Sari direct la conținut

AUDIO VIDEO Catalin Prisacariu, ex-Academia Catavencu: "In 2009 s-a nascut ideea ca toata redactia sa paraseasca trustul. Anul acesta, fostii actionari s-au razgandit"

HotNews.ro

Catalin Prisacariu, unul dintre jurnalistii care au parasit Academia Catavencu pentru a face o noua revista, afirma intr-un interviu acordat HotNews.ro ca anul trecut, „cand presiunile au devenit din ce in ce mai intense”, toata redactia – inclusiv grupul fondatorilor – a intentionat sa paraseasca trustul Realitatea-Catavencu. El sustine ca, ulterior, fondatorii-fosti actionari „s-au razgandit” si „noua, celorlalti, nu ne-a mai ramas decat sa mergem mai departe si sa ne urmam planul”. El vorbeste in interviu, fara sa dea nume, despre cazuri de presiune editoriala si explica de ce nu crede ca lucrurile se vor schimba la Catavencu. Prisacariu ofera detalii despre noua revista, in versiune print si online, unde fondatorii Academiei Catavencu „in principiu nu ar fi refuzati”, daca totusi ar pleca de la vechea publicatie.

Citeste si: Ce a spus Catalin Prisacariu in discutia online cu cititorii HotNews.ro

Asculta interviul audio integral:

Descarca fisierul audio in format MP3

Catalin Prisacariu a fost, pana acum, redactor-sef adjunct la Academia Catavencu. El a parasit aceasta publicatie, alaturi de un grup din care mai fac parte Mircea Toma si redactorul-sef Marius Bortea, urmand sa lanseze o noua revista, asemanatoare Academiei Catavencu.

Catalin Prisacariu, in interviul HotNews.ro, despre presiunile de la Catavencu in ultimul an:

  • Daca prin nivel discutabil (invocat de Sorin Ovidiu Vantu, pentru Mediafax , in cazul demisionarilor de la Academia Catavencu) el intelege ca nu am fost suficient de obedienti, atunci ii dau dreptate, da, suntem niste personaje de un nivel discutabil. Altfel, insa, mi se pare ca reactia aceasta rautacioasa si lipsita de orice fel de umor arata ca Sorin Ovidiu Vantu a fost mai degraba afectat de plecarea noastra.
  • In ultimii patru ani nu am avut nicio problema – am avut o problema in ultimul an. In ultimul an au fost presiuni editoriale datorate intereselor politice si de afaceri ale actionariatului. Care, e adevarat, nu au fost foarte dese (…) Presiunile nu erau saptamanale, dar ele s-au manifestat suficient de des, in special in campania electorala, incat la un moment sa luam decizia asta.
  • Despre faptul ca, desi aduc acuzatii de cenzura, cei care pleaca nu aduc exemple concrete: Nu e o teama sau retinere de a vorbi public. Probabil ca in noua formula vom da mai multe exemple, daca va fi cazul. Insa vrem sa evitam sa fim perceputi a fi intr-o concurenta directa cu Academia Catavencu – cei care au ramas acolo – sau cu personajul Sorin Ovidiu Vantu. Nu intentionez sa ne axam continutul editorial pe Sorin Ovidiu Vantu sau pe personaje care intr-o anumita masura nu au intrat in revista (Academia Catavencu – n.r.) din cauza acestui actionariat.
  • Despre presiuni in campanie: Pot sa spun ca tot spectrul politic a fost bine reprezentat cel putin in campania electorala si motivatia a fost ca partidele isi platesc campania electorala si atunci e nevoie sa fie protejate, macar pe perioada campaniei electorale. Problema asta nu a avut-o doar Academia Catavencu pe perioada campaniei electorale, ci si televiziunea pe care Sorin Ovidiu Vantu o detine. Si au fost proteste inclusiv acolo.
  • La un moment dat se ajunsese la o negociere intre sefii de institutii media din trust si actionariat, negociere care suna cam asa: „E cam mult. Si devine vizibil. Haideti sa ne oprim”
  • Am o singura retinere (in a da nume – n.r.): n-as vrea sa uit pe cineva daca as face o enumerare
  • Spre exemplu: cine s-a uitat la Realitatea in ultimul an a vazut o reclama care a aparut obsesiv, la o companie de low-cost. Acel personaj care detine compania de low-cost are si o companie de constructii. La el ma refer (in discutia cu cititorii HotNews.ro – n.r.). Nu-s foarte multe companii de low cost in Romania, ne putem da seama cine e. (..) Intentia a existat. Adevarul este ca articolele au fost publicate, ceea ce ulterior a declansat o reactie foarte prompta a acelui om de afaceri, care si-a retras „ambasadele”, ca sa spun asa.
  • Intrebat prin cine au fost exercitate presiuni? Prin sefii revistei, cei care au ramas acolo. Intrebat daca prin toti acestia: Nu, era un lider, care e stiut de toata lumea.

