Sari direct la conținut

Batalia PSD, la Congres

Reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD de ieri nu s-a transformat dupa cum se astepta toata lumea intr-o baie de sange. Spiritele au fost chiar linistite, s-a vorbit despre unitate, militansm, combatism, si alte cuvinte din categoria limbajului de lemn, atat de placute PSD.

Acesta este cu siguranta semnalul ca adevaratele ostilitati din partid vor avea loc la Congresul Extraordinar din 3 aprilie. Inceputul bataliei va fi sedinta Biroului Executiv Central din 31 ianuarie, atunci cand fostul presedinte Ion Iliescu a spus ca va incepe sa vorbeasca.

Potrivit unor surse din PSD, primul care a luat cuvantul la sedinta de ieri a fost liderul in functie, Adrian Nastase, iar Iliescu a fost de-abia al patrulea vorbitor. Iliescu a vorbit despre nevoia de unitate in PSD, pentru a-i contracara pe cei care vor sa dezbine partidul, a mai spus o data ca nu va face nici o declaratie transanta pana la Biroul Executiv Central.

Iliescu s-a scuzat apoi, spunand ca trebuie sa plece pentru ca trebuie se intalneasca cu Florin Piersic.

Tunurile pe Putere

In discursul sau din fata alesilor partidului, Nastase le-a recomandat parlamentarilor PSD sa atace pe toate caile coalitia guvernamentala. Dupa parerea lui Nastase nu conflictele interne sunt cele care risca sa fragmenteze partidul, ci Puterea este cea care incearca „fie fragmentarea PSD, fie destructurarea sa organizatorica”.

Liderul PSD le-a mai vorbit parlamentarilor despre „sindromul de criza post-electorala” a partidului si despre necesitatea diversificarii electoratului care „nu mai poate ramane pentru mult timp majoritar rural”.

Remarand ca actuala Putere se afla „in luna de miere cu presa”, Nastase a ajuns la concluzia ca partidul trebuie sa aiba in vedere „o strategie de reconstructie a relatiei cu presa”. Mult mai siropoasa ca stil de concepere a textului a fost „Strategia grupurilor parlamentare PSD din Senat si Camera Deputatilor pentru sesiunea februarie- iunie”.

In acest document se recunoaste usor stilul proverbial lui Ion Iliescu, cel care de altfel a si fost co-semnatar, alaturi de Miron Mitrea, al materialului.

Documentul vorbeste despre „un ridicat spirit combativ” al activistilor de partid, despre „militantii politici ai PSD” si nu in ultimul rand despre „strategiile de tip re-activ” care neaparat trebuie inlocuite cu cele de tip „pro-activ”. „Grupurile sale parlamentare (ale PSD- n.r.

) vor deveni actori politici de tip „pro-activ”, evitand si anuland, prin prestatia efectiva, cantonarea in modele comunicationale „re-active”, bazate preponderent pe reactii la evenimentele si temele impuse in agenda publica de alti actori politici”. Acesta este un extras din strategia parlamentara a PSD din care proaspat deputatul Ioan Stan, de exemplu, n-a inteles absolut nimic.

Intrebat cum intelege el „re-activitatea” si „pro-activitatea”, Stan a emis un foarte original „nu comentez”, dupa care s-a gandit ca da bine sa spuna ca a fost tot timpul „pro-activ”, orice ar insemna asta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro