AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Prahova: Investitie de un milion de euro in prima partie de schi inzapezita artificial din Sinaia
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Monsson Group investeste 250 de milioane de euro in parcul eolian Pantelimon din Constanta
Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri eoliene, a anuntat demararea constructiei la Parcul eolian Pantelimon de 150 MW, situat in nordul judetului Constanta. „Cand constructia noului parc eolian va fi finalizata, cel mai probabil in vara anului 2012, acesta va produce electricitate pentru circa 100.000 de gospodarii”, a declarat directorul comercial al Monsson Group. Pentru dezvoltarea parcului vor fi investite aproximativ 250 de milioane de euro. Strategia grupului este de a dezvolta, construi si opera parcuri eoliene pentru diversi investitori interesati. Pe de alta parte, Monsson este producator de electricitate in nume propriu si are licenta de trader de energie. Monsson va dezvolta Parcul Pantelimon in parteneriat cu Vestas. „Ferma eoliana va fi echipata cu 50 de turbine Vestas V90- 3.0 MW, cu rezultate foarte bune in toate tarile unde au fost utilizate, avand deja o baza instalata de peste 7.100 MW.”, a precizat oficialul companiei. Vestas a instalat in total mai mult de 44.000 de turbine eoliene in 67 de state (inclusiv 119 turbine in Romania, reprezentand peste 320 MW, potrivit datelor din iunie 2011), care genereaza mai mult de 90 de milioane de MWh de electricitate pe an si alimenteaza milioane de gospodarii.
Guvernul a aprobat investiţii în infrastructura de gospodărire a apelor şi de mediu în valoare de peste 100 milioane euro
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, o hotărâre privind aprobarea listei cuprinzând 7 obiective de investiţii prioritare din infrastructura de gospodărire a apelor şi de mediu. Valoarea totală a acestora este de peste 451 de milioane de lei, echivalentul a peste 100 de milioane de euro. Obiectivele de investiţii fac parte integrantă din Strategia naţională de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung a Ministerului Mediului şi Pădurilor şi constau în regularizări ale cursurilor de râuri, apărări şi consolidări de maluri, recalibrări de albii şi punerea în siguranţă a barajelor şi a lacurilor de acumulare. Cele 7 obiective de investiţii aprobate prin actul normativ au ca scop punerea în siguranţă a obiectivelor economice deja existente, in caz de inundatii, şi eliminarea pericolului de pierdere a vieţilor omeneşti în 6 judeţe,: Argeş, Bihor, Cluj, Covasna, Dâmboviţa şi Maramureş. Finanţarea lucrărilor se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor, din surse proprii ale Administraţiei Naţionale Apele Române, din împrumuturile acordate României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, precum şi din alte surse legal constituite.
Prahova: Investiţie de un milion de euro în prima pârtie de schi înzăpezită artificial din Sinaia
Prima pârtie de schi înzăpezită artificial din Sinaia a fost inaugurată marţi, investiţia în acest obiectiv fiind de un milion de euro. Primarul staţiunii prahovene, Vlad Oprea, a declarat că fondurile au provenit de la bugetul local, iar amenajarea efectivă a pârtiei a durat două luni. „Pârtia pe care am inaugurat-o azi este prima din Sinaia de mică altitudine şi le va da posibilitatea turiştilor de a schia în această staţiune chiar şi atunci când instalaţiile de transport pe cablu, care deservesc pârtiile de mare altitudine, nu vor putea fi pornite din cauza vântului sau a condiţiilor meteo nefavorabile”, a declarat primarul din Sinaia. Pârtia are o lungime de doi kilometri, un grad mediu de dificultate şi un strat de zăpadă care măsoară între 50 cm şi un metru si este deservită de telegondola din staţiune. La baza telegondolei există o pârtie pentru începători dotată cu nocturnă şi teleschi, parcare şi cabane.