Basescu l-a revocat din functie pe seful de protocol, dupa cateva ore de la numire
Performanta fara precedent la Administratia Prezidentiala: Valeriu Arteni, noul sef al Protocolului, a rezistat in functie doar jumatate de zi. La doar cateva ore dupa ce semnase decretul de numire in functie a lui Arteni, Basescu a semnat un nou decret, prin care acesta a fost revocat din functie. Cel de-al doilea decret nu are nici o motivatie. Valeriu Arteni a fost ambasador in Coreea de Sud, Vietnam si Pakistan. Presa a relatat ca Arteni ar fi fost racolat de Securitate inca din anii studentiei, motiv pentru care ar fi si urmat cursurile Universitatii din Hanoi intre 1971-1976. Intr-un interviu acordat Monitorului de Neamt, acesta spune ca a plecat la facultate in ” cadrul schimburilor culturale romano-vietnameze” si ca a „crezut în idealurile nobile ale lui Ho Si Min”.
Presedintele Basescu l-a inlocuit in functia de consilier de stat, sef al Compartimentului de Protocol, pe Ion Pascu, numit ambasador in Turcia, cu Valeriu Arteni. Acesta a fost ambasador in Coreea de Sud incepind din mai 2003 si pina in 13 iunie 2007, cind presedintele a semnat decretul de rechemare a sa in tara.
Cariera lui Valeriu Arteni se leaga aproape exclusiv de Vietman, China si Coreea de Sud. Si-a facut studiile la Universitatea Nationala din Hanoi incepind din martie 1971 pina in februarie 1976, perioada in care a facut multe calatorii in China. Dupa terminarea facultatii din Hanoi, la care a ajuns in cadrul unor „schimburi culturale”, Arseni a activat pentru inceput ca diplomat in cadrul ambasadei din Vietnam si apoi ca ambasador. Tot in perioada ceausista a mai fost ambasador in Pakistan.
In ce priveste colaborarea cu Securitatea, informatiile provin de la colonelul SIE Octavian Harseu, adjunct al ambasadorului roman in Irak si negociator in eliberarea ziaristilor rapiti. Harseu marturiseste intr-un interviu (Gardianul 2006) ca in 1972, cind era coleg cu Arteni la Institutul de Studii Orientale din Bucuresti, acesta a fost racolat si trimis in Vietanam, chiar la recomandarea lui.
„Mi-au propus sa ma duc pentru vietnameza. Eu nu aveam treaba, aveam o situatie buna in Bucuresti. Dar era un baiat, Arteni Valeriu. I-am spus lui : Mai Valeriu, au venit astia. Pai, vreau eu. Stai mai, ca au venit la mine… Si cind m-am intilnit cu ei le-am spus: e Arteni interesat, ar vrea sa… e dintr-o familie nevoiasa. Si l-au ales pe Arteni. Arteni a fost ambasadorul tarii noastre in Vietnam, acum mi se pare ca e ambasador in Coreea de Sud”, spune Harseu, colonel SIE si fost coleg de facultate cu Arteni.
Printre putinele interviuri acordate, exista unul, in Monitorul de Neamt din 2006, in care Arteni povesteste romantat perioada studiilor la Hanoi. Modul in care a ajuns sa fie trimis in Vietnam se datoreaza „schimburilor cuturale romano-vietnameze” si „sansei de a mai putea alege o limba rara”. Printre argumentele pe care Arteni le aduce in sprijinul deciziei de a renunta la studiile de araba se numara si cel ideologic.
„Fac parte dintr-o generatie puternic implicata in militanta transnationala, care a crezut in idealurile nobile ale lui Ho Si Min, Che Guevara, Martin Luther King, Nelson Mandela si ale altora care au luptat pentru liberate si dreptate sociala”.
In urma cu o saptamina, presedintele Traian Basescu a acceptat numirea in functia de ministru de externe a lui Lazar Comanescu, un alt exponent al diplomatiei ceausiste.
UPDATE: Pe site-ul Presedintiei a fost postat, in jurul orei 16.00, un anunt lapidar privind revocarea din functie a lui Valeriu Arteni. Anuntul nu este insotit de nici o motivare oficiale.