AUDIO West Nile, traseu de virus: De la pasarile calatoare din Africa la tantarii din Delta Dunarii. O epidemie este posibila numai in anumite conditii de mediu
Gripa aviara si gripa porcina nu ne mai dau batai de cap. E randul virusului West Nile, care a provocat 15 decese in Grecia, doua in Romania si alte 13 in state precum Rusia, Ungaria, Olanda, Italia sau Portugalia. „Virusul poate fi un pericol in functie de conditiile de mediu, care favorizeaza mai mult sau mai putin dezvoltarea populatiilor de tantari”, a declarat pentru MedLive.ro dr. Gabriela Nicolescu, sef al Centrului National de Referinta pentru Entomologie Medicala din cadrul Institutului Cantacuzino.
CIteste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.
„Sa spunem ca suntem absolut lipsiti de pericol nu este chiar bine. Intr-o anumita masura, pericolul exista in permanenta atata timp cat exista populatiile de tantari, care se infecteaza de la pasari. Sigur ca populatia are un anumit grad de imunitate, dar asta nu a impiedicat aparitia epidemiei din 1996, cand au fost conditii specifice care au dus la o dezvoltare foarte mare a populatiilor de tantari si la o circulatie intensa a virusului.”
„In 1999, virusul a trecut pentru prima data Oceanul Atlantic si a ajuns in America de Nord”, spune dr. Nicolescu. In doi-trei ani, s-a extins catre nord, in Canada, apoi catre America de Sud. „Suntem in perioada de incalzire globala, cand circulatia acestui virus, ca si a altor patogeni, este mai intensa si oricand, avand in vedere conditiile locale, pot aparea niste evenimente mai mult sau mai putin epidemice.”