Μarea șmecherie a lui Erdogan: Cum a crescut dobânzile fără a le majora oficial
Măsurile extraordinare anunțate de Recep Tayyip Erdogan pentru a întări lira turcească sunt o „creștere mascată a ratei dobânzii”, consideră Bloomberg, avertizând că bugetul de stat al Turciei este acum și mai vulnerabil la un șoc, citează grecii de la Money Review.
Lira turcească a pierdut peste 50% din valoarea sa față de dolar din septembrie până acum, după ce Erdogan a făcut presiuni asupra băncii centrale să reducă ratele dobânzilor pentru a atrage investiții. Un plan de salvare anunțat luni promitea investitorilor protecție împotriva fluctuațiilor amețitoare ale lirei, ceea ce a determinat creșterea vertiginoasă a monedei turcești. Prin această mișcare, Erdogan ar putea câștiga timp în perspectiva perioadei premergătoare alegerilor din 2023, potrivit Bloomberg.
Planul anunțat prevede că în cazul în care scăderea lirei în raport cu valutele puternice depășește ratele dobânzilor băncilor, atunci guvernul va plăti deponenților diferența. Cu toate acestea, punând un „plafon” pentru lira turcească, guvernul a majorat ratele dobânzilor fără a o recunoaște, privând în același timp deponenții de posibilitatea de a beneficia de această majorare, spun criticii săi.
„A avut loc o creștere epică a ratelor dobânzilor fără a fi numită așa”, spune Refet Gurkaynak, profesor de economie la Universitatea Bilkent din Ankara. „Va exista o mare povară asupra bugetului atunci când va avea loc o creștere bruscă a cursului de schimb. O povară de acest tip este de obicei monetizată, ceea ce înseamnă rate de schimb și inflație și mai mari”.
În condițiile în care Ministerul de Finanțe va acoperi pierderile pentru depozitele în lire în cazul în care va exista un nou val de vânzări ale monedei, va fi pus în pericol unul dintre puținele „puncte luminoase” care mai rămăseseră în economia turcă: finanțele publice.
„Putem spune că bugetul – ultimul lucru care mai stătea în picioare – a fost sacrificat pentru a susține că a fost evitată majorarea ratei dobânzii”, explică Ibrahim Turhan, fost guvernator adjunct al băncii centrale, care este acum politician de opoziție. „În acest fel, costul devalorizării lirei împovărează acum întreaga societate în ansamblu”.
Lira a crescut cu peste 20% după anunțurile făcute de Erdogan, dar ulterior a pierdut o parte din câștiguri, scăzând cu aproximativ 7%. Cu toate acestea, continuă să se afle la o valoare cu 30% mai mică de la începutul anului. (preluare Rador)