Catalin Prisacariu, in interviul HotNews.ro, despre ruptura de redactia Academiei Catavencu:

  • Probabil ca formal sunt 13 demisii, numai ca e vorba de cei care aveau carti de munca. Sunt si oameni platiti doar pe drepturi de autor sau au contracte comerciale firma-firma. (…) Daca ii numaram, trecem de 20.
  • Nimeni nu a fost multumit in 2006 – poate doar actionarii care au vandut in acel moment revista. Dar chiar si printre ei au fost doua voturi impotriva vanzarii catre Sorin Ovidiu Vantu.(…) Atunci au fost mai multe miscari, intentii clare de plecare. In cele din urma s-a renuntat la ideea asta.
  • Pana in 2008 nu a fost niciun fel de presiune editoriala. (…) In 2009, insa, atunci cand presiunile au devenit din ce in ce mai intense, s-a nascut din nou ideea parasirii nu de catre un grup a revistei, ci de catre toata redactia – si spun toata – de parasire a trustului. (…) Inspre finalul anului exista chiar un plan bine conturat. Dupa 2009, insa, anul acesta, fostii actionari s-au retras, s-au razgandit, pur si simplu nu au mai vrut sa paraseasca trustul si atunci noua, celorlalti, nu ne-a mai ramas decat sa mergem mai departe si sa ne urmam planul. Era evident pentru toata lumea ca pierdem imagine din ce in ce mai mult, ca presiunile editoriale nu vor inceta.
  • Exista in Parlamentul Romaniei un domn care este avocat al acestui trust si despre care, atunci cand scrii, ti se spune ca se ocupa de chestiuni care tin de faliment, de reorganizare judiciara… Ceea ce reprezinta o problema, nu numai in campania electorala.

Catalin Prisacariu, in interviul HotNews.ro, despre noua revista:

  • Noul investitor nu este un investitor, este un om bogat.
  • Intrebat daca este vorba despre Adrian Andrici, cum a scris Paginademedia.ro: Daca a scris Paginademedia.ro, nu putem decat sa confirmam, ca sa zic asa. Este un prieten al nostru, un om cu care iesim la bere si la fotbal, este un om care investeste in niste pasiuni care nu-i aduc bani – e greu de crezut ca poti sa scoti acum bani dintr-o revista. (…) Este chiar partener in postul de radio pe care il detine cu unul dintre redactorii care au plecat acum. Se cunosc de ani de zile. Am observat ca nu are interese publice sau politice concrete, are niste afaceri care nu au legatura cu mediul politic, nu sunt afaceri cu statul.
  • Cerintele lui la acordarea acestui imprumut nu sunt decat restituirea lui la un moment dat, intr-o perioada de timp rezonabila si pentru el si pentru noi.
  • Intrebat daca, in grupul care a ramas la Catavencu, exista cineva cu care nu ar mai vrea sa lucreze echipa care lanseaza noua publicatie: Acum cateva luni aveam o optiune sa parasim toti acest trust. (…) Cred ca in principiu ei nu ar fi refuzati. In primul rand eu nu cred ca o vor face vreodata, nu cred ca vor renunta la privilegiile lor. Daca totusi o vor face: ei sunt oameni talentati si am convietuit atatia ani impreuna (…) talentul lor e binevenit.
  • Despre speculatiile care circula pe piata, cum ca totul ar fi un aranjament in care ei infiinteaza noua revista, la care ar urma sa vina si echipa ramasa, peste un timp: E un scenariu care nu are nicio logica, asa cum l-am auzit si pe cel cu PDL care e in spatele nostru. Am auzit si ca Dan Voiculescu e in spate.
  • Intentia noastra este sa lansam noul ziar saptamana viitoare. Cel mai probabil va aparea miercuri. Nu intamplator Academia Catavencu apare miercurea. Nu intentionam sa facem ceva absolut nou, pentru ca Academia Catavencu a fost facuta de acesti oameni care au plecat, nu de fostii actionari care au ramas acolo, care, desigur, aveau rolul lor.
  • Continutul va fi si nu va fi foarte asemanator. Va fi foarte asemanator in sensul ca va fi o revista de umor, satira si investigatii. Vor fi niste rubrici pastrate. Dar iarasi, nu Academia Catavencu a inventat investigatiile de presa. Faptul ca, poate, in pagina trei unde se afla acum ancheta Academiei Catavencu se va afla si ancheta noii reviste e mai degraba o chestiune de traditie, pe care ne-o asumam si la care avem dreptul.
  • E partial o falsa impresie ca publicul tanar nu mai citeste ziare. Problema e ca in acest moment nu mai are ce ziare sa citeasca.
  • Un nou site va fi facut, actualizat zilnic – de cateva ori pe zi, va avea continut propriu, va avea si mult continut multimedia. (…) Daca nu vom reusi din motive birocratice sa scoatem revista saptamana viitoare, site-ul va fi cu siguranta disponibil de atunci.
  • Numele revistei va contine cuvantul Catavencu, pe care nu cred ca si-l poate aroga actualii sau fostii actionari. „Academia Catavencu” e o marca inregistrata si e a lor. Exista mai multe variante de nume si toate contin numele Catavencu, insa va fi anuntat zilele urmatoare.
  • Domeniul site-ului va semana cu actualul, Catavencu.ro, insa se va delimita foarte clar de acesta printr-un mic artificiu. Nu pot sa spun care este pentru ca este in proceduri de inregistrare si as periclita siguranta inregistrarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro