Sari direct la conținut

Armata Română a dezvoltat „drona de buzunar” pentru militarii din teren / Ce alte drone a dezvoltat și ce mai vrea să cumpere MApN

HotNews.ro
Micro-dronă Black Hornet, Foto: Ben Stansall / PA Images / Profimedia
Micro-dronă Black Hornet, Foto: Ben Stansall / PA Images / Profimedia

„Drona de buzunar” a fost dezvoltată de către Ministerul Apărării, iar după omologare ar urma să intre în dotarea militarilor pentru recunoașterea „imediată în câmpul tactic”, a anunțat șeful Direcției pentru Armamente din MApN, generalul-maior Teodor Incicaș. Acesta a detaliat și ce alte drone dezvoltă MApN și ce modele sunt sau vor fi achiziționate.

„Noi abordăm achiziția sistemelor aeriene fără pilot pe diverse paliere, paliere reglate prin definițiile din documentele noastre sau prin definițiile NATO”, a spus generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, invitat la podcastul „Observatorului militar”.

Acesta a vorbit de dronele de mici dimensiuni pentru Armată pe care MApN le dezvoltă prin cercetare proprie sau le achiziționează prin proceduri care nu sunt complexe.

VEZI ȘI:

„Drona de buzunar”, o dronă pentru militarii din câmpul tactic

„Vă dau un singur exemplu. Anul trecut am realizat prin cercetare proprie așa numita „dronă de buzunar” pe care acum urmează să o omologăm și după să o achiziționăm pe baza proiectelor noastre, să o introducem în dotarea militarilor”, a spus Incicaș.

„O dronă care este necesară militarului ca individ în ceea ce privește cunoașterea imediată în câmpul tactic și recunoașterea în special în zona urbană”, a detaliat șeful achizițiilor militare.

Alte drone dezvoltate de MApN: Un sistem mini pentru batalioane pentru recunoaștere pe 20-25 de kilometri / Alte sisteme proprii dezvoltate pentru raze de 100 km

„La sistemele aeriene fără pilot, pe primul palier avem sistemul mini care este în dotarea batalioanelor, brigăzilor și a căror achiziție intenționăm s-o facem în acest an. Acest sistem este destinat recunoașterilor în distanțe mai scurte, 20-25 de kilometri”, a spus Incicaș.

„Sistemul aerian de tip tactic este acel sistem fără pilot care în conformitate cu cerințelor noastre – avem o cerință proprie să fie de până în 100 de kilometri (n.r. raza operațională). În clipa de față la Agenția de Cercetare pentru tehnică și Tehnologie Militară am realizat un prim produs și urmează să dezvoltăm unul cu aterizare și decolare pe verticală, acest produs după omologare va intra în dotarea Armatei României.”, a mai spus șeful direcției pentru armamente.

Acesta a spus că pentru această achiziție Armata va „ieși” pe piață cu produsul propriu, dar că va fi organizată totuși o procedură de achiziție competitivă.

Drone tactice-operative Watchkeeper X produse de Elbit în România

Teodor Incicaș a amintit că dincolo de aceste tipuri de drone de mai mici dimensiuni, Armata derulează programele de achiziție pentru sistemele aeriene fără pilot de dimensiuni mari și de complexitate ridicată, cu raze de peste 200 de kilometri, și unde deja au fost semnate contracte sau s-a obținut aprobarea Parlamentului și se fac negocieri în prezent.

România a semnat la final de 2022 acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” cu compania Elbit Systems Ltd din Israel, urmând ca dronele să fie produse în România.

Acordul are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aprox. 1,891 miliarde lei, fără TVA (circa 380 milioane de euro).

Cele șapte Sisteme UAS Watchkeeper X presupune fiecare câte o stație de control la sol și câte trei aeronave fără pilot de fiecare. Astfel, în total vor fi practic 21 de drone Watchkeeper X care vor intra în dotarea Armatei. Dronele Watchkeeper X sunt gândite în special pentru misiuni de recunoaștere și colectare de informații, însă pot fi și înarmate cu muniții speciale. La Bacău, în urmă cu un an, a fost prezentat un model al dronei Watchkeeper X, înarmată cu câte două rachete sub fiecare aripă.

Prin acordul semnat Compania Elbit Systems Ltd este obligată să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate. De precizat că Elbit deja produce în țara noastră, la Bacău, piese pentru dronele sale Hermes 450 (Watchkeeper).

  • Astfel, începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare. Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național

Ultimele negocieri pentru drone Bayraktar TB-2 cumpărate din Turcia

În paralel, România discută chiar în aceste zile cu compania turcească Baykar pentru achiziția de drone de atac Bayraktar TB-2, a spus generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, invitat la podcastul „Observatorului militar”.

În septembrie 2022 Parlamentul a încuviințat ca MApN să cumpere 3 sisteme (18 drone) Bayraktar TB-2, un contract estimat atunci la un cost de 300 de milioane de dolari

„Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, spunea atunci MApN.

„Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție”, potrivit MApN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro