Adrian Nastase de catre Crin Antonescu, presedinte interimar, pana in 29 iulie sau eventual pana la alegeri. Daca voi fi candidat pentru o campanie electorala pentru Presedintie in Romania, voi spune foarte limpede.
  • Pe de alta parte, trebuie spus ca aici este un lucru profund incorect. Procedura gratierii, sau dreptul la gratiere, exista. Bineinteles, el nu este un drept care sa poata fi folosit abuziv sau pur si simplu pentru ca i-a venit un moft presedintelui. Este un gest politic, mai ales daca se refera la un o politic. Si o asumare personala. 
  • Aceasta campanie (ca ar urma sa-l gratieze pe Nastase, n.r.) este stranie cu atat mai mult cu cat noi nu regasim in declaratiile ale unor institutii sau oameni politici seriosi din Europa tema asta. O regasim in propaganda interna si probabil in anumite colturi de pagina ale unor organisme de presa chiar serioase din Occident, dar tot prin filiera vreunui fost sau actual bursier ICR s.a.m.d.
  • Nu s-a pus aceasta problema a gratieirii lui Adrian Nastase. Justitia, cum stiti, nu este controlata, n-are cum sa fie controlata si nu va fi niciodata o tentativa a noastra de control asupra justitiei. Si, pentru Dumnezeu, pana una-alta, Adrian Nastase tocmai a fost condamnat si tocmai e in puscarie, cum putem sa vorbim despre faptul ca noi impiedicam cumva justitia. 

Ce se intampla daca CCR decide ca nu este presedintele Senatului, deci nici presedinte interimar?

  • Multi dintre oamenii lui Basescu fac trimitere la atacul, extraordinar chipurile, al USL impotriva Curtii Constitutionale. N-a fost niciun atac. A fost o emisiune a mea la Antena 3 in care eu am avut niste pozitii foarte clare, dure chiar, in legatura cu niste atitudini ale CCR.
  • Dar atentie, insa, asta n-a insemnat vreo masura a Curtii pe care noi sa n-o respectam. Curtea maine se convoaca pentru a judeca sesizarea presedintelui pe un asa-zis conflict intre institutii, si cred ca nu e niciun dubiu aici ca validitatea suspendarii va fi recunoscuta, si dupa care ar trebui in consecinta sa constate vacanta pana la referendum a postului si sa acorde presedintelui Senatului calitatea de presedinte interimar.
  • Mai este o contestatie, a dlui Blaga si a dnei Anastase, nu cred ca ridica probleme juridice, Curtea o va judeca.
  • Eu o spun de pe acum: toata lumea, in frunte cu mine, vom respecta deciziile Curtii Constitutionale, ceea ce nu inseamna ca din aceste imprejurari nu trebuie sa tragem niste concluzii si pe viitor, cand vom discuta viitoarea Constitutie, sa nu incercam sa reducem la minimum, daca nu sa excludem, numirea politica, partizana a judecatorilor Curtii. De pilda, sa statuam acolo ca nu pot fi membri ai Curtii Constitutionale decat magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si nu oameni pusi de partide.
  • Pe de alta parte, repet, niciodata nici prerogativele, nici deciziile Curtii nu au fost incalcate; au fost comentate si cred ca acesta este dreptul oricui. Respectarea hotararilor judecatoresti intr-un stat inseamna aplicarea lor. De comentat, putem sa le comentam. Si cred ca foarte repede se va lamuri si toata minciuna enorma cum ca, in Romania, Curtea Constitutionala a fost limitata in drepturile sale, ca hotararile i-au fost incalcate.

Daca il amuza sau il enerveaza chestiunea pe care o spun adversarii politici in legatura cu somnul?

  • Intamplarea face ca sunt un om care dorm foarte putin, din organism asa, si datele agendei mele, si private si publice.
  • Si asa cum am raspuns atunci si am spus „Dom’le, dorm cat vreau”, mai spun o data, jumatate in gluma, jumatate in serios: acesti oameni nu cred ca se fac de ras in momentul in care, dupa ce toate lucrurile pe care am spus ca le voi face le-am facut, in care vad ca totusi nu le merge prea bine cu mine adversar politic, mai considera ca eu fac asta si pe jumatate adormit, pai oare ce s-ar intampla daca m-as trezi cu totul?
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro