Autoritățile din Găgăuzia, act de sfidare față de Chișinău / Decizia luată de regiunea rusofonă din Rep. Moldova
Irina Vlah, guvernatoarea Găgăuziei, regiunea autonomă rusofonă din sud-vestul Republicii Moldova, a promulgat o lege prin care se permite utilizarea unui simbol pro-rusesc interzis de guvernul de la Chișinău după declanșarea războiului din Ucraina, transmite Unimedia, citat de Agepres.
Vlah a promovat legea care permite utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe – considerat un semn al susţinătorilor preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi al separatiştilor pro-ruşi din Ucraina – pe teritoriul regiunii, după ce la 29 aprilie parlamentul local a aprobat un proiect de lege în acest sens.
Documentul stipulează că pe teritoriul Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea şi folosirea panglicii Sf. Gheorghe, a steagurilor roşii ale Victoriei şi a altor simboluri asociate Victoriei împotriva nazismului în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, aşa cum se numeşte în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial.
Legea permite, de asemenea, desfăşurarea pe teritoriul Găgăuziei a unor ceremonii în memoria participanţilor la război şi dezvoltarea educaţiei patriotice a tinerei generaţii.
Deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei (parlamentul local) au adoptat vineri o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul unităţii teritorial-administrative. Legea a fost adoptată în regim de urgenţă.
Rep. Moldova a interzis folosirea panglicii Sfântului Gheorghe
Legea adoptată de oficialii din Găgăuzia a venit după ce pe 19 aprilie preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat un proiect legislativ prin care se interzice utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe, precum şi afişarea literelor Z şi V, simboluri ale invaziei Rusiei în Ucraina.
Maia Sandu şi-a justificat interdicţia, argumentând că aceste simboluri divizează societatea.
„Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini şi acţiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferinţele altor milioane de refugiaţi şi care îndeamnă la teroare, distrugeri şi violuri”, a declarat atunci Maia Sandu.
Joia trecută președintele Rep. Moldova a anunțat de asemenea anularea paradei anuale de 9 mai în contextul tensiunilor cu Rusia și a tentativelor de destabilizare a Transnistriei din ultimele săptămâni.
În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși, autoritățile ucrainene decizând să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 mai prin simbolul Macului Roșu, renunțând la panglică.