Aproape 30 de ONG-uri ii cer lui Traian Basescu sa isi retraga afirmatiile despre Rosia Montana: Declaratiile de sustinere deschisa a controversatului proiect minier, inacceptabile
Aproape 30 de organizatii non-guvernamentale de mediu ii cer presedintelui Traian Basescu sa isi retraga recentele declaratii referitoare la proiectul de la Rosia Montana, considerate „presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate” sa ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia. Reprezentantii a aproape 30 de ONG-uri afirma, intr-o declaratie comuna publicata joi si citata de Mediafax, ca declaratiile sefului statului „de sustinere deschisa a controversatului proiect minier de la Rosia Montana sunt inacceptabile”.
„Consideram aceste noi declaratii ale presedintelui Romaniei, de sustinere deschisa a controversatului si, deocamdata, ipoteticului, proiect minier de la Rosia Montana, ca fiind inacceptabile, in conditiile in care proiectul este foarte controversat si contestat din multiple puncte de vedere, iar analiza din punctul de vedere al protectiei mediului, conform legii, nu s-a realizat inca, ci este in curs. Apreciem ca asemenea declaratii sunt presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate sa ia o decizie privind aprobarea/ respingerea proiectului, avand in vedere statutul politic si administrativ-constitutional al autorului lor. Solicitam presedintelui Romaniei sa isi retraga respectivele declaratii si apelam la domnia sa sa se abtina pe viitor de la orice noi declaratii publice favorabile proiectului, cat timp ocupa aceasta functie de demnitate publica si autoritatile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv si forta juridica in privinta acceptabilitatii legale a acestui proiect”, se arata in documentul citat.
Organizatiile semnatare ale declaratiei comune – majoritatea membre in Coalitia pentru Mediu (CMR) – au sustinut ca au luat act „cu mare ingrijorare de recentele declaratii ale presedintelui Romaniei, de sustinere a proiectului minier Rosia Montana, si de declarare a acestuia ca fiind necesar si oportun pentru Romania” si ca sunt preocupate de „efectele negative certe sau potentiale pe care proiectul minier Rosia Montana le va avea asupra mediului natural in caz ca ar fi pus in practica”.
„Nici acordul de mediu, nici multe alte aprobari necesare pentru demararea acelui urias proiect minier nu au fost la ora actuala emise de autoritatile competente, in ciuda imenselor presiuni politico-economice nelegitime exercitate pana acum de cei interesati in acel proiect minier. Emiterea acelor aprobari nu e doar o formalitate sau o chestiune de timp, deoarece procedura de evaluare a impactului asupra mediului cu privire la proiectul minier Rosia Montana nici nu este finalizata la ora actuala si deci nici nu se pune problema ca acceptabilitatea realizarii proiectului, din punctul de vedere al protectiei mediului, sa fie certa sau foarte probabila”, se arata in declaratie.
Reprezentantii ONG-urilor de mediu l-au acuzat pe presedintele Traian Basescu ca „se contrazice si isi incalca propriile promisiuni din campania electorala, cand a promis expres ca va lasa specialistii sa decida si ca nu va face presiuni politice pe tema proiectului minier Rosia Montana”: „Declarandu-si sprijinul pentru acest controversat proiect minier, presedintele Romaniei ignora concluziile si incalca recomandarile nu doar ale Academiei Romane, Parlamentului European si altor numeroase institutii si organizatii interne si internationale, ci chiar concluziile oficiale ale comisiei prezidentiale numite chiar de domnia sa”.
Documentul este semnat de reprezentantii a 27 de ONG-uri de mediu din Cluj-Napoca, Braila, Fagaras, Brasov, Miercurea Ciuc, Bucuresti, Oradea, Resita, Iasi, Sighisoara si Rosia Montana, dar lista de semnaturi este deschisa.
- Basescu: Proiectul Rosia Montana trebuie facut, dar trebuie renegociata partajarea beneficiilor
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone. Basescu declara, joia trecuta, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana „trebuie facut”, pentru ca Romania are nevoie de acesta, „dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor”, seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.
El mai spunea ca Guvernul „trebuie sa aiba curajul” sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.
La randul sau, premierul Emil Boc afirma, vinerea trecuta, ca nu este un „fan” al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui „revazute”, subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spun daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.
Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.
Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.