Sari direct la conținut

Băsescu, la TVR 1: Dacă aș fi președinte m-aș îndrepta către un referendum

HotNews.ro
Băsescu, la TVR 1: Dacă aș fi președinte m-aș îndrepta către un referendum

Traian Băsescu a declarat uni seară, la TVR 1, că dacă ar fi în locul lui Klaus Iohannis s-ar îndrepta spre un referendum și ar găsi o întrebare care să stimuleze participarea la vot. Acesta a precizat că „marele autogol” pentru șeful statului ar fi să pună întrebare legată de justiție și să nu fie cvorum, potrivit Mediafax.

„Eu dacă aș fi președinte, probabil că m-aș îndrepta către un referendum. Și l-am câștigat (referendumul din 2009 – n.r.). Eu vă spun că se va pune în aplicare acel referendum. Aș găsi o întrebare care să stimuleze venirea la vot. Electoratul PSD e mult mai disciplinat decât al partidelor de dreapta. Atunci dacă vrei să aduci la vot electoratul PSD trebuie să îi mai dai ceva, ceva de mare interes. Aș găsi o astfel de întrebare, că e liber să pună orice întrebare vrea. Marele autogol ar fi dacă spre exemplu ar pune o întrebare legată de justiție și nu s-ar face cvorum și atunci nu aș risca să pun o întrebare pe justiție. În schimb, aș căuta o soluție care să mă ducă la succes. Ca aia de genul «vreți 300 de parlamentari?»”, a afirmat Traian Băsescu, luni seară, la TVR 1.

Întrebat dacă justiția este o temă bună și antrenantă de campanie, fostul președinte a spus că nu, precizând că dacă menține acest subiect îmn campania electorală, nu face decât să menținem „cea mai mare înșelătorie pe care oamenii politici o aplică poporului român”.

„Nu. Tema cu justiția, dacă o menținem în campanie electorală, nu menținem decât cea mai mare înșelătorie pe care oamenii politici o aplică poporului român. PSD are o problemă și justifică poziția sa față de modificările care trebuie făcute la legile justiției prin faptul că au fost abuzuri. Cealaltă parte, USR și PNL din când în când spune nu, să nu se modifice nimic, justiția e perfectă. Și unii și alții mint cu nerușinare. Mint cu nerușinare pentru că în loc să corecteze ce era de corectat, după mandatul meu să zicem, că aici e piatra de hotar, trebuiau să constate că DNA are niște probleme la Ploiești, Brașov, Constanța, Cluj, Oradea. Ia să vedem de ce se întâmplă. Trebuia în primul rând să o facă CSM. Nu au făcut-o”, a explicat Băsescu.

Acesta a adăugat că magistraților le-a convenit să intre în bătălie cu politicul, pentru că atât Puterea cât și Opoziția au exagerat.

„În schimb, le-a convenit și judecătorilor și procurorilor să intre într-o bătălie cu politicul. De ce au intrat în bătălie cu politicul? Pentru că ambele tabere politice au exagerat. Și cei care vor să radă toată justiție, s-o aducă sub controlul lor și cei care spun «nu atingeți nimic, justiția e perfectă». Au fost necinstiți, dar asta le-a adus voturi fiecăruia de la electoratul lor. În realitate, trebuia făcută o radiografie a sistemului. Spre exemplu țipă de modificarea legilor justiției. Ce e greșit că s-au separat carierele procurorilor? Pe de altă parte, te uiți și la Tudorel, prin legile justiție separă carierele și pe urmă vine cu o OUG și spune că judecătorii pot fi în locul procurorilor. E o mizeri politică în care justiția e prinsă la mijloc. Simțindu-se și parte din ea vinovată a intrat în joc politic”, a conchis președintele de onoare al PMP.

Judecătorii CCR au decis, miercurea trecută, că poate fi organizat un referendum în ziua alegerilor europarlamentare. Ei au admis parţial solicitarea de neconstituţionalitate a preşedintelui Klaus Iohannis.

Ulterior deciziei Curții Constituționale, alianța-USR-PLUS i-a cerut șefului statului să organizeze un referendum pe justiție, atunci când vor fi alegeri europarlamentare, pe 26 mai.

Președintele Iohanis spunea în decembrie 2018 că este o temă de actualitate referendumul pe justiție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro