Sari direct la conținut

ASF a declansat procedura de redresare financiara pe baza de plan a Euroins/ Firma de asigurari are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare

Oficialii Euroins Insurance Group, Foto: Hotnews
Oficialii Euroins Insurance Group, Foto: Hotnews

„Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat in sedinta de miercuri deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A., avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an”, au transmis miercuri oficialii reglementatorului pietei asigurarilor. Decizia ASF se bazeaza pe concluziile unui raport de control privind activitatea si managementul financiar al EUROINS, care a scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului. Decizia ASF vine la scurt timp dupa ce Autoritatea a respins planurile anterioare de majorare a capitalului ale Euroins, firma de asigurari acuzand in luna august ASF ca nu si-a tinut promisiunea de a reflecta in rezultatul final toate eforturile de redresare facute dupa data de 30 iunie 2014 de catre actionari.

Planul de masuri de redresare financiara trimis in august de Euroins prevedea doua majorari de capital social de cate 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum si un nou contract de reasigurare pentru RCA, dar ASF nu a fost de acord cu acesta. De ce? Termenele propuse de Euroins in calendarul majorarilor de capital social depasesc termenul de 3 luni de la data publicarii rezultatelor exercitiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totala prezentata de companie in acest calendar de majorari este insuficienta pentru restabilirea atat a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cat si a fondurilor proprii (Solvabilitate II).

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat, in 16 iulie, rezultatele unei evaluari facute de auditori independenti la 13 mari asiguratori, care a relevat ca Astra, Carpatica, Euroins si Exim au un deficit de capital agregat de 356 milioane euro, ultimele doua trebuind sa prezinte ASF, pana la 4 august, planuri prin care stabilesc masurile pe care le vor lua pana la 15 octombrie 2015. Evaluarea era facuta in baza situatiilor financiare din iunie 2014, iar Euroins si-a exprimat public dezacordul cu aceste rezultate, acuzand auditorul KPMG Audit ca nu a tinut cont de evenimentele ulterioare si pe ASF ca nu si-a tinut promisiunea de a reflecta in rezultatul final toate eforturile de redresare facute dupa data de 30 iunie 2014 de catre actionari.

In decizia de miercuri, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.

In cel mult 20 de zile de la data comunicarii prezentei decizii, Consiliul de Administratie al EUROINS are obligatia de a depune la ASF planul de redresare care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor. De asemenea, EUROINS va transmite lunar catre ASF un raport privind stadiul realizarii masurilor pe care societatea si le va asuma prin planul de redresare.

Decizia ASF constituie o masura prudentiala adoptata in scopul redresarii financiare a societatii si al restabilirii indicatorilor prudentiali. Euroins are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate politele deja emise raman valabile pana la data expirarii.

  • UPDATE (miercuri, 19:30) Drept reactie, Euroins Romania a transmis miercuri seara urmatoarele:

„Adunarea generala a actionarilor Euroins Romania a votat pe 8 octombrie marirea capitalului social al societatii cu 200 de milioane de lei, documentatia fiind inregistrata la Registrul Comertului pe 12 octombrie.

Pe langa marirea de capital de 200 de milioane de lei, performanta Euroins Romania s-a imbunatatit semnificativ in cursul anului 2015, asa cum o arata urmatorii indicatori:

– Frecventa daunelor pe segmentul RCA a scazut cu peste 30%;

– Numarul de petitii depuse la ASF a scazut cu peste 72%;

– Rezerva medie de dauna este mai mare decat dauna medie platita;

– Situatia financiara pentru trimestrul II 2015 arata un rezultat pozitiv.

De aceea, Euroins Romania isi arata convingerea ca toate masurile luate, de la cresterea capitalului la imbunatatirea continua a performantei si a programului de reasigurare, vor conduce la respectarea intocmai a tuturor cerintelor de reglementare”.

  • Ce presupune procedura de redresare financiara?

Potrivit ASF, noile proceduri referitoare la redresarea financiara a societatilor de asigurare permit o interventie mai rapida si mai eficienta a autoritatii de supraveghere astfel incat interesele legitime si drepturile creditorilor de asigurari sa fie mai bine protejate.

In situatia in care societatea de asigurare nu se redreseaza financiar si este declarata in stare de insolvabilitate, creditorii de asigurari ai acesteia au dreptul sa solicite, imediat dupa publicarea deciziei de constatare a insolvabilitatii, plata sumelor cuvenite din Fondul de Garantare, fara sa mai fie nevoiti sa astepte inchiderea procedurii de faliment.

Procedura redresarii financiare are caracter administrativ’ si nu judiciar, asa cum insasi Legea nr. 503/2004 o declara.

Redresarea financiara a societatilor de asigurare este asemanatoare, sub aspectul continutului si al efectelor, cu procedura supravegherii speciale si de administrare speciala a bancilor

Cazurile speciale in care este operabila procedura redresarii financiare privesc, in principal, marja de solvabilitate si fondul de siguranta. Cu alte cuvinte, redresarea financiara intervine doar atunci cand asiguratorul se afla intr-o situatie financiara precara, ce pune in pericol drepturile creditorilor de asigurari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro