Sari direct la conținut

Asociatia condusa de Ioan Niculae este multumita de ajutorul acordat de Guvernul Ponta: Pentru noi este un semnal pozitiv ca "vocea" noastra s-a facut auzita

HotNews.ro

Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociației Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), organizatie condusa de omul de afaceri Ioan Niculae, își exprimă satisfacția pentru decizia Guvernului de a susține industria, în baza unui pachet de măsuri de sprijin. „Pentru noi este un semnal pozitiv că „vocea” noastră s-a făcut auzită, propunerile avansate de premierul Victor Ponta regăsindu-se, practic, în demersurile noastre pentru sprijinirea mediului de afaceri(…)Pe această cale, asigurăm autorităţile de sprijinul şi colaborarea noastra”, se arata intr-un comunicat al CIR. Insa, „Vocea” a reusit sa determine Guvernul Ponta sa ajute marii consumatori industriali, printre care si InterAgro, si cu o masura discutabila: aprobarea unui preţ de referinţă la gaze fixat la nivelul lui ianuarie 2014, adică 230 de dolari la mia de metri cubi.

Un pret foarte convenabil pentru marii consumatori precum InterAgro, in conditiile in care pentru cei de pe piata reglementata pretul va tot creste de la 1 aprilie. De exemplu, la 1 aprilie 2014 clienţii reglementaţi casnici vor suporta o creştere a preţului gazelor de 2%, la 1 iulie 2014 va exista o altă creştere de 3%, la 1 octombrie 2014 va exista o altă creştere de 3%, la 1 ianuarie 2015 va exista o altă creştere de 2% si tot asa pana in 2018. Si clienţii reglementaţi non-casnici vor suporta la 1 aprilie o creştere a preţului gazelor de 5%, la 1 iulie 2014 va exista o altă creştere de 5% şi la 1 octombrie 2014 va exista o altă creştere de 4%. In schimb, companii precum InterAgro vor ramane cu pretul de referinta de 230 dolari/mia de metri cubi.

Aceste lucruri nu au fost dezvaluite luni de Victor Ponta atunci cand a prezentat pachetul de masuri. In schimb, le explica asociatia condusa de Ioan Niculae prin comunicatul de presa. „În baza pachetului de sprijin pentru industrie, care va fi aprobat miercuri în şedinţă de Guvern, pentru consumatorii eligibili va exista un preţ de referinţă la gaze, pentru tranzacţiile bursiere, la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali, valoarea acestuia fiind cea de la 1 ianuarie 2014, adică 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, România îşi menţine angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, iar, pe de altă parte, impactul va fi determinat în baza liberei concurenţe, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică”, se arata in comunicat.

„Guvernul va adopta hotărârea privind cota de energie regenerabilă care va fi subvenţionată, astfel încât preţurile pentru consumatorii casnici şi industriali nu vor mai creşte. Practic, se menține cota de 11,1%, aceeaşi ca şi în anul 2013.

ANRE estimează o putere instalată de cca. 6.000 MW la sfârşitul anului 2014, faţă de cca 3.000 MW prevăzuţi în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER). Creşterea capacităţilor instalate a avut loc în perioada 2012 – 2013, când sistemul de promovare a surselor regenerabile era văzut ca fiind cel mai generos din Europa, dar această creştere a capacităţilor instalate a coincis şi cu scăderea consumului intern de energie. Conform ANRE, fără această modificare legislativă, impactul mediu în factura consumatorului final în anul 2014 ar fi putut ajunge la cca. 83 lei/MWh (aproximativ 20 euro/MWh), faţă de cca 30 lei/MWh în anul 2012 şi 35 lei/MWh în prezent. Astfel, prin această nouă propunere legislativă, impactul rămâne la 35 lei/MWh (aproximativ 8 euro/MWh), încă un cost important, dar mult diminuat faţă de 20 euro/MWh”, se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit acestuia, o altă măsura anunțată de autorităţi o reprezinta eliminarea taxei de cogenerare pentru exportul de electricitate.

Consumul de energie electrică în România a scăzut mult, astfel încât exportul de electricitate ar putea să fie o şansă pentru producătorii mai scumpi, precum cei pe cărbune sau gaze naturale (Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Galaţi etc.). Consiliul Investitorilor Români sustine ca pe bursa de energie de la Bucureşti – OPCOM, preţurile energiei sunt compatibile cu cele de pe pieţele regionale, adică aproximativ 35 euro/MWh. Taxa de cogenerare aplicată energiei produse în România este în valoare de aproximativ 4 euro/MWh (18,3 lei/MWh), ceea ce a dus la un preţ la export de circa 39 – 40 euro/MWh, mult peste cel din ţările unde s-ar fi putut exporta.

Masurile pentru marii consumatori nu se opresc aici. Pe 8 aprilie, Comisia Europeană va publica regulamentul şi ghidul prin care fiecare ţară membră va putea să asigure o schemă de reducere a cheltuielilor cu energia regenerabilă cu 85% pentru consumatorii industriali. Consiliul Investitorilor Romani recomandă ca, imediat după aceea, să se implementeze şi în România această facilitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro