Atrasi de Sibiu
20 de firme, un milion de angajati, cifra de afaceri de 400 de miliarde de euro. Acesta este sumarul delegatiei la nivel inalt care a facut, ieri, o vizita de orientare in Sibiu. Reprezentanti ai Ministerului de Externe al Germaniei, Consulatului General al RFG si ai unor mari companii, intre care Bosch, Daimler – Chrysler, EADS, Atlas si Bayerischer Bank, s-au declarat multumiti de seriozitatea sibienilor si de preocuparile lor pentru calitate si eficienta.
Lucrurile se misca
Germanii s-au intilnit cu primarul Klaus Johannis, care le-a prezentat pe scurt orasul, situatia minoritatii germane, dar si statutul de Capitala Culturala Europeana. Apoi, cei prezenti au trecut in revista citeva obiective industriale, printre care si intreprinderea Marquardt.
„Avind in vedere ca si-a inceput activitatea doar acum opt luni, am constatat ca s-a dezvoltat extraordinar de repede, chiar in comparatie cu nivelul interna tional. De altfel, plimbarea noastra in oras ne-a aratat nu doar dinamica economiei, care este palpabila, ci si ca se fac multe lucruri pentru ca orasul sa ofere un nivel de viata ridicat cetatenilor sai”, a constatat Klaus Mangold, presedintele Comisiei de Est a Economiei Germane.
Directie europeana
Ca sef al delegatiei potentialilor investitori, Mangold a felicitat sibienii si pentru obtinerea statutului de Capitala Culturala Europeana, dar si pentru aderarea la Uniunea Europeana, „un pas urias, care ne permite sa edificam viitorul nostru comun intr-o Europa unita”. Apoi, a profitat de ocazie ca sa-l invite oficial pe edilul-sef al Sibiului la o conferinta la nivel inalt pe teme de dezvoltare industriala, care va avea loc in Germania, in toamna acestui an.
„Sibiul s-a dovedit o patrie buna pentru tot mai multi investitori germani, ofera un climat propice, are potential si forta de munca de inalta calificare”, a apreciat reprezentantul oamenilor de afaceri germani.
Tatonari
Intrebati daca au identificat la Sibiu oportunitati concrete in care ar vrea sa se implice, occidentalii au refuzat sa ofere detalii, mentionind ca, pentru inceput, ar dori sa contribuie la profesionalizarea fortei de munca din regiune.
„Managerii de aici au constatat ca un muncitor roman poate fi adus la nivelul industriei germane in 3 – 4 luni de activitate. Dar cind intilnesti pentru prima oara o domnisoara draguta, nu te casatoresti in prima zi”, si-a exprimat retinerea Klaus Mangold.
Domenii de interes
Potentialii investitori nu si-au ascuns interesul in domeniul bancar, energetic, al constructiilor si al transporturilor rutiere si aeriene. Dar deocamdata, atit.
„Cu certitudine, aceasta vizita va duce mai departe informatii despre Sibiu. E inca foarte mult loc pentru investitii in Sibiu, si sint binevenite”, i-a incredintat primarul Klaus Johannis.