Basescu si Tariceanu s-au acuzat reciproc la BBC
In interviuri separate acordate postului de radio BBC, presedintele si premierul se acuza reciproc, facand referire la mentinerea si consolidarea sistemului clientelar si respectiv la un comportament de sef de stat al unei foste republici sovietice.
Basescu spune despre premier ca a incalcat intelegerea din 2005, potrivit careia ar fi trebuit declansate alegerile anticipate, in timp ce Tariceanu spune ca seful statului a inceput sa devina tot mai izolat.
Interviurile fac parte dintr-o editie speciala a emisiunii „Europe Today” realizata joi de serviciul mondial al BBC la Bucuresti pentru a analiza disputa politica dintre presedinte si premier.
Basescu: „Activitatea opozitiei s-a intensificat, cu ajutorul premierului”
Intrebat daca nu cumva este momentul sa se opreasca disputa si sa continue guvernarea tarii, Traian Basescu a declarat ca „timp de 50 de ani, in Romania a fost tacere. Acum, diverse oficialitati isi exprima opiniile in mod public. Poate ca n-o fac intotdeauna asa cum trebuie, dar avem dreptul la opinie.”
Basescu este de parere ca reforma in Romania stagneaza si da vina pe colaborarea dintre premier si opozitie. „As vrea sa explic de ce in ultimele luni activitatea opozitiei s-a intensificat, cu ajutorul premierului. S-au intamplat doua lucruri: am trimis doua milioane de dosare ale Securitatii Consiliului care studiaza aceste documente si am condamnat crimele comunismului in decembrie 2006.
Atunci, lupta dintre mine si fostele structuri a devenit fatisa. Din nefericire, premierul a ajuns un partener al structurilor cu pricina”, a declarat Basescu pentru BBC.
Tariceanu nu a fost singurul criticat de seful statului. El a avut aprecieri negative si la adresa activitatii Ministerului Educatiei, condus de un reprezentant al PD: „La Ministerul Educatiei nu s-a facut nimic serios in vederea modernizarii. Am alocat mai multe resurse pentru infrastructura, dar reforma programelor de invatamant nu s-a facut. Nu s-a facut nimic semnificativ nici in privinta descentralizarii.”
Tariceanu: „Presedintele trebuie sa accepte ca functioneaza in limitele Constitutiei”
De cealalta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu spune despre presedinte ca nu stie sa se limiteze la indatoririle trasate de Constitutie: „Ceea ce incearca sa faca de cand a fost ales este sa joace alt rol, dar Constitutia e foarte limpede din acest punct de vedere. Mai mult, in ceea ce priveste neimplinirile Guvernului se poate pronunta numai Parlamentul, nu presedintele.”
Tariceanu critica si modul in care presedintele a ales sa comunice cu el: „Presedintele se comporta, si nu-mi place sa spun asta, ca un sef de stat al unei foste republici sovietice. Nu asa se face politica in Uniunea Europeana – cu acuzatii nefondate si cu declaratii inacceptabile din partea unui adevarat sef de stat”.
Premierul spune ca reformele realizate de autoritatile din Romani, din 2004, au fost recunoscute de oficialii europeni si de Banca Mondiala. si ca fenomenul coruptiei a fost redus la un nivel simbolic.
In ceea ce priveste finalul disputei cu presedintele, Tariceanu spune nu se pune problema ca unul dintre cei doi sa plece si a dat de inteles ca presedintele este in pericol de a fi suspendat: „Inainte de toate, presedintele trebuie sa accepte ca functioneaza in limitele Constitutiei. Altfel, fireste, se va gasi in situatia de a suporta consecintele.
Va spuneam ca e in desfasurare procedura de suspendare, iar intr-o tara europeana e inacceptabil ca presedintele sa nu-si indeplineasca datoriile si responsabilitatile”.
Tariceanu spune in interviu ca lucrul pe care il regreta este ca a acceptat atitutdinea presedintelui prea multa vreme, lucru care a daunat si partidului pe care-l conduce: „De doi ani, de cand am fost numit premier, am considerat ca e mai util pentru Romania sa evit un conflict direct intre Guvern si Presedintie.
Poate ca am acceptat atitudinea presedintelui pentru prea multa vreme. A fost bine pentru tara, n-a fost bine pentru mine si pentru partidul meu. Regret asta.”