Sari direct la conținut

Atlantic Council: Rezervele de gaze de sist din Polonia pot redesena harta energetica a Europei

HotNews.ro

Descoperirea recenta a unor zacaminte de gaze de sist in Polonia poate fi un motiv de optimism pentru Europa in ceea ce atingerea obiectivelor sale privind diversificarea surselor energetice. De altfel, poate servi ca un mijloc de rezolvare a crizelor iminente din sectorul energetic european. Doar potentialul Poloniei este suficient pentru a face o schimbare, se arata intr-un articol alAtlantic Council.

Aceste descoperiri apar in contextul in care gigantul rus Gazprom se bucura de controlul exporturilor de gaze catre Europa, avand o concurenta foarte slaba. Uniunea Europeana primeste 25% din gazele furnizate de Rusia, iar in aceste conditii incearca sa gaseasca noi surse de aprovizionare.

In Polonia, Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy se numara printre companiile care incearca sa deblocheze gazele din sisturile bituminoase, acestea putand satisface cererea regionala pe o perioada de circa 80 de ani. Polonia a finalizat deja sapte sonde din cele 124 cate sunt planificate.

US Energy Information Administration (EIA) estimeaza ca Europa de Est poate detine mai mult de 7.100 miliarde de metri cubi de gaze de sist. Polonia ar putea produce singura 5,2 trilioane de metri cubi, ceea ce inseamna consumul intern pe 300 de ani si aproximativ 55% din rezervele estimate de gaze de sist din Europa. Astfel, Polonia se poate transforma din importator de energie in exportator de energie, fiind un semn promitator pentru diversificarea energetica din Europa.

Pana in prezent, Polonia a eliberat 86 licente de explorare.

La ora actuala, Polonia este un mare importator de gaze naturale, productia de gaze conventionale fiind in scadere. In 2009, 61% din consum a fost asigurat din importuri.

Dandu-si seama de potentialul de gaze naturale neconventionale, guvernul polonez a aratat un sprijin puternic, chiar si fiscal, pentru forajul in sisturile bituminoase.”Explorarea resurselor proprii este sansa si obligatia noastra”, a declarat ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski. Acesta a mai spus „aceste gaze sunt o sansa pentru limitarea dependentei Poloniei si a Europei de importuri”.

  • Multumim lu Turambar, pe blogul caruia am vazut initial informatia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro