AUDIO VIDEO Felix Tataru, GMP: Semne de revenire in publicitate, dupa "exagerarea" crizei in 2009
Publicitatea da semne de „revenire”, dupa un 2009 cand totul parea sumbru, iar in politica si economie „aveai senzatia ca vine sfarsitul lumii”, crede Felix Tataru, directorul agentiei GMP. El vorbeste intr-un interviu acordat HotNews.ro despre asteptarile sale privind publicitatea in 2010. Afirma ca scandalurile legate de publicitatea de stat au izbucnit intr-un an „cand toata lumea a avut interesul sa faca pe altcineva sa creada altceva”. Spune ca televiziunea va creste si ca „e firesc” sa creasca si mediul online. Iar despre campania lui Traian Basescu, in care GMP a oferit servicii de publicitate, afirma ca „a fost cea mai grea campanie. In acelasi timp rezultatul muncii noastre nu pot sa spun ca a contribuit la succes asa cum a facut-o altadata”.
- Felix Tataru este director general al agentiei GMP, implicata pe partea de creatie in campaniile electorale ale PDL-Traian Basescu din 2009; este presedinte IAA Romania si vicepresedinte IAA Worldwide. El a discutat online, joi, cu cititorii HotNews.ro – vezi Intalnirea online aici
Asculta interviul cu Felix Tataru
Descarca fisierul audio in format MP3
Despre ce face acum GMP dupa anul electoral 2009 si despre evolutia publicitatii anul acesta
- La inceput de an avem de lucru destul de mult la GMP, mai e loc. Anul trecut aproximativ 25% din timp ni l-am ocupat cu campanii politice. Avand cam acelasi volum de munca pe clientii comerciali, inseamna ca mai e loc. Suntem acum in doua licitatii.
- Pe piata de publicitate, „din perspectiva planurilor si a suflului cu care se intampla lucrurile si cum a inceput anul, da, parca e o revenire. E o chestie ciclica: daca anul trecut toate lucrurile erau sumbre – e clar ca a fost o exagerare si toata lumea a fost supusa unui efect de tavalug – acum oamenii au tras linie, sa-si dea seama ca nu a fost atat de rau cat se asteptau sa fie si ca de fapt pot trai cu chestia asta, sa-si revina in simtiri si sa fie mai rationali.”
- O predictie pentru piata de publicitate in 2010: „eu mi-as dori si cred ca este posibil sa se intample sa fie la nivelul anului trecut, in cel mai bun caz. In cel mai rau caz – o scadere usoara, nu foarte mare, nu mai mult de 10-15% asa cum i-am mai auzit si pe altii.”
- Si din punct de vedere politico-economic lucrurile au fost foarte exagerate anul trecut, aveai senzatia ca vine sfarsitul lumii. Cand ne uitam, vedem ca nu stam chiar atat de rau, cat cel putin stau altii.
- Anul trecut cifra de afaceri a GMP a crescut cu 10% in euro, incluzand partea politica.
- Cat ne-am ocupat de campania electorala, noi nu ne-am dus la pitch-uri. Din fericire am castigat un pitch pe la jumatatea anului – Alexandrion Group – care s-a activat prin octombrie.
Despre scandalurile legate de publicitatea acordata de autoritati publice, publicitate fara P, suspiciuni si acuzatii legate de practicile de pe piata
- „Sa fim cu totii intelepti si sa ne gandim ca venim dintr-un an cand toata lumea a avut interese sa faca pe altcineva sa creada altceva.”
- „Bugetele publice care se duc in comunicare sunt foarte putine, impardonabil de putine si n-ar trebui sa ne miram ca guvernul si in general clasa politica romaneasca are imaginea pe care o are – pentru ca nu investeste in ea. In alte tari, Uniunea Europeana si guvernul local reprezinta 20% din bugetele investite in comunicare.”
- Atunci cand se cheltuie banii, nu se cheltuie cum trebuie – lasand deoparte coruptia, nu vreau sa vorbesc despre asta (…). Banii care se cheltuie ajung sa fie cheltuiti prost din doua motive: 1 – cel care cere, trimite un brief ca vrea sa faca o campanie nu prea are habar cum se face asta si daca are, cumva, putin habar nu cere rezultate (…) 2. Nicio agentie serioasa nu este incurajata sa se duca la astfel de licitatii, pentru ca tu nu valorizezi munca mea si potentialul (…) Agentiile mari nu se duc sa ia bani de la stat pentru ca pretul cel mai mic conteaza. Si atunci apar agentii ciudate (…) care castiga aceste pitch-uri.
- Despre pozitia asociatiei industriei de comunicare, IAA, pe care o conduce, in fata reclamatiilor despre nereguli petrecute pe piata: Transparenta e buna pana la un moment dat. Nu se poate sa stii totul, pentru ca nu face bine. Unele lucruri e bine sa fie stiute, altele nu, pentru ca se pot intoarce lucrurile. Ce impact ar fi putut avea sa punem (IAA – n.r.) acolo pe cruce ziarul sau televiziunea cutare, care sunt acuzati de spaga. Nu faceam decat sa facem ceea ce fac si altii in piata asta, in special politicieni si media. Nu avea o finalitate constructiva.
- Ministerul Turismului ne-a invitat de pe vremea guvernului Tariceanu pentru brandul turistic (…) A fost pentru prima data cand noi ca asociatie – si alte doua asociatii, a agentiilor de publicitate si cea a agentiilor de PR – am fost invitate: „Ajutati-ne, ca avem de facut o chestie si nu ne pricepem.” Niciodata nu s-a intamplat asta – guvernul sa apeleze la expertiza si sa spuna „nu stiu”. Asta e extraordinar, e primul pas. (…)
- Despre posibilitatea ca in 2010 sa continue scandaluri si acuzatii precum cele din 2009, legate de publicitatea de stat etc.: „Cred ca mai putin. Evident ca totul a fost exagerat anul trecut, din ratiuni electorale. Cred ca va fi mai putin. Pe de alta parte, oamenii au invatat ca un brand, mai ales unul politic, se construieste pe termen lung, nu se mai asteapta primavara anului cu alegeri.”
Despre media in 2010:
- Anul trecut spuneam ca online-ul se va dubla si ma bazam foarte tare pe faptul ca exista un decalaj intre ceea ce ofera internetul si bugetele care se investesc. Speram si inca sper ca oamenii, in conditii de criza, sa vada oportunitatile lansate de online. Le-au vazut unii, altii nu.
- In continuare cred ca online-ul trebuie sa creasca, inca nu inteleg cum un mediu – sa zicem ca e un mediu, desi cred ca e mai mult decat atat – in care sunt activi zilnic milioane de oameni nu este exploatat la potentialul lui.
- Media electronica – televiziune, online, radio – nu ai cum sa o eviti. Cred ca acest tip de consum va fi mult si bine de acum incolo. (…)
- In outdoor, in Romania inca e o problema cu reglementarea. In toata jungla outdoor-ului, unde noi, IAA, am incercat sa determinam o reglementare inca dinainte de varful economic, oamenii, in special outdoor-istii, au preferat sa dea spagi prin primarii sa-si mai planteze inca niste sute de panouri la fiecare campanie care mai venea. Acum platesc pretul, acum au panouri goale.
- Presa trebuie sa se adapteze. In ultimul an schimbarile din jurul nostru sunt mai multe si mai profunde decat in ultimii zece ani. E clar ca trebuie sa vada ce se intampla cu internetul, in acelasi timp, la un moment dat o sa explodeze si asta, pentru ca continutul trebuie platit in vreun fel.
- (Gu)estimare: e clar ca nu se va putea face o campanie mare si de impact fara televizor, care creste; printul se duce la vale, outdoorul cred ca se duce la vale, am sperante ca onlineul va creste – e firesc sa fie asa.
Despre GMP in alegeri
- Despre comentariile ca online-ul a fost decisiv in rezultatul alegerilor: Este o exagerare aici. S-a comentat in mediul online ca online-ul a decis rezultatul in alegeri. Au fost imagini preluate de pe net. Dar se intorc. Am avut si noi viralele cu parodierea celor de la Antena si au fost preluate de ei, le-am pus la ora 5 si seara erau la Sinteza Zilei. Asta s-a vazut inapoi in online, au facut sute de mii de vizualizari.
- Sunt convins ca a contat destul de mult internetul, insa practici de genul postaci si alte porcarii i-au facut pe oameni sa fie reticenti cu ce se incearca sa li se vanda pe internet. Ca si cu TV-ul. Tot spectrul a fost parazitat de tot felul de tactici mai mult sau mai putin ortodoxe. Dar Internetul sigur a contat mai mult decat presa, nici nu incape indoiala.
- A fost cea mai grea campanie, in acelasi timp rezultatul muncii noastre nu pot sa spun ca a contribuit la succes asa cum a facut-o altadata. Nu pot sa spun ca ceea ce am facut noi a fost un factor determinant. Am fost o caramida din toate caramizile care au condus la succes, inclusiv greselile celorlalti. (…)
- Ce impact a avut publicitatea? In mare masura outdoor-ul era pus, si ala pozitiv si ala negativ – si a avut un efect, mai ales cel negativ; pe TV nu a prea fost loc pentru ca baietii au avut grija sa nu fie vorba de TV – de ce sa ii dea posibilitatea lui Basescu sa vina cu spoturi asa cum a venit tot timpul, respectiv cu unele misto si surprinzatoare? Mai bine nu au dat, oricum controlau tot din ce inseamna stiri si dezbateri – si atunci nu au fost spoturi; deci am avut outdoor, cu niste tactici, si Internetul la greu.
- Au adus ceva fundamental nou alegerile prezidentiale, in publicitatea electorala? Nimic. (…) Cred ca a contat muuult mai mult ce s-a intamplat din punct de vedere tactic prin aparitiile in media, in spatiul public, sa zicem PR-ul actiunilor, decat a contat publicitatea in sine. Au fost campanii ale noastre in care am vazut efectul pe loc, dar nu pot sa spun ca au avut un impact foarte mare.
- Pentru noi, fata de 2004, au fost mai multi bani. Cumva si preturile au crescut mai mult – unul era costul per mie pe Internet in 2004 si altul e acum. Si outdoorul e mai scump.