Bancile britanice isi reduc expunerile pe zona euro din cauza situatiei din Grecia
Bancile britanice au scos miliarde de euro din zona euro din cauza temerilor in crestere privind intrarea in incapacitate de plata a Greciei, care ar avea un impact asemanator falimentului bancii Lehman Brothers, potrivit The Telegraph. Principalele banci britanice, printre care Barclays si Standard Chartered, au redus semnificativ volumul creditelor negarantate puse la dispozitia bancilor din zona euro, sporind perspectivele unei noi crize a creditelor in sistemul bancar european.
Conform unei surse citate de cotidianul britanic, Standard Chartered ar fi retras in ultimele luni zeci de miliarde de lire de pe piata interbancara din zona euro, reducandu-si cu doua treimi expunerea in ultimele saptamani, in contextul cresterii temerilor cu privire la situatia financiara a unor banci europene.
De asemenea, Barclays si-a redus expunerea in ultimele luni, dupa ce managementul bancii a devenit din ce in ce mai ingrijorat de evoluţia băncilor cu expuneri mari pe Grecia, Irlanda, Spania, Italia şi Portugalia.
Intr-un raport publicat in luna aprilie, Barclays a aratat ca are o expunere pe Spania de 6,4 miliarde de lire, fata de 7,2 miliarde de lire in luna iunie a anului trecut, in vreme ce expunerea pe Italia a scazut peste 100 milioane de lire.
O sursa a The Telegraph a aratat ca este „inevitabil” ca bancile britanice sa isi minimizeze pierderile potentiale in cazul agravarii crizei din zona euro.
„Toti vor sa se asigure ca nu vor fi grav afectati de criza”, a declarat un bancher.
Masura unor banci de a diminua volumul creditelor puse la dispozitia altor institutii financiare aminteste de criza financiara din 2008, cand refuzul bancilor de a se imprumuta intre ele a dus la falimentul multor institutii de credit importante si la salvarea de catre autoritati a altora.
Decizia privind deblocarea urmatoarei transe din ajutorul extern acordat Greciei a fost amanata
Ministrii de finante din zona euro au amanat o decizie finala privind deblocarea celor 12 miliarde de euro, transa din pachetul de ajutor financiar extern acordat Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), pana cand se vor introduce masuri suplimentare de austeritate.
Ministrii Finatelor din Zona euro s-au reunit la Luxemburg in incercarea de a gasi o solutie pentru criza financiara din Grecia. Discutiile s-au concentrat pe o eventuala deblocare a celei de-a cincea transe din pachetul de ajutor financiar extern acordat Greciei in 2010 (110 miliarde de euro), transa in valoare de 12 miliarde de euro, ce ar permite tarii sa treaca cu bine peste aceasta vara.
Surse citate de AFP sustin ca va fi discutata si varianta acordarii unui al doilea pachet financiar de sprijin pentru Grecia, in valoare de 60-100 de miliarde de euro.
La inceputul acestei saptamani, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa ajunga la un acord in ceea ce priveste modul in care vor fi implicati investitorii privati in al doilea pachet de sprijin financiar ce va fi acordat Greciei. Inalti oficiali europeni au spus ca este putin probabila incheierea unui acord la summitul liderilor europeni de saptamana viitoare, iar aceasta decizie ar putea fi intarziata pana la mijlocul lunii iulie sau chiar mai tarziu.
In schimb, Fondul Monetar International ar putea plati rapid urmatoarea transa din ajutorul financiar oferit Greciei, pentru a acorda Uniunii Europene o perioada suplimentara de timp pentru a putea finaliza al doilea pachet de sprijin destinat statului elen, a scris saptamana aceasta Reuters, citand surse europene.