AOAR propune ca Romania sa initieze constituirea unui grup al statelor din afara zonei euro
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) propune ca Romania sa initieze constituirea grupului non-euro, in care tarile din afara zonei euro sa propuna adoptarea de masuri pentru a permite apararea coerenta si mai ferma a intereselor statelor membre in cadrul negocierilor ce au loc la nivelul UE, se arata intr-un comunicat al Asociatiei. Astfel, reprezentantii oamenilor de afaceri propun Guvernului si specialistilor in economie lansarea unei dezbateri publice „alerte si profesioniste” avand ca tema constituirea in cadrul UE a unui grup al celor zece state membre UE care se afla in afara zonei euro.
Aceasta idee a fost lansata la inceputul lunii octombrie de Lordul David Owen, fost ministru de externe al Marii Britanii, in ziarul Financial Times.
„AOAR nu crede ca statuarea de facto a unei Uniuni Europene cu doua viteze favorizeaza afirmarea unei Europe competitive, capabila sa ramana un jucator important la nivel global. AOAR apreciaza ca Romania are tot interesul de a-si forma o pozitie clara, argumentata pe care s-o negocieze inteligent la nivelul grupului tarilor Non-Euro cat si la nivelul UE”, se mai arata in comunicatul Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
In articolul intitulat „Este timpul unui proiect radical pentru noua Europa”, David Owen arata ca infiintarea grupului non-euro (NEG) va aduce multe beneficii. El arata ca cele zece state din afara zonei euro sunt economii stabile, in comparatie cu cele din Euroland. Astfel, Marea Britanie, Suedia si Danemarca au rate ale dobanzilor pe termen lung mai mici decat in majoritatea statelor din zona euro, iar randamentele titlurilor de stat pe zece ani emise de Suedia sunt mai mici decat cele ale Germaniei. In plus, ratele dobanzii pe termen scurt ale Bancii centrale a Cehiei sunt mai mici decat cele ale Bancii Centrale Europene, iar Polonia a inregistrat in ultimii ani cresteri economice record in UE.
Totodata, prin infiintarea NEG s-ar stabili drepturile si responsabilitatile membrilor zonei non-euro si ar inlatura sentimentul cetatenilor acestor state ca sunt cetateni de mana a doua. In acelasi timp, NEG ar proteja aceste tari impotriva discriminarii politice si economice.
David Owen mai arata ca NEG ar permite tarilor sa se deplaseze intre cele doua grupuri, punand capat interpretarilor ca in cazul unei iesiri din zona euro a unui stat, precum Grecia, acesta ar trebui sa paraseasca si UE. Apartenenta la grupul statelor din zona non-euro nu inseamna ca aceste tari vor ramane permanent in afara zonei euro.