Sari direct la conținut

Aproape o treime dintre armele jihadistilor din Statul Islamic au fost fabricate in Europa / Printre tarile producatoare – Romania, Bulgaria, Ungaria si Germania (raport)

HotNews.ro
Jihadist din Statul Islamic, Foto: Captura YouTube
Jihadist din Statul Islamic, Foto: Captura YouTube

Aproape o treime dintre armele folosite de gruparea jihadista Stat Islamic sunt produse in Uniunea Europeana, arata un raport al organizatiei de monitorizare a traficului de arme in zonele de razboi Conflict Armament Research, care noteaza intre furnizorii importanti Romania, Ungaria, Bulgaria si Germania, scrie The Telegraph.

Gruparea Stat Islamic „se bazeaza masiv pe arme si munitii produse in Romania, Ungaria, Bulgaria si Germania”, arata acest raport.

Raportul de 200 de pagini prezinta analiza a peste 40.000 de obiecte recuperate de la fortele ISIS de-a lungul a trei ani.

Concluzia este ca armele destinate factiunilor rebele din Siria au sfarsit in mainile jihadistilor de la SI, „majorand considerabil cantitatea si calitatea armelor din arsenalul sau”.

In faza incipienta a conflictului, majoritatea armamentului SI a fost confiscata de la fortele irakiene si siriene. Dar incepand cu sfarsitul lui 2015, CAR a descoperit o alta sursa semnificativa fabricile din Europa de Est.

Armele si munitiile erau produse in Europa, vandute catre Statele Unite si Arabia Saudita si transportate prin granita turca in Siria.

Raportul sustine ca furnizarile de armament de catre SUA si Regatul saudit cate gruparile de opozitie au permis indirect Statului Islamic sa obtina cantitati substantiale de munitie anti-blindaj si anti-tanc care au fost folosite impotriva fortelor coalitiei internationala conduse de SUA.

Intr-un caz citat de CAR, in octombrie 2014 Romania a vandut 9.252 de aruncatoare de grenade, cunoscute ca PG-9, catre armata americana.

Grenadele au fost vandute de americani catre Jaysh Suriyah al-ᅡJadid, o militie siriana inarmata si antrenata de americani pentru a lupta cu SI in estul tarii.

Insa armele au ajuns in Irakul vecin, unde expertii jihadistilor le-au modificat pentru a le adapta la lupta urbana din Mosul.

Nu se stie daca armele au fost furate sau au fost vandute de gruparile rebele catre jihadisti.

Raportul avertizeaza ca, desi SI a pierdut majoritatea teritoriului pe care il controla in trecut, exista dovezi ca jihadistii au in posesie armament avansat care ar putea fi folosit in viitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro