ASF a retras autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, după ce șeful companiei a fost arestat preventiv
Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizaţia de funcţionare a FAST Brokers, într-un context în care şeful companiei a fost arestat preventiv pentru infracţiuni de instigare la fraudă informatică şi uz de fals în formă continuată, după ce şi-a pus angajaţii să introducă date nereale în platforma Webtool cu privire la autovehicule care aparţin ISU Bucureşti-Ilfov. ASF a invocat opt nereguli în activitate şi probleme procedurale de înlocuire a CEO-ului. Faptele puteau atrage o suspendare temporară a activităţii, dar ASF s-a uitat şi la istoricul firmei şi a preferat să meargă direct pe retragerea autorizaţiei, relevă datele analizate de Profit.ro.
Anul trecut, brokerul a câştigat o licitaţie pentru Armată pe 3 ani. De asemenea, Profit.ro a relatat la începutul anului că FAST Brokers a câştigat, din postura de unic ofertant, poliţele de viaţă pentru militarii din Forţele Navale, poliţă valabilă până la 27 octombrie 2025, scrie News.ro.
În luna februarie, presa a relatat că patronul unei firme de brokeraj în domeniul asigurărilor este urmărit penal pentru infracţiuni de instigare la fraudă informatică în formă continuată şi uz de fals în formă continuată, cu acuzaţia că şi-ar fi pus angajaţii să introducă date nereale în platforma Webtool cu privire la autovehicule care aparţin ISU Bucureşti-Ilfov.
În urma unui control inopinat, ASF susţine acum că a constatat opt fapte contravenţionale, printre care „lipsa asigurării continuităţii administrării şi conducerii activităţii brokerului”, amintind că, în februarie, Gheorghiu Iulian-Valentin a fost arestat preventiv, măsură confirmată de compania de brokeraj prin e-mail, menţionându-se totodată că a fost realizată o percheziţie la sediul acesteia, ocazie cu care au fost ridicate echipamentele IT şi documentele interne.
Iulian Valentin Gheorghiu este unul dintre asociaţi şi conducătorul executiv al FAST Brokers.
„În perioada supusă verificării (01.12.2023 -05.03.2024) nu au fost emise/semnate hotărâri ale asociaţilor şi nici nu au fost comunicate ASF documente cu privire la desemnarea/propunerea unei alte persoane care să preia/îndeplinească atribuţiile de administrator şi conducător executiv”, mai este argumentată decizia de retragere a autorizaţiei.
Totodată, s-a avut în vedere conduita inadecvată a Companiei de brokeraj manifestată în timp, inclusiv faptul că în ultimii 3 ani compania de brokeraj a fost sancţionată de către A.S.F. cu amendă în cuantum de 21.800 de lei.
„Având în vedere că legea prevede sancţionarea cu interzicerea temporară a desfăşurării activităţii simultan cu amendă, aplicarea unei astfel de măsuri ar fi insuficientă din perspectiva protecţiei asiguraţilor, dată fiind gravitatea faptelor constatate coroborate cu existenţa unei conduite inadecvate care face incompatibilă menţinerea în piaţa de asigurări a distribuitorului. Faţă de motivele de fapt şi de drept arătate, în scopul apărării drepturilor asiguraţilor şi al promovării stabilităţii activităţii de asigurare în România, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei de brokeraj FAST BROKERS – BROKER DE ASIGURARE-REASIGURARE – S.R.L”, conform documentelor ASF.
Compania de brokeraj poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti împotriva acestei decizii. Contestaţia nu suspendă însă, pe timpul soluţionării acesteia, măsurile dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară. (sursă foto Dreamstime)