As vrea sa pun mana pe Posta Romana, patrimoniul sindicatelor si Fondul Proprietatea
As vrea sa pun mana pe Posta Romana.
As vrea sa pun mana pe patrimoniul sindicatelor.
As vrea sa pun mana pe Fondul Proprietatea.
Se poate face asta in mod legal, fara sa coste o avere uriasa si dupa 5 ani sa scot profit? Evident ca DA. Tine de capitalism. Unii o numesc specula insa nu sunt de acord cu aceasta definitie.
Sa le luam pe rand.
Posta Romana: este o societate pe care statul arunca de 20 de ani sute de mii de euro pe an pe consultanta in vederea privatizarii, reorganizarii, restructurarii. Evident, postasii isi iau spaga nestingheriti ca duc pensia la oameni iar spaga asta nu va scadea cu 15%, stati linistiti. Posta este un activ prost gestionat si subevaluat. De ce subevaluat? Pentru ca e pe pierdere si nu exista un plan credibil prezentat de un manager credibil care sa ii aduca un profit sanatos. Caci in asta sta valoarea unui activ: in capacitatea de a genera bani. Asadar, un investitor privat, indiferent de nume, daca angajeaza un manager competent va putea sa aduca lejer profitabilitate si, implicit sa-i creasca valoarea. Nu are nevoie mai mult de 2-3 ani, asa incat in 5 ani consolideaza situatia financiara si o pregateste de vanzare la o valoare mult mai mare (de exemplu prin listarea la bursa). Intrebarea pe care mi-o pun este: de ce actionarii actuali ai Postei nu insista ca sa aiba ei un manager competent care sa mareasca valoarea acestui activ?
Patrimoniul Sindicatelor: sa fim intelesi: acest patrimoniu este unul privat si anume al membrilor de sindicat. Daca sindicatele si sindicalistii nu pun mare pret pe actualul patrimoniu si doresc sa il vanda, daca ei prefera sa incaseze niste bani azi decat niste beneficii maine, nu vad ce este rau in asta. Este posibil ca un investitor privat – dupa aceeasi procedura ca mai sus – poate ca obtine o valoare de utilitate mai mare a acestui patrimoniu. De ce oare sindicalistii nu vad o valoare mai mare in patrimoniul pe care il controleaza?
Fondul Proprietatea – si in acest caz, vorbim despre activele detinute de niste persoane private. Multi dintre ei si-au vandut deja participatiile pe o piata nereglementata: cei care au cumparat spera sa obtina o valoare mai mare in viitor. Actionarii au insistat si au obtinut un management competent care va cota fondul la bursa si care, probabil, va fi mai activ in conducerile firmelor unde Fondul detine participatii. Desigur, este un mare pariu: participatiile sunt in firme detinute majoritar de stat unde profitabilitatea nu este un obiectiv, insa unde Fondul va impinge catre management competent. In opinia mea, potentialul este semnificativ.
Eu cred ca problema nu este la investitorii/capitalistii care vor sa cumpere un activ prost gestionat si sa-l faca profitabil. Problema este cu actualii actionari care au abandonat activele in mana unor manageri incompetenti si nu cer performanta.
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.