Sari direct la conținut

Atac frontal la ANI. Cum vor parlamentarii de la toate partidele sa scape de incompatibilitati si conflicte de interese

HotNews.ro

Foto:Agerpres

13 parlamentari de la toate partidele, PSD, PNL, PDL, PPDD si UDMR au depus la inceputul lunii decembrie un proiect de lege care ii scapa pe senatori si deputati de Agentia Nationala de Integritate. In esenta, proiectul de lege prevede ca incompatibilitatile si a conflictele de interese sunt „cele stabilite exclusiv prin statutul deputatilor si senatorilor” ceea ce inseamna ca ANI nu-i va mai putea ancheta pe alesi. Intr-un punct de vedere transmis Parlamentului, ANI sustine ca daca se va adopta proiectul de lege in forma propusa, legile care definesc regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese nu vor mai putea fi aplicate senatorilor si deputatilor iar ANI nu-i va mai putea ancheta.

  • UPDATE 18.20 PDL anunta, intr-un comunicat transmis HotNews.o, ca isi retrage semnaturile de pe proiectul de lege privind instituirea Codului de conduita al parlamentarilor. „Reprezentantii Partidului Democrat Liberal isi retrag semnaturile de pe proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor in sensul adoptarii Codului de conduita al deputatilor si al senatorilor, intrucat formularile cuprinse in forma finala a proiectului lasa loc la interpretari in ceea ce priveste tratamentul parlamentarilor in raport cu ceilalti demnitari ai statului. Partidul Democrat Liberal considera necesar un Cod de conduita al deputatilor si al senatorilor care sa completeze Statutul deputatilor si al senatorilor, aspect recomandat inclusiv in Raportul MCV ce a urmat crizei politice si constitutionale din vara anului 2012 din Romania. Partidul Democrat Liberal sustine necesitatea unui Cod etic al parlamentarilor care sa nu creeze un statut special pentru aceasta categorie de demnitari asa cum majoritatea aflata la putere si-a dorit inclusiv prin modificarile propuse la inceputul anului, modificari respinse de Curtea Constitutionala a Romaniei”, se arata in comunicat.

Grupul parlamentar al PSD a transmis pe 20 noiembrie un proiect de lege catre Birourile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Propunerea legislativa modifica nr 96/2006 privind Statutul senatorilor si deputatilor.

Din semnaturile care insotesc proiectul de lege rezulta ca este sustinut de toate partidele, intrucat apar semnaturilor tuturor liderilor de grupuri parlamentare: deputatul Neacsu Marian (PSD), deputatul Bogdan Ciuca (PC), deputatul Mircea Toader (PDL), deputatul Mate Andras (UDMR), sentorul Dumitru Pelican (PC), senatorul George Scutaru (PNL), deputatul Daniel Fenechiu (PP-DD), senatorul Cristian Radulescu (PDL), senatorul Ilie Sarbu (PSD), deputatul Varujan Pambuccian (minoritati), senator Puiu Hasotti (PNL), senator Haralambie Vochitoiu (PP-DD), senator Marko Bela (UDMR).

Proiectul de lege a fost inregistrat la Parlament la inceputul lunii decembrie si ar urma sa fie dezbatut in procedura de urgenta.

  • La art. 9 din proiect se prevede ca: ,, incompatibilitatile si conflictele de interese privind senatorii si deputatii sunt prevazute si sanctionate conform dispozitiilor din prezenta lege.”
  • La art. 12 din proiect se prevede ca . ,, sfera incompatibilitatilor, a conflictelor de interese, a interdictiilor si a abaterilor disciplinare parlamentare, procedurile in materie disciplinara si aplicarea sanctiunilor sunt cele stabilite exclusiv prin cap. IV si XI din legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor. „

Cele mai importante observatii facute de Agentia Nationala de Integritate in punctul de vedere transmis Parlamentului

  • „Mentionam faptul ca in situatia in care proiectul va fi adoptat in forma propusa, nu va mai fi posibila aplicarea sanctiunilor prevazute de Legea nr. 176/2010, pentru parlamentarii care au incalcat regimul juridic privind conflictul de interese si incompatibilitatile si, pentru care ar urma sa se pronunte decizii definitive si irevocabile de Inalta Curte de Casatie si Justitie.(…)
  • A accepta solutia nesanctionarii unei persoane care a incalcat regimul juridic privind incompatibilitatile in exercitarea unei functii, ar conduce la consecinta absurda si inadmisibila in acelasi timp ca acea persoana sa exercite un mandat in stare de incompatibilitate, stare constatata definitiv si irevocabil de instanta de judecata. (…)
  • O eventuala adoptare a proiectului ar presupune o substituire a Agentiei Nationale de Integritate de catre Parlament, in materia verificarii respectarii regimului juridic privind conflictele de interese si incompatibilitatilor, conducand astfel la incalcarea principiului separatiei puterilor in stat.(…)
  • Opinam ca o astfel de solutie legislativa incalca flagrant competentele Agentiei Nationale de Integritate, care  este singura institutie competenta sa efectueze evaluari in materia regimului juridic privind integritatea in exercitarea functiei publice. (…)
  • Acest text este de natura sa excluda de la aplicare dispozitiile Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei precum si ale Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative. (…)
  • Conform dispozitiilor normei constitutionale,  care consacra principiul egalitatii in fata legii si a autoritatilor publice, nu poate exista un tratament juridic distinct pentru cei care ocupa functii publice sau de demnitate publica si fata de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate. (…)
  • Avand in vedere argumentele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate nu sustine adoptarea   propunerii de modificare a  Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor  apreciind ca forma propusa, nu corespunde obligatiilor autoritatilor statului in lupta impotriva coruptiei institutionale, va afecta negativ imaginea Romaniei in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, cu efecte negative referitor la fondurile europene si in procesul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen.”

In expunerea de motive care insoteste proiectul de lege, se arata, intre altele: „Aceasta propunere legislativa raspunde necesitatii obiective de a sistematiza responsabilitatile si principiile care revin in exercitarea mandatulului incredintat parlamentarilor, in vederea asigurarii unui cadru legal previzibil, transparent, unitar si stabil. Prezenta propunere legislativa completeaza cadrul legal actual prin reglementarea unor prevederi referitoare, in principal, la: respectarea reputatiei Parlamentului Romaniei, a interesului national, protejarea si consolidarea increderii cetatenilor fata de institutia Parlamentului si activitatea de legiferare, o mai buna informare a societatii civile asupra desfasurarii lucrarilor Camerei Deputatilor si Senatului, precum si a structurilor acestora”.

  • Mircea Toader (PDL) pentru HotNews.ro: „Proiectul de lege este codul de conduita pe care ni l-au cerut cei de la Comisia Europeana. Referirea la incompatibiltati, conflict de interese si regimul acestora este prevazuta in Statutul deputatilor si senatorilor. Nu am modificat absoult nimic, ci doar facem referire la statutul care este in vigoare. Nu stiu care sunt observatiile ANI, de ce nu a contestat statutul la vremea respectiva ?”

Aceasta nu este prima tentativa de modificare a legilor privind regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese. In luna iulie, a avut loc o adevarata rascoala a baronilor USL impotriva Agentiei Nationale de Integritate.

Premierul Victor Ponta ca a declarat atunci ca doreste sa discute cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) si cu Comisia Europeana o solutie legislativa corecta in conditiile in care jumatate din primarii si consilierii din Romania au fost declarati incompatibili si au procese in instanta.

Altfel spus, nu doar parlamentarii, ci si baronii locali doresc sa scape de verificarile si anchetele ANI sau sa nu li se aplice pur si simplu o serie de reguli care definesc conflictele de interese si incompatibilitatile.

In cazul baronilor locali, miza eliminarii ANI din joc sunt afacerile cu fonduri europene, in cazul parlamentarilor intalnim frecvent situatia de conflict de interese generata de angajarea unor rude la cabinetul parlamentar. De exemplu, chiar unul dintre semnatarii proiectului de lege care face imposibila anchetarea parlamentarilor de ANI este un deputat care a fost acuzat de ANI de conflict de interese.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis in judecata, in luna septembrie, sub acuzatia de conflict de interese.Ancheta in acest caz a fost demarata in urma unei sesizari depusa de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in septembrie 2011, prin care Mate Andras Levente era acuzat ca si-ar fi angajat ilegal sotia, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, in Biroul Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj.

Sunt si cazuri de senatori condamnati definitiv pentru incopatibilitate si care ar trebui revocati din functie, insa Senatul refuza sa respecte hotararea judecatoreasca. Este cazul senatorului Mora Akos Daniel.

ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept a acestuia ca urmare a deciziei definitive si irevocabile 6289/24.09.2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, referitoare la starea de incompatibilitate constatata in cazul sau la data de 20 aprilie 2011.

Membrii Comisiei juridice din Senat au decis, in 16 octombrie, in unanimitate, ca solicitarea Agentiei Nationale de Integritate adresata Senatului privind constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora (PNL) nu este de competenta acestei Camere.

Curtea Constitutionala a constatat pe 13 noiembrie existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte si Senat, prin omisiunea forului legislativ de a finaliza procedura parlamentara cu privire la cazul senatorului PNL Daniel Akos Mora.

Antonescu a fost intrebat la vremea respectiva cum vede decizia Curtii Constitutionale in cazul Mora si ce decizie va putea fi luata in acest caz.

„Nu pot decat sa iau act de decizia Curtii si, asa cum Curtea cere, Senatul se va prezenta in aceasta chestiune, din punctul meu de vedere nu e niciun fel de dubiu, Senatul nu are niciun fel de motiv si nu are nici posibilitatea in situatia in care ne aflam de a retrage un mandat unui senator, pentru ca nu i-am dat noi acest mandat, pentru ca el nu a comis nicio incalcare de lege in exercitiul mandatului de senator”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat ca trebuie sa aiba loc o clarificare a legii privind regimul incompatibilitatilor, deoarece „scopul ANI nu este de a face vanatoare politica pe alese, ci acela de a preveni si de a reduce, daca nu elimina, orice situatie de conflict de interese si de incompatibilitate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro