AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Energia electrica ar putea fi colectata din spatiul cosmic
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Poluare masiva pe raul Cotmeana din Arges, dupa ce o conducta de titei a Petrom s-a spart/ Compania OMV Petrom a fost amendată cu 100.000 lei
Raul Cotmeana din judetul Arges a fost poluat pe o distanta de aproape 15 kilometri, dupa ce o conducta magistrala de titei apartinand OMV Petrom s-a spart, marti, in zona localitatii Samara. Inspectorul sef al Garzii de Mediu Arges a declarat ca titeiul s-a raspandit rapid in apele raului si pe malurile acestuia, afectand flora si fauna. „Este vorba despre o poluare masiva. Este un incident grav provocat de coroziunea conductei, veche de 30 de ani”, a afirmat acesta imediat dupa incident, precizand ca firma vinovata, OMV Petrom, este obligata sa readuca zona afectata la stadiul initial, pe cheltuiala proprie. Unda de poluare cu titei de pe raul Cotmeana a fost stopata miercuri in zona localitatii argesene Lunca Corbului, dupa ce s-a extins pe o distanta de aproape 15 kilometri. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca a solicitat Garzii Nationale de Mediu sa elaboreze un plan de control pentru a verifica nu numai campurile petroliere ci si starea conductelor la companiile de profil, scopul fiind acela de a preveni astfel de accidente in viitor. Compania OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 lei de catre Garda de Mediu, in urma incidentului.
Stocarea CO2 in depozite de pe fundul oceanelor, o posibila solutie impotriva incalzirii globale
Stocarea CO2 in depozite de pe fundul oceanelor ar putea reprezenta o solutie in lupta pentru incetinirea incalzirii globale. Cercetatorii britanici studiaza posibilitatea captarii dioxidului de carbon si a depozitarii lui in sedimentele de pe fundul oceanelor. O prima faza a experimentului presupune eliberarea unor cantitati mari de CO2 in apele unui golf din Scotia, pentru urmarirea impactului asupra ecosistemului. In loc sa fie eliberat in atmosfera, CO2-ul ar urma sa fie stocat si inmagazinat in rezervoare speciale sub sedimentele subacvatice. Pana sa foloseasca tehnica la scara larga, cercetatori din cadrul Institutului Marin din Scotia studiaza impactul eliberarii unor cantitati mari de CO2 asupra mediului subacvatic. In fiecare zi, oamenii de stiinta vor elibera in apa o cantitate de pana la 800kg de CO2 printr-o teava ingropata in sedimentele subacvatice. Ulterior, cu ajutorul unor echipamente de monitorizare speciale, vor putea fi detectate imediat modificari ale florei sau faunei din zona, inclusiv la nivel microbiologic. Monitorizarea efectuata de catre echipa de cercetatori se va intinde pe durata a trei luni. Metoda stocarii geologice a dioxidului de carbon, in conditii de siguranta din punctul de vedere al mediului, este una din cele mai recente tehnologii care isi propun combaterea incalzirii globale prin reducerea emisiilor de carbon.
Energia electrica ar putea fi colectata din spatiul cosmic
Consumul energetic tot mai mare al Pamantului ar putea fi sustinut in viitor prin amplasarea unor panouri solare in spatiu, mai aproape de Soare. Cercetatorii de la Universitatea din Glasgow au facut primii pasi in aceasta directie, demonstrand ca este posibila constructia unor structuri din panouri solare care sa colecteze si sa transmita energia spre Pamant. In urma testelor efectuate pana acum, cercetatorii au demonstrat ca exista echipamente capabile sa colecteze energie „verde” pe care sa o transmita apoi spre Pamant, prin intermediul microundelor sau al undelor laser. Inovatia ar permite colectarea energiei provenite de la Soare indiferent de conditiile de vreme sau momentul din zi, precum si trimiterea ei in zone izolate sau atinse de calamitati, pentru care nu exista o infrastructura conventionala. Proiectul de cercetare de la Universitatea din Glasgow reprezinta partea europeana a unui studiu condus de NASA in cadrul Institutului pentru concepte avansate. Cercetatorii implicati in proiect trebuie sa dezvolte solutii pentru elementele structurale ale tehnologiei si controlul orbital al satelitilor care vor avea rolul de a colecta energia solara.