Sari direct la conținut

AVAS a hotarat neincheierea contractului de privatizare a Iprochim

HotNews.ro

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarat sa nu incheie contractul de privatizare a societatii Iprochim Bucuresti cu ofertantul selectat, respectiv consortiul format din Asociatia Salariatilor de Drept Privat AS-Iprochim, Proiect Bucuresti si Arno Capital, deoarece in procesul de privatizare sunt implicate elemente de ajutor de stat, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Comisia Europeana a recomandat autoritatilor romane ca in procesele de privatizare sa nu includa conditii care pot reduce pretul, implicand, in felul acesta, elemente de ajutor de stat.

„In urma analizei procesului de privatizare a rezultat faptul ca existenta unor conditionalitati si procesul de selectie a ofertantilor pe baza grilei de punctaj au condus la posibilitatea oferirii unui pret mai mic de catre ofertantul declarat castigator. Ca urmare, in procesul de privatizare sunt implicate elemente de ajutor de stat”, se arata in comunicatul AVAS. Ajutorul de stat nu poate fi acordat decat dupa autorizarea acestuia de catre Comisia Europeana.

Avand in vedere faptul ca prin notificarea acestei tranzactii catre Comisia Europeana procedurile de autorizare s-ar putea intinde pe o perioada mai lunga de timp, procesul de privatizare a Iprochim ar putea fi blocat fara a exista siguranta autorizarii ajutorului de stat. In aceste conditii, AVAS a luat hotararea neincheierii contractului de privatizare.

In data de 10 martie, in urma aplicarii grilei de evaluare, AVAS a selectat cea mai buna oferta depusa pentru privatizarea Iprochim Bucuresti, si anume oferta consortiului format din Asociatia Salariatilor de Drept Privat AS-Iprochim, Proiect Bucuresti si Arno Capital.

Institutul de cercetare Iprochim a fost lansat la privatizare in data de 24 octombrie 2007, prin metoda negocierii cu selectie pe baza de oferte tehnice. Metoda de vanzare a institutelor de cercetare presupune evaluarea unei oferte care are doua componente: o oferta tehnica, care reprezinta 60% din punctajul total si o oferta financiara, care reprezinta 40% din punctajul total.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro