AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Zona euro: Daca este necesar, Banca Centrala Europeana poate supraveghea bancile incepand "de maine"
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Afacerile companiilor de stat Posta Romana si SNR in 2011: Pierderile financiare au crescut cu 50,1%, si respectiv cu 1,1%, pana la 43,1 milioane euro, si respectiv pana la 10,4 milioane euro
Posta Romana, companie la care statul detine 75% din actiuni, a inregistrat anul trecut o pierdere de peste 43 de milioane euro. Fata de 2010, cresterea a fost de peste 50%, conform datelor de la Ministerul de Finante. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de peste 131 de milioane euro, in conditiile in care numarul de salariati a scazut cu 2.000 de persoane. Posta Romana este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor – 75% din actiuni si de Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni. O alta companie de stat, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom), cea care asigura transmisiile TV pentru Societatea Romana de Televiziune, a avut si ea anul trecut o pierdere de 10 milioane euro cu datorii toatle de 182 milioane de euro. Calculele s-au facut tinand cont de cursul mediu anual anuntat de BNR.
Zona euro: Daca este necesar, Banca Centrala Europeana poate supraveghea bancile incepand „de maine”
Banca Centrala Europeana (BCE) va fi in masura sa isi asume rolul de supraveghetor unic al bancilor din zona euro „de maine” daca acest lucru este necesar, a precizat guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer. „Institutia este credibila, ea poate face acest lucru bine si rapid (…) Asteapta doar un proiect de supraveghere globala a bancilor din zona euro”, a explicat oficialul. Liderii din zona euro au decis pe 29 iunie realizarea unei supravegheri centralizate la nivelul uniunii monetare, o prima etapa inainte de a permite accesul bancilor comerciale aflate in dificultate sa se recapitalizate direct prin intermediul fondurilor europene. Cea mai mare parte a liderilor europeni solicita ca rolul de supraveghetor sa fie incredintat bancii centrale europene. Un astfel de organism ar trebui sa fie „operational” de la finalul anului, a asigurat comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, dupa reuniunea ministrilor de Finante ai celor 27 de state membre ale UE, desfasurata la Bruxelles.
Spania a imprumutat 3,56 miliarde de euro pe termen scurt, la rate ale dobanzii in scadere
Spania a imprumutat 3,5 miliarde de euro pe 12 si 18 luni, iar dobanzile au fost in scadere. Asta dupa ce tara, care face obiectul unui plan de salvare european destinat sistemului sau bancar, a anuntat recent noi masuri de austeritate de 65 miliarde de euro. Suma imprumutata a fost putin peste obiectivulpropus, iar dobanzile mai mici cu unul-doua puncte procentuale, a anuntat Banca Spaniei. Cererea din partea investitorilor a fost puternica, depasind 9,5 miliarde de euro. Insa, adevaratul test pentru Spania de dupa anuntarea planului de austeritate din 11 iulie va fi emisiunea de obligatiuni pe termene mai lungi, ce va avea loc maine. Trezoreria intentioneaza sa imprumute intre 2 si 3 miliarde de euro pe 2, 5 si 7 ani. Primul ministru Mariano Rajoy a recunoscut la finalul lunii iunie ca tara nu va putea sa continue sa se finanteze pe termen lung la ratele de dobanda impuse de piete in prezent, ingrijorate de situatia bancilor si de conturile publice ale tarii.
MAE: Romanii care merg cu masina in Franta trebuie sa detina un etilotest
Din aceasta luna toti conducatorii auto in Franta sunt obligati sa aiba un aparat pentru verificarea alcoolemiei – etilotest. Dispozitivul indica prezenta alcoolului in aerul expirat. Este interzisa conducerea autovehiculelor, pe soselele din Franta, cand valoarea acestui indicator depaseste 0,25 mg/l. Sunt exceptati de la aceasta obligatie conducatorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roti, avand o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc. Ministerul de externe de la Bucuresti atentioneaza romanii care calatoresc in aceasta tara si folosesc autovehicule, de noua regula de circulatie. Etilotestul este de doua feluri, chimic si electronic. In general costul dispozitivului chimic este de 1-2 euro, iar al celui electronic depaseste 100 euro. Acestea aparate se pot achizitiona atat din hipermarketuri, cat si din magazinele de cartier. In cazul utilizarii dispozitivului chimic, este preferabil sa se achizitioneze doua aparate. Masura a fost luata de guvernul francez in incercarea de a reduce numarul accidentelor cauzate de consumul de alcool.