Apelul medicilor după ce o femeie de 47 de ani, nevaccinată, a murit de gripă: Vaccinarea, singura soluție pentru prevenirea gripei. Vaccinul se găsește în farmacii
Febra, frisoane, dureri de cap și musculare, tuse, roșu în gat, grețuri și lipsa poftei de mâncare – aceste simptome pot însemna o singură problemă, gripa, iar singura soluție pentru prevenirea ei este vaccinul, atrage atenția Asociația Pro Imunizare, după ce o femeie de 47 de ani, nevaccinată, a murit din cauza gripei.
Chiar daca vaccinul gripal injectabil se găsește mai rar la medicii de familie și este asigurat gratuit în cabinetele acestora doar pentru persoanele din categoriile considerate cu risc (copii, bătrâni, femei însărcinate sau pacienți de orice vârstă cu boli cronice), el se găsește încă în unele farmacii, iar cel cu administrare nazală se găsește în aproape toate farmaciile.
Asociația Pro Imunizare, asociație independentă înființată în 2012 în urma numeroaselor semnale de alarmă apărute cu privire la creșterea incidenței bolilor contagioase în contextul scăderii acoperirii vaccinale în rândul populației, face un apel către toată lumea, dar mai ales către părinți, să se vaccineze și să își vaccineze copiii împotriva gripei, o afecțiune respiratorie severă, dar care poate avea consecințe grave, putând cauza chiar decesul, așa cum ne arată statisticile sezonului de gripă 2018-2019.
„Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună și sigură metodă de combatere a acestei boli cu potențial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii – două categorii foarte vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este foarte importantă deoarece discutăm despre două grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei, și întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, a declarat medicul Alexis Cochino președintele Asociației Pro Imunizare.
Gripa rămâne o ameninţare pentru sănătatea publică din România. Cu o rată de acoperire de 6,8% a populaţiei generale și 20,9% în grupele de risc în sezonul 2018-2019, România rămâne mult în urma ratei de acoperire recomandate de OMS şi, drept urmare, este expusă consecinţelor nedorite pe care imunizarea deficitară le poate avea asupra sistemului de sănătate şi economiei.
Statisticile raportate de Institutul Național de Sănătate Publică la 15 decembrie încep să fie îngrijorătoare și pentru acest sezon, cu 177 de cazuri noi de gripă clinică, cu 33 de cazuri confirmate de laborator și un prim deces asociat gripei, atrage atenția Asociația Pro Imunizare.
Copiii sunt un factor important de răspândire a gripei în familie și comunitate, iar îndemnul nostru pentru părinți este să profite de existența vaccinurilor disponibile acum pe piață, să ceară toate informațiile necesare de la medicul de familie și să își vaccineze copiii și adolescenții. Activi în comunități mari (gradiniță, școală), aceste categorii sunt printre cele mai vulnerabile în fața gripei și totodată unii dintre principalii transmițătorii. Protejarea copiilor prin vaccinare este din acest punct de vedere metoda cea mai eficientă de protecție a întregii familii.
Anul acesta, vaccinurile gripale prezente în România sunt tetravalente așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății (au patru tuplini), iar pentru copii și adolescenți este disponibil pentru prima dată și vaccinul cu aplicare intranazală. Acesta se recomandă copiilor și adolescenților cu vârste între 2 și 18 ani, este un vaccin tetravalent cu virus gripal viu atenuat care se absoarbe rapid în mucoasa nazală și, chiar dacă copilul strănută imediat după administrare, vaccinul continuă să acționeze. Ca orice vaccin și acesta se administrează doar de către personal medical.
Chiar daca vaccinul gripal injectabil se găsește mai rar la medicii de familie, îl puteți găsi încă în farmacii, iar cel cu administrare nazală se găsește în aproape toate farmaciile.