Sari direct la conținut

Balbaiala incredibila in cazul Necolaiciuc: Ministerul Justitiei stia ca a trimis in Statele Unite acte pe care, in realitate, a uitat sa le trimita

HotNews.ro

Ministerul Justitiei era convins in data de 18 iunie, la o zi dupa retinerea lui Mihai Necolaiciuc in Statele Unite, ca a transmis toate actele solicitate de procurorii americani, dar in realitate functionarii ministerului au uitat sa o faca, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. E vorba de 400 de pagini de traducere dintr-un asa numit document-anexa care insoteste cererea de extradare. Ele au fost trimise pe 18 iunie abia dupa ce oficiali americani au declarat pentru HotNews.ro ca actele de extradare nu indeplinesc toate procedurile legale. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a admis astazi ca cele 400 de pagini au fost trimise abia pe 18 iunie, dar sustine ca ministerul nu a intarziat si ca si-a facut datoria.

Nu stim daca e vorba de neglijenta unui functionar, un caz tipic de indolenta sau rea credinta”, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate anchetei. Cert este, sustin sursele citate, ca oficialii americani au insistat, dupa retinerea lui Mihai Necolaiciuc, sa obina cat mai repede cele 400 de pagini traduse. La insistentele lor, ministerul justitiei a raspuns pe 18 iunie ca actele au fost trimise si ca totul e in regula. Dupa noi insistente si la presiunea publica, s-a constatat ca traducerea actelor fusese intr-adevar realizata, dar ca un functionar din minister, de la Directia de Drept International si Tratate, uitase sa le si trimita.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, i-a felicitat astazi public pe functionarii ministerului care au lucrat la dosarul Necolaiciuc.

Povestea traducerii celor 400 de pagini din documentul anexa care insoteste cererea de extradare in cazul Necolaiciuc ridica, la randul ei, semne de intrebare in ce priveste partea americana. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a explicat astazi ca procurorul de caz american ceruse, in decembrie 2008, o noua traducere a 400 de file din cele 700 cuprinse in documentul anexa, dar fara se indice care anume. Predoiu a mai spus ca Ministerul Justitiei a cerut detalii prin numeroase adrese, dar ca raspunsul a venit foarte tarziu. Intre timp, procurorul american, mai spune Predoiu, a fost schimbat cu altul.

Ne-au raspuns abia in 24 martie, desi noi i-am intrebat in repetate randuri ce anume sa traducem din nou. La un moment dat ne-au spus chiar ca au peste 600 de cereri de extradare si ca raspunsul urmeaza sa ni-l dea, insa ne-au raspuns abia in martie”, sustine ministrul Justitiei. Predoiu sustine ca adresele repetate trimise in Statele Unite arata ca Ministerul Justitiei si-a dat tot interesul in dosarul Necolaiciuc pentru ca procedura sa fie legal indeplinita.

Predoiu a mai spus ca Ministerul Justitiei a realizat la timp traducerile cerute si ca doar intamplarea face ca le-a trimis pe 18 iunie in Statele Unite, la o zi dupa arestarea lui Necolaiciuc. Coincidenta sau nu, tot pe 18 iunie oficialii americani incurajau partea romana, dupa cum reiese chiar dintr-un comunicat al Ministerului Justitiei, sa trimita din nou cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare.

Intre timp, cele 400 de pagini au fost trimise. Cateva zile mai tarziu, pe 22 iunie, un judecator a emis mandat de arestare pe numele lui Mihai Necolaiciuc in vederea extradarii. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca partea romana era convinsa ca traducerile fusesera trimise deja si ca acesta era raspunsul oficial trimis in mod constant partii americane.

Necolaiciuc a fost retinut initial in statul Florida pentru ca ar fi incalcat legea imigratiei. Expluzarea sa ar fi fost o masura pur administrativa si ar fi insemnat scoaterea sa de pe teritoriul Statelor Unite. Fostul sef al CFR de pe vremea guvernarii Nastase ar fi fost liber sa plece in orice tara.

Spre deosebire de expulzare, masura extradarii, daca va fi luata, il va trimite direct in Romania. Masura extradarii ar putea fi dispusa de judecator, dar extradarea ramane definitiva dupa epuizarea cailor de atac. Procedura s-ar putea intinde, potrivit legii americane, pe luni de zile pana la doi ani.

Nu e clar inca daca Necolaiciuc va fi judecat in stare de arest sau va putea fi eliberat pe cautiune. In tot cazul, mandatul de arestare in vederea extradarii e valabil 60 de zile, perioada in care judecatorul are timp sa se pronunte in baza probelor atasate la cererea de extradare. Decizia sa nu va fi insa definitiva, ci va putea fi atacata cu recurs la instanta locala, la instanta federala sau la Curtea Suprema, din acest motiv extradarea lui Necolaiciuc va mai dura.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro