AUDIO VIDEO Cum s-a ales praful de proiectul Elenei Udrea Ori politica, ori afaceri cu statul. Raluca Turcan: Propunerea nu a fost pusa in aplicare, a ramas in coada de peste. PDL e vulnerabil
PDL a abandonat rezolutia prin care li se interzicea demnitarilor partidului sa aiba si afaceri cu statul, a declarat deputatul PDL, Raluca Turcan, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Turcan a confirmat astfel afirmatiile deputatului Silviu Prigoana, care a revenit in partid, explicand pentru EVZ ca PDL a anulat, saptamana trecuta, decizia, pe motiv ca s-ar fi ajuns la discriminare. Colegiul Director al PDL a adoptat, duminica, 30 mai, o rezolutie care le interzice democrat-liberalilor ce detin functii publice sa faca afaceri cu statul, ei fiind obligati sa aleaga intre aceste doua calitati. Rezolutia fusese adoptata la propunerea vicepresedintelui PDL, Elena Udrea.
- Turcan: Domnul Silviu Prigoana a facut si cand a iesit si cand a intrat un gest de imagine personal, in privinta PDL aici ramanem vulnerabili. Mi s-ar fi parut normal ca, odata un principiu enuntat si acceptat ca fiind corect, sa te duci cu el pana la capat.
- Citeste si: PDL vrea parteneriat intre stat si biserica: Biserica poate sa vina cu niste centre de zi, pentru educatie. Nu cred ca Biserica trebuie sa intervina doar in constuctia de icoane, clopotnite, cladiri.
Asculta integral interviul cu Raluca Turcan in varianta AUDIO
Descarca fisierul audio in format MP3
Cele mai importante declaratii facute de deputatul PDL, Raluca Turcan, in interviul pentru HotNews.ro:
- Despre remaniere: A fost un vot in necunostinta de cauza (la remaniere), pentru ca mie mi se parea normal ca, atunci cand discuti despre remaniere, sa spui de la bun inceput cine sunt ministrii si cu cine ii inlocuiesti, iar daca discuti despre demiterea guvernului – pentru ca ai si presedintele partidului – sa spui si ce oferi in loc. Demiti guvernul, foarte bine, se numeste un prim ministru, si cu ce formula de guvern vii? Daca ai discutat cu partenerii de coalitie… N-au fost puse toate aceste detalii pe masa. Eu cred ca s-a ales varianta unui vot politic pur. Adica, mergem pe incredere sau nu pentru primul ministru.
- De ce demiterea guvernulului a fost votata de un grup restrans. Probabil ca a fost si o teama de ceea ce urma sa vina dupa depunerea mandatului. Pentru ca e normal sa-ti faci niste calcule sa vezi ca la o motiune de cenzura, opozitia are nevoie de voturi, deci sa stranga ea voturi, pe cand daca schimbi guvernul trebuie sa vii cu un nou vot de investitura in parlament. La aceasta temere au am raspunsul ca daca te temi de functionarea coalitiei majoritare la formarea unui nou guvern ai motive sa te temi si la o eventuala motiune de cenzura.
- Parteneriat Stat – Biserica. Trebuie sa intarim acest parteneriat si dialog cu biserica ortodoxa. Este de datoria noastra sa vedem daca acest parteneriat stat-biserica, pe care noi l-am gandit, pentru a veni in completarea serviciilor de asistenta sociala, unde am vazut ca se cheltuie foarte multi bani de la stat si uneori acolo unde este nevoie, nu poate fi pus in practica. Pentru ca eu cred ca misiunea Bisericii in Romania este acea de a interveni si pe partea sociala, de a face si asistenta sociala. Actiunile statului cred ca trebuie sa se completeze cu actiunile bisericii. Pentru ca nici o institutie a statului nu stie atat de bine precum stie un preot intr-o comunitate unde-i nevoie sa intervi.
- Asta-i o discutie (autofinantarea bisericii) pe care, daca o incepem, se blocheaza orice demers de parteneriat cu biserica. Parteneriatul il vad pentru a interveni acolo unde ajutorul statului nu este suficient. Sunt copii cu parinti plecati la munca in strainatate. Acei copii nu duc lipsa de bani. Acei copii au banuti, au case, insa nu au asistenta.
- Biserica poate sa vina cu niste centre de zi, pentru educatie. Sunt lucruri la care eu m-am gandit, noi ne-am gandit si trebuie sa le punem in practica. Eu nu cred ca Biserica trebuie sa intervina doar in constructia de icoane, clopotnite, cladiri. E bine sa le facem si pe acestea si sa le avem si sa le mentinem pe acelea care exista deja. Dar misiunea sociala, interventia directa in societate, accentul pus pe caritate trebuie mult mai bine sprijinit in Romania. Vii intai cu un sprijin al statului, dupa care, daca vezi ca functioneaza, poti sa lasi mana libera Bisericii si sa nu mai fie partener si statul. Dar, pentru inceput, pentru a incuraja, pe mine ma intereseaza, pentru ca sesizez ca sunt componente din societatea romaneasca care au nevoie de ajutor si nu sunt vizate de stat, sa fie sprijinite.
- In unele locuri se face, dar nu se face ca politica. In momentul in care vii cu sprijinul si parteneriatul statului, tu vii ca politica nationala. Facem o dezbatere, vedem daca este necesar sau nu acest parteneriat, dar macar initiezi o dezbatere publica. (…) E o propunere pe care am sustinut-o intr-o sedinta de colegiu director si care a avut sprijinul conducerii dar care n-a fost pusa in aplicare. Decizia a ramas in coada de peste. Am afirmat si am ramas cu afirmatia. Nu am mai dus-o la bun sfarsit. Nu am facut o evaluare, asa cum ar fi trebuit, a tuturor persoanelor din PDL care au si demnitati publice sa vedem daca ele au sau nu afaceri cu statul sau rudele acestora au afaceri cu statul sa vedem daca exista acel conflict moral de interese.
- Ori afaceri, ori politica – un proiect mort. Nici una dintre persoanele care au fost in atentia mass-media ca ar fi intr-un conflict moral de interese nu cred ca a savarsit ceva ilegal. Daca au savarsit ceva ilegal, intervin institutiile statului. Dar exista acel conflict moral, acel cod profesional, pe care eu mi-as fi dorit sa-l aiba: daca te afli intr-o functie publica tu, sa nu faci afaceri cu statul si in acelasi timp nici famila ta, mama, matusa, sora.
- Nu as opri aceasta discutie la Silviu Prigoana, a gasit acest pretext pentru a iesi din PDL si a face o miscare de imagine. Acum, s-a intors si face alta miscare de imagine si spune ca PDL nu s-a tinut de cuvant. In spatele acestor afirmatii se intrezareste si un pic de atragere a atentiei asupra PDL, adica nu te-ai tinut de un angajament luat. Nu stiu daca-i o mustrare sau un gest de bravura.
- Domnul Silviu Prigoana a facut si cand a iesit si cand a intrat un gest de imagine personal, in privinta PDL aici ramanem vulnerabili. Mie mi s-ar fi parut ca odata un principiu enuntat si acceptat ca fiind corect sa te duci cu el pana la capat. Mi s-ar fi parut corect sa avem acea comisie interna pe care am promis sa o facem si care sa evalueze ca membri de partid sa nu aiba afaceri cu statul prin firmele pe care le au, ei sau rudele lor.
- Eu nu cred in teoria unui nou partid. Cred ca un nou partid in Romania este foarte greu sa apara, mai ales daca nu ai un lider. Am trecut prin experienta PL-D-ului, am vazut ce greu este sa construiesti un partid, de jos in sus, ganditi-va ca-ti trebuie organizatii in fiecare comuna si aveam un lider, in Theodor Stolojan, care era o persoana cu credibilitate la nivel national. Deci, ideea unui nou partid e greu de pus in practica, chiar daca e vorba de Dan Diaconescu care are o televiziune si un instrument al victimizarii prin ancheta penala la care este supus. Cred ca la momentul votului, rezultatului este cu totul diferit. Primele alegeri care urmeaza sa vina sunt cele locale. Asta inseamna candidati la toate comunele.