Sari direct la conținut

Averea populatiei sau cat de saraci suntem: comparatie Romania vs SUA si UK

Tinand cont de faptul ca economia a “duduit” in ultimii ani, m-am gandit ca ar fi util sa realizez o comparatie intre Romania, UK si SUA din punctul de vedere al averii populatiei – nu de alta, dar sa vedem cat mai avem de muncit pana sa ii ajungem din urma.

Premisele de la care plecam: PIB per capita, cel mai important indicator al nivelului de trai, are urmatoarele valori: Romania $9.000, SUA $48.000 si UK $39.500.

Conform acestui indicator, un american genereaza o valoare adaugata de 5.3 ori mai mare decat un roman iar un englez, de 4.4 ori mai mare. In aceste conditii, averea romanilor ar trebui sa reprezinte cel putin 20% din averea detinuta de cetatenii celor doua tari mentionate mai sus. Sa vedem cum stam.

Romania

Conform ultimului studiu al BNR, in anul 2007 averea neta a populatiei (valoarea activelor dupa ce scadem datoriile) era de aproximativ 1150 miliarde RON, respectiv $360 Mld, sau de 2.2 ori mai mult decat PIB-ul anual ($165 Mld). Aceste cifre arata ca fiecare roman detine o avere de aproximativ $17.000 sau €13,000. Daca intram putin in detalii, vedem ca peste 80% din aceasta avere este reprezentata de activele nefinanciare, respectiv apartamentul sau casa cumparata (in cele mai multe dintre cazuri) pe vremea lui Ceausescu iar cresterea abrupta a averii in ultimii ani se datoreaza in primul rand cresterii pretului imobilelor.

Dupa cum se poate observa si in graficul de mai jos, doar o cincime din averea neta este reprezentata de activele financiare: numerar, depozitele din banci, actiuni la bursa, investitii in fonduri mutuale etc.

Regatul Unit al Marii Britanii

Conform ultimelor date publicate de statistica, la sfarsitul anului 2007 averea neta a englezilor era de aproximativ 7500 de miliarde de lire sterline, respectiv $10.500 Mld sau $170.000 pe cap de locuitor. Suma averii nete reprezinta de 5 ori valoarea PIB.

Din acesti 7500 de miliarde, 4000 (53%) reprezinta valoarea proprietatilor, restul de 47% fiind sumele pe care englezii le au investite (activele financiare).

SUA

In urma cu doar cateve zile, FED a dat publicitatii evolutia activelor nete detinute de catre populatie la sfarsitul anului 2008 iar acestea au o valoare de $51.5 Mld sau $170.00 pe cap de locuitor. Suma detinuta reprezinta de 3.7 ori volumul PIB. Totusi, trebuie sa tinem cont si de faptul ca anul trecut, averea americanilor s-a diminuat cu $11.2 Mld sau echivalentul a 80% din PIB. Ponderea activelor financiare in averea neta este de 40% iar a celor nefinanciare de 60%.

Luand in considerare cele spuse mai sus, se poate observa ca averea neta a romanilor este de zece ori mai mica decat a americanilor sau englezilor desi venitul mediu pe cap de locuitor nu este decat de 4-5 ori mai mic si in plus, este foarte posibil ca aceasta diferenta sa creasca pentru ca datele care privesc Romania nu includ actuala scadere a preturilor la imobile. Sa nu uitam ca peste 80% din averea romanului este reprezentata de locuinta in care sta.

De ce averea romanilor este de 10 ori mai mica in conditiile in care romanii castiga doar de 5 ori mai putin? Dincolo de explicatii legate de castigurile salariale, cred ca avem o mare problema de mentalitate in sensul ca ne lipsesc aproape complet atat cultura economisirii cat si cea a investirii. Cei mai multi dintre romani, in momentul in care dispun de bani se gandesc doar cum sa ii cheltuie mai repede, nici prin cap nu le trece sa ii investeasca sau macar sa ii depuna la banca.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un ‘blog cu atitudine’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro