Arctica continua sa se incalzeasca si sa devina mai verde, bulversand sistemul in mod durabil – experti internationali
Zona Arctica continua sa se incalzeasca si sa devina mai verde, antrenand in ultimii ani o bulversare durabila a ecosistemului din regiune, afirma un grup international de oameni de stiinta, intr-un raport publicat joi de guvernul american si citat de AFP. Acestia noteaza ca topirea masiva a gheturilor reduce habitatul ursilor polari dar ofera un acces sporit pentru dezvoltare si exploatarea resurselor naturale.
Potrivit acestor experti, „un numar suficient de date anuale a fost colectat pentru a permite indicarea unei schimbari in sistemul oceanului Arctic incepand cu 2006”.
Avand in vedere proiectiile de continuare a incalzirii planetare, „este foarte probabil ca aceste schimbari majore vor continua in anii viitori cu impact climatic, biologic si social crescut”, scriu autorii, in acest raport intitulat „Arctic Report Card”.
Raportul privind evolutia Arcticii este publicat anual in ultima perioada de Agentia nationala oceanica si atmosferica americana (NOAA).
„Aceste cercetari efectuate de 121 de oamenii de stiinta 14 tari concluzioneaza ca Arctica continua sa se incalzeasca, cu mai putina gheata in ocean si o vegetatie mai abundenta pe sol”, spune Monica Medina, un inalt responsabil la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).
„O Arctica mai verde si mai calda va face, probabil, obiectul unei mai mari dezvoltari si un raport ca acesta ne ajuta sa ne pregatim din timp in ceea ce priveste cererile de exploatare a bogatiilor arctice si sa luam cele mai bune decizii pentru gestiunea si protejarea resurselor din ce in ce mai accesibile”, a adaugat ea.
Regiunea este bogata in special in petrol si gaze naturale.
In 2011, temperatura medie anuala a aerului din proximitatea suprafetei oceanului Arctic era cu circa 1,5 grade Celsius mai mare decat in perioada 1981 – 2010, precizeaza raportul NOAA.
Suprafata minima de gheata din ocean a inregistrat in septembrie 2011 a doua cea mai redusa valoare pentru sezonul de vara, dupa anul 2007, masurata de la inceputul observarilor prin satelit, in 1979.
Din 2006, Arctica a cunoscut cinci veri in care intinderea de gheata a fost cea mai slaba de la inceputul inregistrarilor. In urmatorii doi ani, cele trei principale cai de acces ale oceanului Arctic au fost eliberate de gheturi si accesibile navigatiei.
Din 2010 pana in 2011, Arctica a suferit o pierdere neta de masa de gheata de 430 miliarde tone, cea mai mare reducere anuala masurata vreodata de sateliti din 2002.
O astfel de topire echivaleaza cu o crestere de 1,1 milimetri a nivelului oceanului, spun cercetatorii.
Reducerea suprafetelor de gheata ameninta habitatul morselor si al ursilor polari.
Dar incalzirea permafrostului permite o vegetatie mai abundenta in tundra din regiunile de coasta adiacente, unde gheata dispare cel mai mult.
Un alt avantaj al incalzirii, fitoplanctonul din ocean, care este baza lantului alimentar al speciilor marine, a crescut cu 20% in ultimii zece ani, noteaza acesti experti.