Sari direct la conținut

AUDIO Jean M. Boucheron, vicepresedintele AP NATO: Scutul antiracheta este ineficient. Se stie ca trei sferturi din rachete trec de el

HotNews.ro
Jean Michel Boucheron, Foto: Assemblee-nationale
Jean Michel Boucheron, Foto: Assemblee-nationale

„Personal cred ca acest sistem de aparare nu serveste la nimic in ceea ce priveste securitatea. Toti tehnicienii stiu ca acest sistem lasa sa treaca 3 sferturi din rachete”, a declarat, sambata, vicepresedintele AP NATO, deputatul francez Jean Michel Boucheron, in cadrul Comisiei de aparere si securitate a Adunarii Parlamentare NATO. Boucheron a mai spus ca sistemul actual ar atrage mai degraba agresiune si ca ar putea duce la declansarea unui razboi nuclear.

Asculta mai jos declaratiile deputatul francez (limba franceza)

Descarca fisierul audio in format MP3

„Personal cred ca acest sistem de aparare nu serveste la nimic in ceea ce priveste securitatea. Toti tehnicieni stiu ca in fata unui atac cu rachete, acest sistem lasa sa treaca 3 sferturi din rachete. Deci nu serveste la nimic. Putem spune chiar ca acest sistem poate atrage agresiune. Nu inteleg de ce prietenii americanii insista atat de mult cu acest sistem”, a declarat Jean Michel Boucheron, care face parte din Partidul Socialist francez.

„Foarte bine daca vrem sa instalam un sistem de radare. Macar stim de unde vin aceste rachete. Dar descurajarea este de fapt securitatea adevarata”, a spus Boucheron.

Boucheron: Un atac al Iranului va provoca imediat un raspuns nuclear. Mai degraba importanta este capacitatea de raspuns.

Boucheron a mai spus ca sistemul actual ar atrage mai degraba agresiune si ca ar putea duce la declansarea unui razboi nuclear.

„Problema adevarata este siguranta. Un atac al Iranului va provoca imediat un raspuns nuclear. Astfel, nu capacitatea antiracheta pare importanta, ci mai degraba capacitatea de raspuns. In aceste vremuri de criza financiara, suntem obligati sa ne gandim ca sa cheltuim banii pe sisteme de aparare cu adevarat eficiente si utile”, a declarat Boucheron.

„Parerea mea personala este ca acest sistem este, din punct de vedere militar, ineficient, in fata unei amenintari care nu exista. Sunt alte metode militare mai importante pe care le putem aborda. Acum 25 de ani americanii au vrut sa ne atraga in sistemul Star Wars (n.r. Razboiul Stelelor). Acum se face aceeasi incercare. Ii invit pe prietenii nostri americani acum sa coopereze cu Europa pentru mijloace militare mult mai utile”, a spus Boucheron.

In replica, secretarul roman de stat in Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat ca actualul sistem nu are nimic de aface cu sistemul american Star Wars de aparare antiracheta initiat in anii 80.

„Stiu de la aliatii nostri americani ca sistemul actual nu are nimic de aface cu sistemul Star Wars. Acest sistem actual este mult mai avansat si mai precis decat alte sisteme folosite in trecut. Noul sistem este bazat pe sistemul AEGIS care este mult mai compatibil cu masurile necesare pentru a raspunde tuturor riscurilor”, a spus Aurescu.

„Sistemul antiracheta este de fapt un sistem defensiv, si nu ofensiv. Nu poate fi transformat intr-un sistem ofensiv si asta demonstreaza ca Alianta, aliatii, se concentreaza pe ceea ce este de fapt esenta NATO – apararea colectiva legitima. Un sistem care este pur defensiv si care raspunde la niste riscuri reale. Un asemenea sistem ne permite o reactie corespunzatoare din punct de vedere politic si tehnic”, a mai spus Aurescu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/635942f8df6b0e873a825c2e89ef0f66/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro