Sari direct la conținut

Atenție la înecul după înec sau „uscat”, ce poate afecta mai ales copiii! Simptomele la care părinții trebuie să fie atenți

HotNews.ro
Atenție la înecul după înec sau „uscat”, ce poate afecta mai ales copiii! Simptomele la care părinții trebuie să fie atenți
Copiii trebuie supravegheați cu atenție la piscină sau la mare FOTO: Raycan | Dreamstime.com

Un accident petrecut la mare, la piscină sau chiar în cadă – și depășit aparent cu bine – poate avea consecințe dramatice la ore sau la zile distanță. „Înecul secundar” și „înecul uscat” – deși nu sunt termeni medicali – sunt folosiți des pentru a descrie complicații rare, dar fatale, care pot apărea în urma unui episod de înec clasic sau a înghițirii accidentale a unor cantități de apă. Cei mai expuși riscului sunt copiii.

Vara este anotimpul perfect pentru scăldat. Fie la piscină, fie în lac, fie la mare. Atenție mare însă la copii! Ei nu ar trebui lăsați niciodată nesupravegheați, chiar dacă știu să înoate. Nu doar că există pericolul de înec, dar și cantități mici de apă pe care copiii le pot înghiți accidental, pe gură sau pe nas, pot fi periculoase.

Experții în sănătate ai Organizației Mondiale a Sănătății definesc înecul ca fiind dificultățile de respirație ca urmare a prezenței apei sau a altui lichid în căile respiratorii. Prezența apei sau a lichidului duce la hipoxie și atac de cord. Înecul poate fi fatal, dar nu este întotdeauna, dacă persoana în cauză primește ajutor la timp, potrivit WebMd.

Tuse persistentă, dificultăți de respirație, vomă

„Înecul secundar” și „înecul uscat” se referă la acele complicații care pot surveni în urma unui episod de înec clasic. În cazul înecului uscat, apa nu ajunge în plămâni, dar odată intrată în căile respiratorii produce spasme, închiderea acestora și dificultăți de respirație. Înecul uscat are loc, de obicei, după ieșirea din apă.

Cercetări citate de Parents.com arată că „înecul uscat” a fost observat în cazul autopsiei în 10% -15% dintre cazurile de înec. Oamenii au decedat după ce apa a ajuns în căile respiratorii superioare declanșând spasme care au dus la stop cardiac.

„Înecul secundar” este atunci când apa înghițită accidental ajunge în plămâni, ducând la apariția edemului pulmonar. Dificultățile respiratorii pot fi vizibile imediat, semnele complicației agravându-se în următoarele 24 de ore.

Simptomele sunt importante de recunoscut pentru că netratate, complicațiile produc vătămări la nivelul creierului, probleme respiratorii sau chiar deces. Iar aceste semne includ:

– respirația superficială sau dificilă,

– tusea persistentă,

– voma,

– oboseala,

– somnolența excesivă,

– iritabilitatea.

„Vărsăturile sunt un semn de stres al organismului ca rezultat al unei inflamații și, uneori, al lipsei de oxigen, precum și din cauza tusei persistente și sufocării”, a explicat  dr. Kathleen Berchelmann, medic pediatru la Spitalul de Copii St. Louis din Washington, SUA.

Oboseala, somnolența, schimbările comportamentale sunt semne determinate de un nivel scăzut de oxigen din corp, atrag atenția medicii urgentiști. 

„Chiar dacă un copil înghite fie și câteva guri de apă într-un incident la piscină, el se poate confrunta mai târziu cu riscul unui înec uscat”, a avertizat Purva Grover, directorul medical al Departamentului de urgență pediatrică de la Spitalul de Copii din Cleveland, citată de USA Today News.

Potrivit lui Grover, semnele înecului uscat pot apărea la 24 sau chiar la 48 de ore de la înghițirea accidentală. Medicul american a adăugat că poate dura câteva ore până ce apa ajunge în plămâni. Copiii se pot culca, pentru că, în timpul nopții, să înceapă dificultățile de respirație, mai spune Grover.

Atunci când un părinte observă semne de înec uscat sau secundar la copilul său, indicat este să meargă la cel mai apropiat spital de urgență, recomandă medicul.

Măsurile de prevenție pe care le pot lua părinții

Înecul este, potrivit Asociației Americane de Pediatrie, una dintre principalele cauze de deces la copiii între 1 și 14 ani.

Tratamentul leziunilor de scufundare depinde de severitatea simptomelor. Cei cu semne ușoare pot avea nevoie doar de monitorizare medicală, în timp ce, în cazurile grave, se impune radiografia toracică sau administrarea de oxigen. În caz de insuficiență respiratorie, poate fi necesară ventilația mecanică. 

Din fericire, aceste tipuri de înec sunt rare. Ele reprezintă însă urgențe medicale, în care fiecare minut de ajutor specializat contează.

Printre măsurile de prevenție pe care le pot lua părinții, specialiștii recomandă lecțiile de înot pentru cei mici, supravegherea permanentă a copiilor atunci când ei se află în apă, împrejmuirea oricărui bazin aflat în curte pentru a evita căderea accidentală, folosirea vestelor speciale, omologate, de către copiii care nu știu să înoate.

INTERVIURILE HotNews.ro