Sari direct la conținut

​BAC 2018 Ultimul examen: absolvenții de liceu susțin proba la alegere a profilului și specializării

HotNews.ro
Bacalaureat (foto arhiva), Foto: Agerpres
Bacalaureat (foto arhiva), Foto: Agerpres

​​Bacalaureatul se încheie astăzi, cu proba la alegere a profilului și specializării. Absolvenții de liceu dau examen la Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – dacă au terminat Realul, sau la Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie – dacă au terminat Umanul. Examenul începe la ora 9:00, iar elevii au timp 3 ore să rezolve subiectele.

Amintim că examenele de bacalaureat sunt supravegheate cu camere video, iar elevii nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile sau cărți, culegeri, copiuțe. Oricine este prins cu materiale interzise în examen este dat afară pe loc, indiferent dacă a copiat sau nu, și nu mai are voie să participe la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

Calendar BAC 2018 – sesiunea de vară

25 iunie 2018Limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie 2018 Limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie 2018 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții de la profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică și pentru profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională;
  • Examen la Istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor menționate mai sus;

28 iunie 2018 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

La această probă, elevul poate opta, în funcție de filiera, profilul și specializarea urmate, pentru una dintre următoarele materii:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – pentru elevii de la profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologicș și pentru profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretica, pentru profilul servicii din filiera tehnologică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus;

4 iulie 2018 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00-16:00)

5-8 iulie 2018 Rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2018 Afișarea rezultatelor finale

Cum se desfășoară examenele de Bacalaureat

Accesul absolvenților de liceu în centrul de examen la probele scrise ale BAC-ului se face în intervalul 7:30 – 8:30. Înainte ca examenul să înceapă, profesorii asistenți le vor explica elevilor modul în care se desfășoară proba și cum să completeze datele personale pe foaia tipizată. Candidații se așeaza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate.

Fiecare primește o coală de hârtie tipizată, pe care își scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate și trebuie să completeze citeț celelalte date de pe colțul care apoi va fi lipit.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore. Subiectele sunt concepute de către Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare.

În timpul desfășurării examenelor scrise, profesorii care îi asistă pe elevi nu au voie să le dea acestora nicio indicație, nu au voie să discute între ei si nici să rezolve subiectul de examen. Unul dintre asistenți stă în fața clasei, celălalt în spatele clasei.

“La expirarea celor trei ore acordate, candidații predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați ramân în sală până la predarea ultimei lucrari”, mai arată metodologia.

Descarcă de aici Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat, care este valabilă și anul acesta

Clasele de examen sunt supravegheate cu camere video, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, cele în care se predau și se preiau lucrările scrise, precum și sălile în care se scanează lucrările, se arată în Ordinul nr. 4792/2017 privind organizarea și deșfășurarea examenului de bacalaureat național 2018.

Înregistrările din sălile în care elevii au dat examenul sunt verificate zilnic, după încheierea fiecărui examen, de către comisiile de BAC din centrul de examen, prin sondaj. “În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen”, din centrul respectiv, mai arată ordinul menționat.

Dacă în urma verificărilor se constată fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat elimină din examen candidații care au încercat să copieze și anunță comisia de bacalaureat județeană.

Absolvenții de liceu NU au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la rețele de socializare, ce ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați, asistenți din centrul de examen sau cu exteriorul.

De asemenea, li “se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”, prevede Ordinul nr. nr. 4792/2017.

Absolvenții de clasa a XII-a nu au voie să vorbească între ei, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne sau notițe.

Candidații care refuză să depoziteze la intrarea în centrul de examen obiectele interzise nu sunt primiți în examen.

Cei care încearcă să copieze sau sunt prinși cu mobile asupra lor “sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise”, se mai arată în legislația de examen.

Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă, candidații nu mai pot participa la examenele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. “Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”, prevede Ordinul nr. nr. 4792/2017.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro