Avertismentul Chișinăului: „Rusia pregăteşte destabilizări în regiunea transnistreană” / Studiu de caz: „Atacul” cu dronă de la o unitate militară din Transnistria. Concluziile experților
Chișinăul spune că incidentul din 17 martie din Transnistria, care a reclamat atunci „un atac cu dronă” asupra unei unități militare, a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea pe ambele maluri ale Nistrului, iar imaginile difuzate ar fi montaje video, scrie deschide.md. Biroul Politici de Reintegrare din Republica Moldova a avertizat, luni, că Rusia pune la cale pentru perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după modelul incidentului din 17 martie.
Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a transmis luni că instituțiile de profil au analizat imaginile video difuzate pe diverse rețele sociale și în mass-media din stânga Nistrului cu incidentul reclamat de Transnistria în 17 martie. În urma verificărilor, s-a ajuns la concluzia că materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini, spun autoritățile de la Chișinău, citate de deschide.md.
Conform surselor citate, incidentul ar fi fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului.
De asemenea, Chişinăul a avertizat că Rusia pune la cale pentru perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după modelul incidentului din 17 martie.
„Din informațiile de care dispunem, este important să informăm publicul că, în perioada următoare, se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate. În lipsa posibilității de a ataca militar Republica Moldova, astfel de acțiuni au scopul de a crește panica, de induce neîncredere în societate și de a slăbi economia. Accentuăm că asemenea acțiuni nu au consecințe reale și nu reprezintă un pericol real pentru cetățeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii”, a transmis Biroul Politici de Reintegrare.
Momentul atacului reclamat de Transnistria
Regiunea transnistreană a anunțat în 17 martie că ar fi fost atacată militar, presa locală scriind că o unitate militară de la Tiraspol ar fi fost atacată cu drone kamikaze.
Pe internet a început să circule o înregistrare video cu momentul în care o mică dronă kamikaze lovește și distruge un elicopter Mi-8MT. Din imagini se vede că elicopterul în cauză nu era unul în uz, ci părea a fi nefuncțional și serios avariat încă dinaintea impactului.
JUST IN: Ukrainians attack a Russian base in Transnistria and destroy an old Mi-8 helicopter pic.twitter.com/F57J1NMcyX
— What the media hides. (@narrative_hole) March 17, 2024
‼️ Unknown drones attacked a military unit on the territory of the Pridnestrovian Moldavian Republic and destroyed one helicopter
In total, the PMR Armed Forces had three helicopters: two Mi-8 and one Mi-2. Mi-8 destroyed. pic.twitter.com/PhusweUfxv
— Eva \uD83C\uDDE8\uD83C\uDDFF❤️\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6❤️ (@Eva_CZ1) March 17, 2024
Biroul politici de reintegrare al Republicii Moldova a calificat de atunci incidentul drept o „tentativă de a provoca frică şi panică în regiune”.