Apple lansează luni noile telefoane iPhone 16. Ce vor aduce nou aceste smartphone-uri
Apple lansează luni cea mai nouă generație de iPhone-uri și, dacă la partea de design schimbările nu vor fi foarte mari (procesoare și camere mai bune), la capitolul software va debuta platforma de AI numită Apple Intelligence, care vine și cu un asistent Siri mult mai capabil. Care sunt noutățile așteptate?
Vor fi tot patru modele: iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro și 16 Pro Max, iar la cele „Pro” crește mărimea ecranului: de la 6,7 inci, la 6,9 inci (la Pro Max) și de la 6,1 inci, la 6,3 inci la iPhone 16 Pro.
iPhone 16 va avea ecran de 6,1 inci, iar 16 Plus, de 6,7 inci, dar aceste două modele vor primi procesoare mai puternice și memorie RAM în plus (de la 6 GB, la 8 GB, față de generația din prezent), scrie publicația TechCrunch.
Modelele de top Pro vor avea camere foto mai bune decât generația lansată în toamna anului trecut și vor dispune și de un buton „touch-sensitive” dedicat camerei, pe partea dreaptă, pentru a putea trece de la foto la video și pentru a focaliza și a face poze.
Un exemplu de schimbare la nivel de cameră: modelul iPhone 16 Pro va avea zoom optic 5x la camera telephoto, în loc de 3x la varianta de anul trecut.
Procesoarele vor fi mai puternice, iar bateriile vor avea capacitate mai mare. Vor fi disponibile și noi variante de culoare: spre exemplu, la modelele Pro, nuanța cu denumire comercială „blue titanium” va fi în locuită de „gold titanium”, scrie Bloomberg.
Apple vinde anual peste 200 de milioane de iPhone-uri și aceste telefoane generează 60% din cifra de afaceri a companiei. Apple are mari speranțe de la iPhone 16, mai ales pentru că aceste noi telefoane beneficiază și de suita de AI Apple Intelligence care promite mai ales un asistent Siri mult mai bun.
Apple a anunțat în iunie planurile în domeniul Inteligenței Artificiale generative, a semnat un parteneriat cu compania care a creat ChatGPT și promite că Siri va deveni un asistent vocal foarte deștept. Apple Intelligence va fi prezent pe cele mai noi telefoane ale companiei, dar nu va fi lansat simultan peste tot în lume, iar unele servicii vor fi disponibile doar pe abonament. Aplicațiile vor fi pentru început disponibile în engleză.
Cei de la Apple spuneau că Siri va fi mai bun decât concurența, datorită unui nivel foarte ridicat de integrare cu aplicațiile, dar mai este un motiv: Apple a semnat un parteneriat cu OpenAI, creatorul ChatGPT, iar în Siri va fi integrat și „know-how-ul” ChatGPT, iar acolo unde Siri nu va putea răspunde, întrebarea va ajunge la ChatGPT.
Noile tehnologii de AI vor fi integrate și în aplicații precum Mail, Messages și Photos. Poți căuta diverse elemente în fotografii, poți șterge rapid lucruri din background, poți cere AI-ului să facă sumarul unui text sau chiar să transcrie o conversație sau un interviu, pornind de la un fișier audio.
Un exemplu interesant: noile soft-uri te pot ajuta să completezi formulare online: dacă trebuie să pui date din buletin sau din permisul de conducere, aplicația le va căuta pe cloud în poze cu acele acte.
Un exemplu oferit: userii pot să-i spună lui Siri că au acasă somon, lămâie și roșii și că vor sugestii de rețetă, pentru a pregăti prânzul cu aceste ingrediente. Userii pot alege să trimită întrebarea la ChatGPT și vor ști că aceste chatbot le va răspunde, și nu asistentul virtual de la Apple.
Vor fi anunțate noutăți și pentru ceas (Apple Watch Series 10), dar și pentru căști (AirPods 4).