AUDIO Bogdan Aurescu: Romanii sunt puternic pro-atlantici si au primit foarte bine vestea ca Romania va gazdui elemente din scutul anti-racheta
„Romania impartaseste cu aliatii sai o viziune comuna in ceea ce priveste modul de a trata amenintarile rachetelor cu raza medie si lunga de actiune. Ca un stat de granita a aliantei NATO, Romania are un rol vital in sustinerea eforturile aliate in aceasta privinta. In acest context istoric, baza aeriana de la Deveselu reprezinta o contribtuie extrem de valoroasa la programul antiracheta NATO, cel mai important pilon al securitatii noastre”, a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, in cadrul lucrarilor Comisiei pentru aparare si securitate a Adunarii Parlamentare NATO, acolo unde a prezentat contributia Romaniei la scutul antiracheta al aliantei nord-atlantice.
Asculta prezentarea despre sistemul antiracheta instalat in Romania facuta de Bogdan Aurescu in cadrul Comisiei pentru aparare si securitate (limba engleza)
Descarca fisierul audio in format MP3
„Obiectivul sistemului antiracheta trebuie sa fie centrata asupra unei aparari foarte puternice si a unui rol de descurajare capabil sa respinga riscurile generate de propagarea rachetelor balisitice”, a spus Aurescu.
Secretarul de stat a prezentat cronologia negocierilor dintre Romania si SUA pe marginea scutului antiracheta, a pomenit de vizita presedintelui Traian Basescu la Washington unde s-a semnat parteneriatul strategic si acordul privind scutul antiracheta si a subliniat ca decizia Romaniei pe aceasta tema evidentiaza angajamentul tarii noastre de a intari alianta nord-atlantica.
Aurescu: Romania detine drepturi suverane asupra bazei de la Deveselu. Sistemul antiracheta este unul defensiv si nu este indreptat impotriva altor state
„In acest context istoric, baza aeriana de la Deveselu reprezinta o contribtuie extrem de valoroasa la programul antiracheta NATO, cel mai important pilon al securitatii noastre. Procesul de selectie a sitului a fost condus de un grup comun romano-american de cadre militare si tehnicieni. Au fost analizate mai multe locatii si s-a luat in considerare peste 120 de parametri tehnici.
Conform acordului, Romania are drepturi suverane exclusive asupra bazei de la Deveselu si detine jurisdictia, comanda si numele bazei. Baza va avea un comandat roman, in timp ce fortele americane vor avea control si comanda exclusiva asupra sistemului instalat la baza. Numarul personalului american in baza nu va depasi niciodata 500 si, in meie, vor fi aproximativ 150 de persoane in baza”, a declarat secretarul roman de stat.
Aurescu a mmai spus ca informatia cum ca Romania va gazdui elemente ale scutului antiracheta a fost „primita foarte bine de catre romani care sunt puternic pro atlantici”.
Secretarul de stat a mai evidentiat ca sistemul este unul pur defensiv. „Expertii stiu ce fel de sistem va fi instalat in Romania. Ca desgin, este un sistem pur defensiv. Nu este un sistem indreptat impotriva altor state”, a spus Aurescu.
Aurescu a precizat ca orice divergenta intre Rusia si NATO fata de sistemul antioracheta ar putea fi tratata si depasita la urmatorul summit NATO de anul viitor de la Chicago.