Sari direct la conținut

Coreea de Nord se pregătește să se implice și mai profund în războiul din Europa / Piloți nord-coreeni se vor alătura flotei aeriene a Rusiei împotriva Ucrainei, susțin sud-coreenii

HotNews.ro
Coreea de Nord se pregătește să se implice și mai profund în războiul din Europa / Piloți nord-coreeni se vor alătura flotei aeriene a Rusiei împotriva Ucrainei, susțin sud-coreenii
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, dreapta, alături de liderul nord-coreean Kim Jong Un, în interiorul unei mașini, Phenian, Coreea de Nord, 19 iunie 2024. Sursa foto: 朝鮮通信社 / AP / Profimedia

Coreea de Nord, care a trimis deja trupe terestre în Rusia pentru a se alătura războiului din Ucraina, a trimis acum piloți capabili să conducă avioane de vânătoare rusești, relatează Newsweek, citând postul de televiziune sud-coreean TV Chosun. Asta, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere aliaților să „nu se ascundă” și să răspundă implicării nord-coreenilor în războiul împotriva Ucrainei.

Zelenski consideră că Occidentul pune prea puțină presiune pe Coreea de Nord, dacă își permite să intervină într-un război din Europa

Zelenski a spus marți seară în discursul său de noapte că Ucraina deține informații despre pregătirea a două unități – posibil până la 12.000 de soldați nord-coreeni – pentru a lua parte la război alături de forțele ruse.

Anterior, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că primul grup de 2.600 de soldați va fi desfășurat în regiunea Kursk a Rusiei, unde Ucraina a început o incursiune transfrontalieră în august și deține încă zone semnificative de teritoriu. El a spus că aproape 11.000 de soldați nord-coreeni se află în Rusia și vor fi „gata să lupte” în Ucraina până la 1 noiembrie.

„Dacă Coreea de Nord poate interveni într-un război în Europa, atunci presiunea asupra acestui regim este cu siguranță insuficientă”, și-a avertizat el aliații occidentali

Îngrijorări occidentale privind escaladarea conflictului

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a declarat marți că este „foarte probabil” ca Coreea de Nord să înceapă să trimită sute de trupe pentru a ajuta Rusia în conflictul de peste doi ani și jumătate.

Un diplomat american de top a declarat luni că Washingtonul se consultă cu aliații săi cu privire la implicațiile implicării nord-coreene și a adăugat că o astfel de dezvoltare ar fi o „dezvoltare periculoasă și extrem de îngrijorătoare”, dacă este adevărată.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat luni că trimiterea de trupe nord-coreene va escalada semnificativ conflictul.

Piloți nord-coreeni trimiși în Vladivostok

Coreea de Nord a negat că a trimis trupe să se alăture Rusiei în Ucraina, numind articolele publicate recent pe această temă și informațiile drept „zvonuri fără temei”.

Un oficial guvernamental din Coreea de Sud a susținut că Coreea de Nord a trimis piloți de vânătoare la Vladivostok, un oraș din Orientul Îndepărtat al Rusiei, înainte de prima desfășurare a trupelor sale terestre pe 8 octombrie, potrivit TV Chosun.

Potrivit sursei citate, această mișcare ar putea însemna pregătirea suplimentară a piloților pe avioanele de luptă rusești.

Dacă informația va fi confirmată, Rusia va deveni prima țară în care piloții nord-coreeni vor fi staționați în afara țării lor de la războiul din Vietnam. De asemenea, ei au participat anterior la operațiuni de luptă în Siria și Egipt în timpul războiului de Iom Kippur din 1973.

Imagini cu presupuși soldați nord-coreeni în Rusia

Un videoclip care se presupune că îi arată pe nord-coreeni într-o tabără de pregătire militară din Rusia a apărut pe rețelele de socializare, a relatat Kyiv Independent.

„Comunitatea euro-atlantică trebuie să realizeze faptul că RPDC invadează Europa cot la cot cu Rusia și să acționeze fără întârziere”, a declarat ministrul ucrainean de externe Andrii Sibiha.

De asemenea, o fotografie, a cărei autenticitate nu a fost verificată, cu un presupus steag nord-coreean ridicat alături de un steag rus într-o localitate ucraineană cucerită recent de ruși circulă pe rețelele de socializare, iar șeful Centrului de Combatere a Dezinformării din Kiev nu a părut neapărat să nege veridicitatea acesteia. Cu toate aceastea, a avertizat că Rusia încearcă să amplifice narațiunea privind prezența nord-coreenilor în Rusia pentru a fi mobilizați în Ucraina pentru a răspândi teamă.

Coreea de Sud ar putea desfășura în curând personal de informații militare în Ucraina pentru a monitoriza presupusele trupele nord-coreene care luptă pentru Rusia, a informat marți agenția de știri Yonhap, citând o sursă guvernamentală anonimă, scrie The Moscow Times.

„Există posibilitatea ca personal să fie trimis în Ucraina pentru a monitoriza tacticile și capacitățile de luptă ale forțelor speciale nord-coreene trimise în sprijinul Rusiei”, a relatat Yonhap, citat de o sursă guvernamentală din Seul.

INTERVIURILE HotNews.ro