Sari direct la conținut

Armata germană începe să antreneze militari ucraineni pe tancurile Leopard

HotNews.ro
Olaf Scholz cu un tanc Leopard in spate, Foto: Sven Eckelkamp / Imago stock and people / Profimedia
Olaf Scholz cu un tanc Leopard in spate, Foto: Sven Eckelkamp / Imago stock and people / Profimedia

Bundeswehr a început să antreneze soldați ucraineni pe tancul de luptă principal, Leopard 2, potrivit declarației Ministerului Apărării de la Berlin, citate de tagesschau.de.

Pregătirea se va desfășura în principal la Școala de Trupe Panzer, din Münster, Saxonia Inferioară și ar trebui finalizată până la sfârșitul primului trimestru, astfel încât predarea să poată fi și „sincronizată”.

Guvernul federal a promis Ucrainei 14 Leopard 2A6. În plus, există programe de pregătire pentru soldații ucraineni care au început deja în Germania, pe vehiculul de luptă al infanteriei, Marder.

O decizie echilibrată, dar și criticată

Ministrul Apărării german, Boris Pistorius, a promis Ucrainei livrarea tancurilor germane Leopard 2 până la „sfârșitul lunii martie”. El se așteaptă ca aprovizionarea cu principalele tancuri de luptă să întărească semnificativ apărarea Ucrainei împotriva atacatorilor ruși, așa cum a declarat politicianul SPD miercurea trecută, în timpul unei vizite la trupele din Augustdorf, Westfalia.

Întrebat despre necesitatea întăririi Ucrainei înaintea unei ofensive de primăvară a Rusiei, Pistorius a spus că, din câte știe, acest lucru a fost „oportun”. Scopul este de a permite forțelor armate ucrainene să „lupte cu succes împotriva trupelor ruse”, a subliniat Pistorius. El a respins din nou critica la adresa durului proces decizional. Important era „să luăm decizia într-un mod echilibrat și nu singuri”. Dar acum „facem ce este necesar”.

Livrările de arme către Ucraina creează deficite în dotarea propriei armate, pe care guvernul federal dorește să le acopere cât mai repede posibil. Pistorius a adăugat: „Avem nevoie de mai multă industrie de armament în Germania, dar, cred, și concertat, în Europa”. Politicienii din SPD și Uniune au cerut, de asemenea, o mai bună coordonare a producției de arme în Europa.

Pistorius a anunțat în luna ianuarie că arme și echipamente în valoare de un miliard de euro vor fi livrate Ucrainei, în primăvară. Aceasta crește valoarea totală a ajutorului militar german, de la începutul războiului, la 3,3 miliarde de euro. Livrările anterioare germane includ sistemul antiaerian Patriot, tancurile antiaeriene Gepard și sistemul antiaerian Iris-T.

Critica „angajamentului Leopard” vine din partea premierului Saxoniei, Michael Kretschmer. În urmă cu aproape un an încă era clar, că Germania nu va furniza arme grele și nu va lua parte la războiul din Ucraina, a declarat politicianul CDU, pentru MDR. Faptul că acest lucru este acum uitat îi sperie pe oameni. Kretschmer a subliniat din nou necesitatea eforturilor diplomatice.

În acest context, cancelarul Olaf Scholz i-a criticat pe foștii miniștri ai apărării din Uniune, pentru că au făcut greșeli. „În multe cazuri, producțiile trebuie reînființate”, a spus politicianul SPD, la o emisiune a televiziunii ZDF.

Nu există suficiente piese de schimb sau muniție pentru multe arme. Nu există producție constantă, în interacțiune cu industria. „Așa ceva nu ar trebui să ni se întâmple în viitor”, a avertizat Scholz, precizând ca Bundeswehr trebuie să fie echipată în următorii câțiva ani, astfel încât să fie capabilă să apere țara.

Stocuri și profituri pe bursă ale industriei de armament

Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) estimează că există peste 200 de „Leopard 2A4” în depozitele industriale și la Bundeswehr – inclusiv cele 22 de exemplare de la grupul de armament, Rheinmetall.

Potrivit datelor de la IISS, Bundeswehr are 321 de Leopard 2 din serii mai noi în stoc activ sau în întreținere, dintre care aproape o treime sunt cele mai recente modele, 2A7 și 2A7V. Pentru 2025, Bundeswehr a anunțat un stoc țintă de 320 Leopard 2A7V.

În total, peste 2100 de Leopard 2 din diferite variante sunt în forțele armate ale NATO sau ale altor țări europene, precum Elveția și Austria. Potrivit datelor IISS, pe lângă cele 100 de tancuri active „Leopard”, Finlanda a stocat 100 de exemple din seria 2A4, iar Norvegia alte 16.

Odată cu începutul războiului în februarie anul trecut, cursul Rheinmetall a sărit sus. Valoarea de piață este acum de peste două ori mai mare, decât în ​​urmă cu un an. Rheinmetall ar putea fi inclus în curând în DAX, una dintre cele mai mari 40 de companii listate din Germania.

Potrivit Rheinmetall, grupul are 1.200 de noi angajați, de la începutul războiului. Compania are aproximativ 30.000 de angajați în întreaga lume, aproximativ jumătate dintre ei în Germania.

Grupul de armament, care produce, printre altele, vehicule militare, muniție și sisteme de apărare aeriană, este în creștere și în alte domenii. În Ungaria se construiește o nouă fabrică de muniție, iar compania preia un producător de muniție din Spania. Pentru următorii ani, Rheinmetall anticipează o creștere a vânzărilor de 15 până la 20% pe an, în domeniul militar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro