Sari direct la conținut

Aprobarea fuziunii Alpha Bank si Eurobank a fost amanata din lipsa de cvorum. Actionarii celor doua banci au fost convocati din nou la inceputul lui noiembrie

HotNews.ro

Grupurile elene Alpha Bank si Eurobank vor organiza luna viitoare noi adunari generale ale actionarilor pentru a incerca sa obtina aprobarea fuziunii celor doua institutii financiare, dupa ce luni nu au reusit acest lucru din lipsa de cvorum, potrivit Reuters. Repetarea adunarilor actionarilor este un lucru obisnuit in Grecia, unde cvorumul necesar la prima reuniune este de doua treimi.

„Nu am avut cvorum, astfel incat adunarea generala a actionarilor va fi repetata pe 4 noiembrie, cand cvorumul cerut va fi de 50%”, a declarat un oficial al Alpha Bank.

La sfarsitul lunii august, Alpha Bank si Eurobank, a doua, respectiv a treia banca din Grecia, au anuntat ca vor fuziona, creand cea mai mare banca din Europa de Sud-Est in functie de active. Qatar Investment Authority, fondul suveran de investitii din Qatar, este deja actionar al Alpha si va deveni un investitor important la noul grup, urmand a detine circa 17% din noua banca.

Fuziunea se va realiza printr-un schimb de actiuni – 7 actiuni EFG in schimbul a 5 actiuni Alpha. Yannis Costopoulos, nepotul fondatorului Alpha, va fi presedintele bancii rezultate din fuziune, fiind ajutat de doi co-CEO- Demetrios Mantzounis (Managing Director, Alpha Bank) si Nicholas Nanopoulos (Eurobank).

Luni, actiunile Alpha Bank scadeau cu 19,2%, la 0,94 euro, iar cele ale Eurobank pierdeau 19%, la 0,64 euro, in vreme ce indicele sectorului bancar se deprecia la Bursa din Atena cu 14,8%. Scaderile vin pe fondul ingrijorarilor ca creditorii privati vor fi nevoiti sa accepte o reducere importanta a valorii obligatiunilor suverane grecesti.

Eurobank avea active de circa 80 miliarde euro la finele lunii martie, iar Alpha Bank detinea la aceeasi data active totale de aproximativ 64 miliarde euro.

Eurobank detine in Romania Bancpost, iar Alpha Bank este prezenta pe piata romaneasca printr-o subsidiara cu acelasi nume. Cele doua grupuri elene detin impreuna peste 9% din activele sistemului bancar din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro