Sari direct la conținut

Atacul de la mitingul lui Trump a venit pe un val de creștere a susținerii pentru violența politică: „Există mai multe sentimente violente anti-Trump, decât pro-Trump”

HotNews.ro
Atacul de la mitingul lui Trump a venit pe un val de creștere a susținerii pentru violența politică: „Există mai multe sentimente violente anti-Trump, decât pro-Trump”
Proteste pro și împotriva lui Trump au avut loc în timpul procesului acestuia din New York. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un sondaj realizat la sfârșitul lunii iunie de Universitatea din Chicago a arătat că în prezent există mai mult sprijin pentru violențe împotriva lui Trump (10% dintre adulții americani, adică 26 de milioane de persoane) comparativ cu sprijinul pentru violența în favoarea lui Trump (6,9%, adică 18 milioane de persoane), scrie The Guardian.

Atacul care a avut loc sâmbătă la un miting al lui Donald Trump în Butler, Pennsylvania, vine într-un moment în care sprijinul pentru violența politică în SUA, inclusiv împotriva lui Trump, a crescut substanțial.

Nu este încă clar cine a tras focurile de armă sau ce convingeri politice are. Dar momentul, au avertizat analiștii, va intensifica cu siguranță un an electoral deja tensionat, în care oficialii aleși s-au confruntat cu un număr tot mai mare de amenințări și cu teama de violență.

Un sondaj realizat la sfârșitul lunii iunie de Universitatea din Chicago a arătat că în prezent există mai mult sprijin pentru violențe împotriva lui Trump (10% dintre adulții americani, adică 26 de milioane de persoane) comparativ cu sprijinul pentru violența în favoarea lui Trump (6,9%, adică 18 milioane de persoane).

Până în ianuarie, sondajul arăta că exista un sprijin mai mare pentru violențe în favoarea lui Trump.

Iar dintre cei 26 de milioane de adulți americani care susțin violența pentru a-l împiedica pe Trump să recâștige președinția, mai mult de 30% dețin arme și aproape 80% au acces la instrumente de organizare pe internet.

„Există mai multe sentimente violente anti-Trump decât sentimente pro-Trump”

„Există mai multe sentimente violente anti-Trump decât sentimente pro-Trump”, a declarat într-un interviu Bob Pape, profesor la Universitatea din Chicago care conduce Chicago Project on Security and Threats, înainte de incidentul de sâmbătă seara.

„Așa că trebuie să fim pregătiți pentru violențe venite din partea stângii în opoziție cu guvernarea lui Trump”, a avertizat el.

Creșterea sprijinului pentru violența politică în SUA vine într-un moment de partizanat extrem, dezinformare galopantă pe rețelele sociale și retorică violentă din partea lui Trump și a aliaților săi.

Acești factori s-au întrunit și pe 6 ianuarie 2021, când mii de oameni au luat cu asalt Capitoliul SUA.

Potrivit sondajului, care a fost împărtășit pentru prima dată cu The Guardian ca parte a unei serii de studii privind violența politică și atitudinile față de democrație, cauzele care stau la baza sprijinului pentru violență de ambele părți ale culoarului provin atât din neîncrederea în establishment, cât și din credința în teoriile conspirației.

În ambele tabere, cei care susțin violența sunt predominant americani din mediul urban.

Sondajul a mai arătat că 58,6% dintre adulții americani sunt de acord că, în America de astăzi, alegerile nu vor rezolva cele mai fundamentale probleme politice și sociale ale țării.

Esențial ca liderii politici să condamne violențele

„Împușcarea lui Trump este o consecință a unui sprijin atât de semnificativ pentru violența politică în țara noastră”, a spus Pape, după atac. „De asemenea, trebuie să ne îngrijorăm cu privire la (amenințarea) în semn de răzbunare, la adresa președintelui Biden”, a spus el.

„Este esențial ca liderii politici din ambele partide și de la toate nivelurile de guvernare, președintele, Senatul, Camera Reprezentanților, guvernatorii și primarii să condamne imediat violența politică din orice parte a politicii ar apărea”, a adăugat el.

În ultimii ani, violența politică din SUA a luat însă mai multe forme, inclusiv insurecția din 6 ianuarie, amenințările violente și hărțuirea funcționarilor electorali, precum și tentativele de atac îndreptate împotriva funcționarilor aleși.

În octombrie 2020, cu o lună înainte de ultimele alegeri prezidențiale, guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, a fost ținta unui plan de răpire. Iar la o săptămână după alegeri, un director de la Dominion Voting Systems a fost forțat să se ascundă, deoarece cei care credeau că alegerile au fost furate au comunicat adresa sa de domiciliu și o recompensă de un milion de dolari.

De asemenea, este mai ușor ca niciodată pentru cei care au convingeri politice extreme să se organizeze pe internet. Majoritatea violențelor politice din SUA sunt comise de persoane care nu aparțin niciunei organizații oficiale, potrivit Consorțiului național pentru studiul terorismului și al răspunsurilor la terorism.

Îngrijorări înainte de convenția republicană

Atacul de la mitingul lui Trump a avut loc cu două zile înainte de începerea convenției naționale republicane, unde Trump urmează să devină candidatul oficial al partidului. Convenția a ridicat nivelul de alertă al forțelor de ordine după o evaluare efectuată de FBI, Secret Service, departamentul de poliție din Milwaukee și Centrul de analiză a amenințărilor din Wisconsin sud-estic.

Potrivit CBS News, evaluarea a constatat că există îngrijorări cu privire la faptul că convenția ar putea fi o țintă pentru organizațiile teroriste străine, extremiștii violenți autohtoni, grupurile extremiste violente interne sau așa-numiții actori singuratici, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine.

„Nu ar trebui să fim la un nivel de discurs politic în această țară în care se întâmplă acest lucru”, a declarat Joseph, un participant la miting care a fost martor ocular la incident, sâmbătă, la CNN.

„Avem o mulțime de violențe politice în această țară”, a spus el. „Pur și simplu trebuie să înceteze”, a adăugat americanul.

INTERVIURILE HotNews.ro